728 x 90

Sabtu, 21 Julai 2012

Resepi Biskut Cornflakes (Mudah & Ringkas)

Nak makan biskut cornflakes yang rangup dan mudah disediakan? Cuba resepi di bawah ni.

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A (Ayak):
  • 150g tepung gandum
  •  210gm tepung jagung
  •  1/2 sudu teh 'baking powder'

Bahan B:
  • 250g mentega
  • 180g gula halus
  • 2 biji telur kuning
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 180gm cornflakes (diramas sedikit sehingga menjadi serpihan kecil dan kasar)

Cara-cara: 
  1. Krimkan mentega dan gula hingga menjadi ringan dan 'fluffy'. Kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul hingga semuanya sebati. 
  2.  Masukkan Bahan A yang telah diayak. 
  3. Masukkan cornflakes dan gaul adunan hingga sekata dan menjadi doh yang lembut.
  4. Bentukkan doh bulat-bulat dan letakkan atas 'baking tray' yang telah digris dengan mentega atau shortening. Jika mahu lebih cantik, tekan sedikit permukaan doh dengan garpu.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 hingga 23 minit. (Bergantung pada saiz biskut anda)


Biskut ni memang simple, rangup dan sekali makan nak makan lagi...lagi...dan lagi! Bolehlah ajak anak-anak tolong buat biskut ni untuk raya :)

 Mahu resepi lain berasaskan cornflakes? Cuba Resepi Chewy Flakes.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...