Sengkuang & Cendawan Shitake Tumis |
Resepi Sengkuang dan Cendawan Shitake Masak Tumis
Bahan-bahan:
- 1/2 biji sengkuang bersaiz sederhana (hiris memanjang)
- 1/2 batang lobak merah (hiris memanjang)
- 50g cendawan shitake (hiris nipis)
- 3 siung bawang putih (cincang halus)
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar daun sup
- sedikit air
- minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Letak sedikit air. Masukkan sos tiram.
- Kemudian, masukkan sengkuang dan lobak merah.
- Masukkan cendawan shitake. Kacau hingga semuanya sekata.
- Biarkan seketika di atas dapur. Jangan terlalu lama, nanti overcooked pula.
- Tabur daun sup. Sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba! Kalau ada lebih lauk ni jangan buang tau. Nanti saya beritahu nak buat apa :)
hmm, nampak sedap. :)
BalasPadamOklah klu sinuha suka cendawan :)
PadamYummeehh. Sihat gituu.
BalasPadamHihihi menu sihat sekali sekala lah kononnya :)
PadamI like mushrooms.
BalasPadamTapi, dengan sengkuang?
Ermmm...x minat sgt kalau sengkuang eventhough rasanye rangup.
Oh, Klu cenggitu, sengkuang tu Shikin tukarkan dengan ketulan kecil ayam yang direbus terlebih dahulu :)
Padamsengkuang makan begitu saja pun sodapp..! :D
BalasPadamBetul, Idah! Saya sambil hiris sengkuang, masuk mulut. Hiris lagi, masuk mulut :)
Padamperghh ! sedapnyaa..
BalasPadamMemang sedap, mimin. Ratah macam tu je pun sedapppp!
Padamsedap sayur buat macma ni. tapi, nak tukar sengkuang tu jugak. hihihi
BalasPadamsilakan..silakan...ikut citarasa, ros. asalkan sedap yummyyummm!
Padamsengkuang selalu jumpa dalam rojak je. hehe. mesti best kan rasa rangup2 gitu :)
BalasPadamMemang tak henti mengunyah dibuatnya, budak. Bagi yang suka makanlah. Adik akak tak suka. Dia pandang sebelah mata je :)
Padamresipi sihat nih...nk coba nanti...suka mkn segkuang!!!..cicah sambal nyummeh
BalasPadamSaya suka cicah dengan kuah rojak,...makan tak ingat! Lepas tu gatal2 hidung sebab allergic.
PadamRupa-rupanya boleh dikitar semula dayur ini..
BalasPadam