Sambal Hijau Mudah |
Saya memang penggemar sambal. Bertambah selera apabila makan ada sambal sebagai lauk. Sambal hijau di atas mudah sahaja nak buat. Saya kisar cili hijau dan cili api (Airnya jangan terlalu banyak!). Tumis bawang besar yang dipotong dadu dengan sedikit minyak. Kemudian masukkan cili dan tumis hingga masak. Tuangkan beberapa sudu cuka (agak-agak), perasakan dengan sedikit garam. Biar seketika hingga sambal betul-betul masak. Dah boleh dihidangkan :)
Sambal hijau ni sesuai dimakan dengan ayam bakar, ayam goreng, tauhu dan tempe goreng. Oh, kalau tak mahu pedas sangat, kurangkan penggunaan cili api ye.
Sambah hijau mmg feveret arghh..makan nasi mmg berselera betul ..pastu mesti ada ulam sbg pelengkap
BalasPadamFuhh, tak cukup nasi sepinggan!
PadamHaritu belimbing buluh rentung, kite buat mcm ni lah kak. HAHA sedih
BalasPadamTp tak pakai cuka pun..rase ape erk cuka?
Tapi kak en.. masakan ape pun kalau tumbuk lg terangkat kan drpd blender, hihi tp nak tumbok tu ikut tahap kerajinan jugak. kah kah
Lepas ni nak try buat letak cuka. Tapi tak pasti ada cuka ke tak dkat rumah. hihi
Ohhh, nur buat sambal hitam eh? Cuka ni utk masamkan sikit rasa sambal. Selalu kalau dlm sambal tak guna cuka kita guna asam keping.
PadamMemang, betul cakap Nur tu. Tumbuk lagi best drpd blender. Tapi tahap kerajinan akak sangat tipis,..so blend je lah. Kalau orang rajin, diorang kukus dulu cili hijau tu bagi lembut, then tumbuk :)
First time tengok menu nie :)
BalasPadamYe ke, Zumal. Zumal ni mesti kurang makan sambal2 ni...
Padamsambal hijau sedap btul makan dgn ikan keli goreng. yuummsss
BalasPadamkan kak? sedapppp woooo
Padamsodappppppp!
Padamfuhhh tetiba lapaq..
BalasPadamnadyya suka masak sambal ni bersama ikan keli.. fuhhh sedappp..
tetiba mengidam nak makan sambal ni.. acaner nii ;p
Alamak, Nadyya! Akak pun teringin sama! Ikan keli sambal hijau....ohhhhh! Teguk air liur sat!
Padamactually, saya x pernah try lagi sambal hijau. tapi nampak tempting.... aiyooo...
BalasPadamsaya klik2 nuff2 akak ^^,
Nanti 1 hari Amy kena cuba...tengok kena dgn selera ke idak!
Padamsambal hijau minang... teringat plak.... sedap.. memang sha suka... sebab sha memang penggila makanan padang @ minang... bertambah nasik kalau makan.....
BalasPadamSamalah kita Sha. Akak memang dari kecik 'dimanjakan' dengan masakan padang/minang ni ;)
Padamadoi,sedapnya.. pantang tengok sambal2 ni.. kalau buat sambal hijau paru pun okay jugak ni. ^_^
BalasPadamOh my,..dah mengidam sambal paru lak... ;)
PadamMak aiiii...again...terliur lagi huhuh
BalasPadamThat makes tywo of us, Nad! Adik2 kat atas tu sebut menu sedap2 pulak :)
Padamsedap ni Kak Farrah.. makcik slalu buat. kekadang tu letak ikan bilis garing oooonomnom. pastu nasik panas. fuiyoooo trangkat.
BalasPadamUishhh makan satu lauk tu je dah cukup!
PadamKak farrah, saya suka ikan keli sambal pastu sambal dia adalah sambal hijau. Memang selera sangat makan dgn nasik. Haha XD
BalasPadamSedappppnyaaaaa! Ikan keli dan sambal hijau kombo terbaik!
PadamOhhh mmg sedap ni.. tp ayu sllu tumbuk je cili tu ng bawang... baru tumis... hehehe
BalasPadamMana senang je kan,...janji sedappppp!
PadamSedapnya... Makan dengan ikan goreng!
BalasPadamIkan tu goreng rangup2. Fuhhhh!
PadamKAk Farah, kalau tak letak cuka, tukar dengan gula, jadi tak?...
BalasPadamsedapnya.... bookmark la nanti boleh rujuk resepi ni
BalasPadam