728 x 90

Sabtu, 28 Februari 2015

Aiskrim Vanila Kari

Baru-baru ni saya tengok rancangan Chopped, salah seorang contestant-nya tabur serbuk kari atas aiskrim vanila untuk hidangan pencuci mulut yang dibuat. Saya macam, "Whatttt?! Serbuk kari?"

Semangat nak mencuba terus membuak-buka! Nak tahu juga rasanya bagaimana sebab juri yang adili hidangan tu kata best! Kebetulan, memang ada aiskrim vanila di dalam freezer. Apa lagi, mari kita coba!

Aiskrim Vanila Kari dengan Pretzel Mini
Inilah aiskrim vanila kari yang saya olah semula ikut apa yang ada. Hanya perlu beberapa scoop aiskrim vanila kegemaran kalian, taburkan dengan sedikit serbuk kari. Jangan terlalu sedikit, jangan pula terlalu banyak. Kita letak sedang-sedang aja supaya rasa rempah karinya tidak terlalu kuat dan tidak juga ditenggelamkan dengan rasa aiskrim vanila.

Rasa lemak manis vanila bergabung dengan spiciness rempah kari akan lebih ummmphhh jika ada sesuatu yang crunchy! So, saya letaklah sedikit pretzel mini. Nikmati dengan senyuman =)


89 ulasan:

  1. wow.. mesti sedap ni.. manis2 pedas plus sejuk.. biasa letak kopi pekat2 ja.. thanks sharing.. boleh try ni..
    layan ais krim musim panas ni.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa, yang letak kopi tu Affogato....cuba yang ni pulak! Eksotik sikit ;)

      Padam
    2. Bukan serbuk kopi tau. Bancuhan air kopi. Sedaappppp!

      Padam
    3. ZF, salah resipi kot kalau serbuk kopi. Hehehe..
      Nanti masuk spital sebab sakit perut.

      Padam
    4. ZF - Scoop aiskrim vanila dalam mangkuk, masukkan setengah cawan kopi pekat panas (jangan letak gula). Sedia untuk dimamam :)

      Padam
  2. kaknoor baru teringat nak makan aiskrim ni farrah boleh try yg ni jugak ni mana tau kena dgn selera kan yg pedas manis..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye, sila cuba Kak Noor. Mana tahu kena dengan selera. Saya suka :)

      Padam
  3. wah, menariknya kak farrah..apa ya rasanya makan aiskrin dengan kari tu kak? sedap tak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suprisingly sedap, Wana. Ala ala lemak manis lawan ngan rasa rempah-rempah. Not bad...

      Padam
    2. Ada peluang nak makan macam2 :)

      Padam
    3. kalau saya semua saya try

      Padam
    4. Haaa lepas tu perut meragam, pening memusing ;)

      Padam
  4. kemarin wana beli aiskrim vanila tapi rasanya tak sedap macam yang wana harapkan..huhu..sedihhhhh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aiskrim vanila kalau tak sesedap yang diharapkan,...jadikan affogato, dik! Then tambahlah sos coklat/coklat chip/fruit loops :)

      Padam
    2. first time Nad dengar affogato kak farrah...huhuhu

      Padam
  5. perhhh unikkkk . alaaa tgh sakit tekak . gi mana ni mahu rasa . hehehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tunggu sakitnya baik dulu, dong :)

      Padam
  6. tengok pun dah tau sedap walaupun agak pelik kan... hehehehe!

    BalasPadam
  7. homaiii macam sedaaaaap je tuu ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedappppp! tapi a no-no utk orang yang tak berapa gemar kari.

      Padam
  8. wah kretip... menarikkk... mcm sedap jek..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, fifie. Not bad untuk tukar2 selera :)

      Padam
  9. Wahhh nampak menarik! Tapi tak rasa pelik eh kak farrah? Hehe curious

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak. Itu yang menariknya. Rasa rempah-rempah tu kena dengan vanila. Macam kita minum hot chocolate/coffee dengan cinnamon lah :)

      Padam
  10. 1st time dgr mkn aiskrim vanila dgn serbuk kari..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun first time dengar, first time buat & first time rasa :)

      Padam
  11. Sedap ker? Nak try dekat Eskrim Magnolia tak pun Paddle Pop.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sarankan cuba ngan paddle pop. Takut rasa kari tu makin memelikkan rasa :)

      Padam
  12. Eh first time Ros tengok ni.. Suatu kelainan. Boleh cuba ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, ros. Nanti share dgn akak berkenan ke idak :)

      Padam
  13. kak farah.. uniknye.. kreatif betull..xpernah terfikir..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak tengok dalam Chopped. Tapi mana reti nak buat pencuci mulut gourmet style macam diorang. Godek2 apa yang patut je lah :)

      Padam
    2. ohhh....Nad suka tgk Chopped....rocco's dinner party la...huahuha...nampak sangat asyik fikir makan...tapi kagum dengan org2 macam ni...mana lah datang ilham buat resepi gini....

