728 x 90

Selasa, 24 Februari 2015

...hanya kerana kita sakit.

Hari ini, dah ke petang baru sempat nak menjenguk blog. Maaf ya adik-adik, kakak-kakak dan kawan-kawan, saya tak larat nak blogwalking atau balas komen. Kepenatan! Cuaca panas sekarang drained my energy out.

Got something to share today.

Sumber Imej: Pinterest

Betul kan? Hanya kerana kita berasa sakit, disakiti atau dianiaya, tak bermakna kita perlu lakukan perkara yang sama pada orang lain. Ketidakadilan dan kesakitan yang kita alami, tidak sewajarnya dilempiaskan pada orang lain yang tak berdosa.

Take care, semua! Enjoy the rest of your day!

71 ulasan:

  1. Mak selalu pesan, biar kita dibuat orang tapi jangan sesekali kita membuat orang. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil dan Maha Melihat. Setiap apa yang kita lakukan pasti ada ganjaran dariNya. Be strong ye.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang hikmah pesanan mak Cik Candy. Biar je orang buat kita. Allah kan ada,...

      Padam
    2. setuju dengan cik candy..biar org buat kita.. jangan kita buat org.. :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Aah... Baling pakai kasut bata..

      Padam
    2. pukul bola ping pong x pe tp jgn pukul rata bak kata SS

      Padam
    3. pukul beralun sikit..baru ada seni kata org..

      Padam
    4. pukul telur terus jadi telur dadar lah

      Padam
    5. wahh..ni baru magic..pukul telur terus jadi telur dadar..kalau sis JM pukul telur..telur tu PECAH!!!

      Padam
    6. Hahaha asalnya jangan pukul rata je,... sampai pukul beralunlah, pukul telurlah... :)

      Padam
    7. pukul tinggi skit bru boleh...jgn bgi rata...nnti ssh nak smash....hahahahah...igt main badminton ke pe....

      Padam
  3. Its true. Tapi farrah disakiti ke hari ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh tak delah. Saja suka kata-kata ni :)

      Padam
  4. kekadang tanpa sengaja 'ter'marah orang lain gara-gara emosi tak stabil..huhu..

    BalasPadam
  5. banyakkan minum air suam ya kak cuaca panas sekarang ni buat kita rasa dahaga dan kehilangan banyak air dalam badan..rehat yang cukup tau kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks so much, Wana. Very sweet of you. Wana pun jaga diri baik-baik ye.

      Padam
  6. betul tu setuju.. CT selalu tazkirah mak cakap cemni ahaha..
    dia pengetua kekadang stress ngan cg2 ngan bebudak ngan pekerja..
    balik aje moody.. so kenalah juga remind.. im willing to hear anything im willing to share everything tapi i dont want to bear the ur stress. jadi bila balik rumah mohon tinggal stress kat sekolah o tepi jalan.. muahaha..

    kekadang kena jeling gak but i have too.. kalau tak CT yang sama sama stress. so sapa yang nak cool down betul dak ? bila kita sakit.. kita tak ada hak nak buat orang lain sakit sama. not fair =)

    take care Kak Farrah =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. anak pengetua rupanya..no wonder lah CT seorang yg BERJAYA!!!

      Padam
    2. jgn kita sakiti org yg menyakiti...biar Allah yg membalas nya

      Padam
    3. eeeerk.. eeerk.. BERJAYA apa tu Akak JM ? miahahaha kerja pun tak ada lagi..
      okay mari kita aminkan.. berjaya dunia akhirat =)

      Padam
    4. anak pengetua ka... mak mesti garang ni

      Padam
    5. ooo baru tau anak pengetua...
      hahahh ade ciri2 nak jejak langkah ke tu ct..
      aha stress tu kadang2 jgn dibawak balik rumah
      simpan kt opis sambung esok plak
      kalau xnak sambung bawak stress tu g kt kedai mamak
      wahahahahah

      Padam
    6. hahaha.. stress mohon tinggal kat tempat keje..
      usung bawak balik rumah skali memang mengundang episode drama pulak kat rumah..

      Padam
    7. Akak pun baru tahu CT anak pengetua :) Sebelum ni hanya tahu yg both your parents cikgu. Comelnya cara CT nasihatkan mak. Memang,...stress patut kita tinggalkan di tempat kerja. :)

      Padam
    8. yes betul tu.. kalo dak masing2 balik rumah angkut stress.. yang kat rumah patut x stress jadi sama2 stress.. aaargh stressnya ahaha..

      Padam
  7. take care Farrah biasa lah time cuaca panas ni, banyak kan minum air insya ALLAH esuk lusa oklah tu ya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih banyak-banyak, Kak Noor :)

      Padam
  8. jgn kerana nyamuk kelambu di bakar..eh ada kaitan tak x quote di atas tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan kerana lalat abis tudung saji dibako!

      Padam
    2. jgn kerna nila setitik... habis susu dalam botol..
      boleh diterima x?

