Setiap cerita ada dua sisi.

Sabtu, Januari 29, 2011

Bayangkan sewaktu kita tengah makan, ada orang mula sessi 'pot pet pot' dan kita tumpang share mendengarnya,

"Tau tak si S tu tak patut betul. Z tu terang-terang tengah mengandung,...ada ke patut dia minta duit daripada Z?!"

Apa reaksi korang? Tipulah kalau semua ambil sikap berkecuali atau tidak mahu ambil peduli. Pasti ada yang terus menghukum S. Mungkin berbakul-bakul S terima maki hamun atas sikapnya yang tidak berperikemanusiaan tu. Apatah lagi 'mangsa' S seorang wanita mengandung! Silap haribulan S boleh dipulaukan teman-temannya.

Itulah hakikatnya dunia hari ini. Manusia hanya dengar cerita yang mereka mahu dengar sahaja. Kita cepat melatah dan menghukum tanpa usul periksa. Ingat, setiap cerita ada dua sisi. Ada pihak A, ada pihak B. Situasi di atas tu hanyalah satu sisi. Apa cerita satu lagi?

"Memang saya minta duit daripada Z. Saya telah melaksanakan tugas/khidmat untuk keluarga Z tetapi keluarga Z masih belum langsaikan bayaran perkhidmatan saya."

Nah, so sekarang kalian berpihak di sebelah mana?

Kasihan? Kesian pada Z sebab Z mengandung? "Tak baik minta duit daripada orang mengandung!" Well, jangan cepat melatah. Don't simply jump to conclusion! Bukannya si S ni pergi tikam perut dia minta duit.

Kalau fikir kasihan, kasihankan juga si S. Dia dah penat bekerja, tapi tidak dibayar. Baik sangat ke aniaya orang begitu? Orang dah berkhidmat untuk kita, kita tangguhkan bayarannya. Siapa lagi kasihan? Cuba fikir elok-elok.


Heheheh moralnya di sini, setiap cerita ada dua belah,...ada dua sisi. Sebelum kita menghukum seseorang atau 'pikul tanggungjawab' untuk hebohkan apa-apa cerita, fikirkan kemungkinan cerita di pihak yang lagi satu. Wajarkah kita 'menyelit' di antara kedua-duanya? Fikir elok-elok. Insya Allah, kita akan jadi insan yang lebih baik, lebih berhemah hehehehe


Saya tak mahu jadi Z (sebab saya memang tak boleh tidur lena kalau berhutang dengan orang) dan saya juga tak rela jadi S.

5 ulasan

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.