Resepi Biskut Badam Lemak | Resepi ini sebenarnya sudah lama ada dalam simpanan koleksi resepi kuih raya. Sebelum ini memang tidak pernah sempat untuk cuba. Jadi, untuk raya tahun ini, kebetulan saya ada lebihan tepung biskut Marie di rumah, saya buatlah satu adunan. Sedap sangat! Rasa lemak biskut Marie tu yang menjadikan biskut ini lebih sedap. Rangup pun rangup. Ditambah pula dengan aroma parutan kulit lemon... memang pasti makan berulang-ulang punyalah!
Bersiap sedia tunggu giliran untuk masuk oven. |
Resepi Biskut Badam Lemak
Bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan A
- 150g mentega
- 120g gula icing
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan B
- 60g serbuk badam
- 60g tepung biskut marie
- 200g tepung naik sendiri
- 20-25g almond nibs/badam kisar
- 1 sudu besar parutan kulit lemon
Bahan C
- Putih telur
- badam cincang (almond slivers)
- Gula Hiasan - Hundreds and Thousands
Cara-cara :
- Krimkan bahan A hingga gebu dan berkrim. Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
- Terap dengan acuan. Susunkan di atas dulang pembakar. Sapu sedikit putih telur di atas permukaan biskut. Letakkan badam cincang dan taburkan sedikit hundreds and thousands.
- Bakar biskut pada suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit.
Semasa bakar biskut, semerbak bau lemon memenuhi ruang dapur. Selamat mencuba! Oh, sorry tak sempat ambil gambar biskut apabila dah siap. Tergesa-gesa nak masukkan dalam balang untuk bawa balik kampung.
sedapnya. thanks for the recipe. nanti boleh cuba
BalasPadamSelamat Mencuba, Sarah. Biskut ni rangup dan lemak2 rasanya (sbb pakai biskut marie)
BalasPadamboleh saya rasa
BalasPadamLooks good for sure.
BalasPadam@jj - kali ni jamu mata je ye.
BalasPadam@nava - thanks, nava :) you should try the recipe.