      Padam
  14. x sakit perut ke sbb rempah tu tak masak...maybe kuantiti sedikit so x de apa2 kesan yg besar lah ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau orang yg jenis tak tahan rempah-rempah ni, memang tak digalakkan. Takut nanti heartburn. Saya kadang2 goreng nuget/cekodok,...saya gaulkan mayonis dengan sedikit serbuk kari utk buat cicah. Sedap gak, sis!

      Padam
    2. ooh ya ka rwmpah kari boleh letak dlm mayo

      Padam
    3. Bolehhh. Buat cicah cekodok ke, kuih udang ke...dap dap dapp!

      Padam
    4. Comel je sis JM tanya..."mayo tu apa"...hahaha

      Padam
  15. Lama tak singgah blog kak farrah huhuhu gara3 laptop x keluar wad lg... bnyk tertangguh update huhuhu...sedapnya aiskrim tengok...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rindunya kat Ekin! Laptop masih di wad ye...akak ni pulak dua minggu ni memang tak dan sangat nak blogwalking. Ni baru nak bayar hutang. Nanti kita jumpa ye :)

      Padam
    2. Rindu gak kat akak... mood blog merundum sikit laptop xde ni...

      Padam
    3. kini ekin dah boleh bom blog kak...hihihi...

      Padam
  16. Wow... Nad tak boleh bayangkan rasanya...tp since akak ckp sedap mesti betul kan...heee..

    serbuk kari babas tu ke kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Iye, Nad. Rasanya unik tapi not bad. Serbuk kari tu enhance lagi rasa vanila :)

      Padam
  17. Dapat imagine kelazatannya..
    Kene beli pretzel jugak nampaknya (tak pernah beli, tapi pernah rasa).

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau nak lagi best, beli pretzel yg perasa coklat :)

      Padam
    2. sambil makan eskrim ada krup krap krup krap..
      lagilah layan..

      Padam
  18. ni rempah kari cap apa pon xpa ka...

    BalasPadam
    Balasan
    1. x kisah rempah kari cap apa pun nk rempah kari ikan ke ayam ke janji jgn rempah kurma..kan Farrah kan

      Padam
    2. hahahaha.... sis ni..
      yalah yalah

      Padam
    3. Hahaha betul tu sis! Jangan Zarul pi letak rempah kurma. Try dgn rempah kari ayam daging dulu.

      Padam
    4. bukan rempah tu pahit ke ? hehehe tak rasa daging or ayam pulak ?

      Padam
  19. skrg ni musim panas... xleh nk makan ais.. mkn sikit dh sakit tekak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. x per..mkn sikit lebihkan air mineral tu

      Padam
    2. aa sis... air mineral sgt penting skrg ni

      Padam
    3. Betul, pastikan badan tak dehydrate.

      Padam
    4. betul tu.. perit aje rasa tekak ni..

      Padam
  20. Agak2 kalu letak rempah kurma apa rasa ek? Ke rasa menyesal? He He He..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa kurma, diikuti dengan rasa menyesal 'kenapalah aku spoilkan treat aku ni?'
      Dah tu timbul rasa ingin tahu, 'kalau letak rempah sup pulak gimana rasanya ya?' :)

      Padam
    2. ahahaa rasa mnyesal.. terus ambil wuduk solat taubat..
      sebab da membazir semangkuk eskrim..

      Padam
  21. sedap ek kak? boleh tahan rare dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oklah, Scha. Mermang sedap kalau kena portion rempah kari yang kita letak tu.

      Padam
  22. tak dapat nak bayangkan rasanya.. aiskrim dengan serbuk kari plak tu.. kalau serbuk koko ke ok laa jugak.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti ada peluang eyda cuba. Then share opinion ngan akak suka ke idak :)

      Padam
    2. bahannya dah ada, nanti nak cuba 1-2 scoop macam mana..

      Padam
  23. woooo kretip nya.... xpernah terpikir pon...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti boring2 kat umah, sila cuba ye Aisya :)

      Padam
  24. best ke kak farrah..
    ayu bace2 td pon WHATTTTT
    hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha dah Whatttt tu jangan lupa TRY!

      Padam
  25. Sedap ye kak Farrah? errr, macam pelik pulak makan aiskrim dgn kari..hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pelik tapi dap dap dap!

      Padam
    2. biasa yang pelik2 tu yang sedap kan..

      Padam
  26. wow, dengan kari? serious! haha. nak try la nanti! :D

    BalasPadam
  27. Sedap nye.. nak buat gak lah

    BalasPadam
  28. Macam-macam jenis ais krim sekarang ni ya.

    BalasPadam
  29. memang sedap la eh ? CT penah cuba ngan cinnamon saja.. tapi tu biasalahkan..
    kari dok pernah dengar lagi ni first time.. lama tak tengok tv tak tengokla rancangan2 tu semua..

    post kat lets masak dak ? kumpul point ehehe..

    BalasPadam
  30. Nak try. Pretzel tak ada, boleh letak apa2 janji crunchy kan Farrah. ^^

    BalasPadam
  31. mcm sedap pulak tgknya..yum3..

    BalasPadam
  32. Ok, nnt akan di cuba..nampak mcm best, ada kelainan.

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...