      Padam
    3. alaa jgn la titik nila kat dlm botol tu... hehhehe

      Padam
    4. kenapalah pegi titik nila ke dalam botol tu..RUGI..susu mahal eheheheh

      lainlah kalau nila tu tertumpah ke dalam kuali secara x sengaja...ahahah

      Padam
    5. Kenapa nila tak tumpah ke dalam baldi? Kenapa?

      Padam
    6. kenapa mesti nila...hahah :P

      Padam
  9. Ada sorang kawan saya camtu.
    Die asik nk marah orang2 lain..
    Die ingat orang lain terlalu byk masa nk ckp hal dia..
    Die terlalu negative hingga mkn diri.
    Actually orang2 lain xde ape pun...
    Xde pun nk sibuk hal die.

    BalasPadam
    Balasan
    1. dia sunyi tu,.. atau mungkin dia xpandai nak control perasaan.. :)

      Padam
    2. ayu pon ade kawan cmtu kak shikin
      smpai ktorg pon mls layan peel di tu
      nak marahkan org lain kite lak terkena tempiasnye

      Padam
    3. Betul, ada je orang macam tu di keliling kita. Kadang-kala mereka ni kurang bernasib baik sebab tak ada teman untuk dengar masalah mereka. Takpun cara mereka handle problem tu tak betul. Itu yang kita terkena tempiasnya.

      Padam
  10. bahaya kalau balas kat orang bila kita disakiti... nanti akan ada chain reaction... lepas satu, satu lagi kita kena...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Najib. Nanti dah bertimpa-timpa kena kat kita balik baru nak menyesal tak guna :)

      Padam
  11. btl tu..
    xkan la kite nak sakitkan ati org lain semata2 hati kite yg sakit
    tu dengki namenye kak farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. dengki, busuk hati, allignment otak lari ;)
      harap2 macam mana kita sakitpun, hati kita tak tergamak nak sakitkan hati orang lain

      Padam
  12. Betul sangat tu. Jangan disebabkan satu perkara kita rasa sakit hati, habis semua orang kita marah dan sakitkan hati balik

    BalasPadam
  13. betul tu...sbb tu kita dianjurkan bertenang dulu jika disakiti...

    BalasPadam
  14. kalau kita disakiti,berdiam diri seketika,tarik nafas dan berkata "tengokla,nanti tuhan balas balik apa yang hang buat kat aku..uuwwwaaa" (selalu cakap lam hati cam nie sambil nangis,dari zaman bebudak lagi,tak baikkan..huhuhu)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh tak pa,....tu untuk pujuk hati. At least Khaty tak sumpah seranah orang tu... :)

      Padam
  15. yeap kalau kita balas jahat pada orang yang buat jahat dengan kita namanya dendam ,ustaz pahrol kata :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dan kita samakan level diri kita dengan orang tu pula

      Padam
  16. betul tu kak Farrah.. sama laa, rasa lemau ja nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena bukak group geng lemau pula lepas ni :)

      Padam
  17. kalau kita xnak org buat mcm tu kat kita...so kita jgn buat mcm tu kat org lain....tp senario melampias marah kat org lain ni...py selalu alami suatu ketika dulu....mmg kena byk bersabar dgn org cenggini...tp bila kita bersabar...alhamdulillah...mmg besar hikmahnyee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita tak boleh harap orang lain treat kita dengan baik. Kita yang kena didik sabar supaya kita berlaku adil pada diri kita dan orang keliling kan,...

      Padam
  18. assalam kak farrah..sebenarnya segan nak cakap yang wana tak pandai nak guna 'handbag' yanga akak bagi tu..huhu..tapi malu bertanya sesat jalan kan.. ;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak salah bertanya...akak dah email, Wana. Nanti kalau tak dapat juga, akak hantar video utk tutorial ye :)

      Padam
  19. kena cubalah supaya tak sakiti orang lain

    BalasPadam
  20. Setuju! Tak perlu buat pada orang lain... Kalau Ros pun, Ros tak nak orang lain rasa/alami apa yang terjadi pada Ros

    BalasPadam
  21. Totally agree..
    jangan buat perkara yg kita tidak suka org lain buat pada kita

    BalasPadam
  22. Betul, k.Farrah.
    Setiap insan ni ada bahagian masing-masing.
    Allah dah tentukan.

    BalasPadam
  23. Setuju :) orang yang luar biasa adalah bila orang buat jahat dia balas dengan kebaikan :)

    BalasPadam
  24. betul. tapi kadang-kadang bila ada yang x nampak kita ni tengah sakit, di marakkan lagi dengan minyak. kita yang tengah sakit jangan pula terlalu emosi. orang lain x bersalah.

    BalasPadam
  25. salam, setuju dengan kata kata kat atas..
    jangan buat perkara yang sama ddekat orang lain .. nak nak yang menyakitkan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...