Garlic Bread |
Haaa...pagi-pagi dah buat entri makanan. Inilah hidangan minum petang saya semalam. Kan kononnya tengah edit-edit dokumen, tiba-tiba rasa lapar datang. Tapi, saya tak makan dengan sup cendawan. Makan begitu je krup krap krup krap.
Tengah feeling-feeling santap roti ni, tiba-tiba ada tetamu la pulak. Kak Wa, salah seorang parents kepada anak murid saya, datang nak tanya tentang kelas untuk tahun depan. Heheheh Kak Wa ni mesti 'windu' sama saya,..siap datang rumah lagi. Padahal selalu tu boleh calling-calling je ;)
Langkah kanan Kak Wa petang semalam. Jamu dia minum petang sama-sama.
"Kau buat ni Farrah?"
"Mmm."
"Pandainya ko! Bukan remeh ke nak buat roti ni?"
"Senang je kak. Akak beli roti perancis tu. Tumbuk 3-4 ulas bawang putih, masukkan minyak zaitun/marjerin, garam sedikit. Sapu kat roti. Tabur parsley. Bakar."
Kemudian, saya terangkan kat Kak Wa variasi resepi mudah garlic bread yang boleh dibuat.
"Ohhhh senang je rupanya! Mati-mati akak ingat leceh. Pejam mata pun boleh buat!"
Amboi, kak! Tak sesuai pejam mata kat dapur kot! Hahaha so, tataplah 'Roti Bawang Putih Pejam Mata' saya :) Have a great day!
haha..memang patut pun nama roti bawang putih pejam mata..senang ja cara buatnya..haa, tapi wana dapat bayangkan la pula kalau buat roti ni sambil pejam mata..kikiki..jadi ka idak?? ;)
BalasPadamAkak takut jadi roti lain pulak nanti...roti jala ke...roti sardin ke :)
Padamhamboi kalo sambil pejam mata, satgi tertumbuk tgn sendiri pulak. x kena la bwg putih tu hehe
Padamhaha..tulah yang risau tu.. ^_^
Padamhaha pejam mata pun boleh buat ehh. Adeyy
BalasPadamKalau kite yang buat entah ape rasenye. kakakaka
Morning kak! Sedapnye dapat breakfast roti bawang putih ni. Makan dengan sup cendawan, pehhhh
Akak kalau pejam mata tak jadi apalah jawabnya :)
PadamAlaa jangan risau Nur...resepi2 akak selalunya kategori kalis gagal hahaha
nak buat jugaklahhh. :)
BalasPadamBuat, jangan tak buat, Inani :)
PadamKalu pejam mata boleh buat... Tido sambil makan pon boleh agaknye... He He He...
BalasPadamAmboi, SS! Jom kita coba tido sambil makan ;)
PadamLagi sedap kalu ada orang suapkan... Ha Ha Ha...
Padamhamboihhh SS kemain lagi. ada enchik hasben buleh la mntak tlg suapkan. romatika de amor gitu hahaha
Padam@Scdha - Amboi SS, mau bersuap2 bagai. Meh datang sini, akak suapkan ;)
Padam@Ana - heheh romantika de amor,...ana nak akak suapkan dak?
amboi pejam mata leh buat...kalau saya pejam mata mmg x trbuat la..
BalasPadamkak farah cikgu ka
Hahaha akak cikgu tuisyen cabuk kat kampung je, Zarul.
PadamOrang malas kerja memang cenggini ;)
cabut apa..ok dh tu.. ckgu tuisyen pon gaji ok kan.. dpt gak sebarkan ilmu kt budak...
PadamHehehe bolehlah buat tampung-tampung hidup, bayar ptptn masa study dulu ;)
Padamwahhh nmpk mcm sedap jew....tp wajib letak bawang ke...hmmmm
BalasPadamWajib letak bawang putih kalau nak buat garlic bread. Kalau nur ikaa nak buat toast biasa, sapukan butter je then bakar. Nak extra yummy, tabur sikit cheese atas tu :)
Padammaksudnya kita goreng bawang putih then sapu kat roti ker? maaf la yew kita nie tak pandai masak. kena bg details baru fhm. haha
BalasPadamTak. Bawang putih tak perlu goreng. Lepas tumbuk lumat garlic tu, masukkan sedikit minyak & garam. Gaul sekata then sapu pada permukaan roti. Kemudian bakar. Nak resepi lengkapnya intai di sini ye Resepi Garlic Bread Mudah
Padamkalau pejam mata terbakar tangan tak pun tertumbuk jari jemari dengan batu lesung kak farah oi..hihihi... senang je cara buat.. krup krap tu yang buat lapo..ngehehe..
BalasPadamHehehe memang memang. Nanti ada yang melecur ke bengkak tangan ke...Lapor ye..apa lagi, pi buat roti pejam mata nih :)
PadamYes, my feveret too! Azie suka letak serbuk blackpepper juga sebelum bakar. Cicah dengan sup cendawan. Minum air kopi secawan. Nyuummm :)
BalasPadamSaya tak pernah cuba letak blackpepper, Azie. Nanti nak cuba lah :)
PadamThanks ye...
Lahhh senang je rupanyaaa.. boleh lah mintak tolong ummi buat nanti.. ^^
BalasPadamIna lah buat utk ummi :)
Padameh lupa nk tnya roti perancis roti apa tu
BalasPadambaguette - roti panjang yang kat luar tu keras sikit
PadamHehehe..akak tu nak pejam mata?
BalasPadamNampak sangat senang ea.
Langkah kanan dia kan..
Kalau lah saya boleh krup krap skali kan best.
Meh sini. Kita krup krap nyum nyum om nom nomm.. :)
Padamsedapnyee kalau makan roti dengan air teh panas2....hmmm.terus lapar bila membayangkannye...ihihihhihi
BalasPadamAkak yang baca ni pun lapar sama. Padahal tadi dah makan dah :)
Padampatut laa nama resepi pun pejam mata.. hehehe.. memang mudah betul resepinya..
BalasPadamHeheh quote balik kata-kata Kak Wa - pejam mata pun boleh buat! ;)
PadamPernah bukak puasa dengan garlic bread and muchromm soup ni masa duduk dkt Klang dulu.. housemate tanya, diet ke..?? hehe.. tak lah.. teringin.. hek2.. tapi FIrah guna roti Gardenia je.. ngeh2
BalasPadamAmboi, buka puasa teringin garlic bread you! :)
Padamnak lagi senang sapu ja garlic spread buttercup kat roti. pastu bakar. makan cicah dengan mushroom soup pun sedap. hehe ^_^
BalasPadamItu memang senang tahap paling senang, Cik Fafa. Dulu akak selalu pastikan ada stok garlic spread kat rumah. Skrg, dah ada masa ni baru rajin buat sendiri :)
Padamkalau makan waktu panas2 memang sedap, dah sejuk lemau ja.. hehehe.. roti masin2 saya panggil garlic bread
BalasPadamni kalau cicah dengan sup mushroom pun mantap jugak ni. boleh la try ni nanti. thank sis!
BalasPadamheheheh... dulu time bbq , memang wajib roti garlic ni.. sedap sangat!!!! alamak, terlapar balik..
BalasPadamOk tinggal beli roti je. Roti biasa boleh kan kak. Roti potong? Hehe. Tapi kalo bakar dalam oven boleh? Akak guna pembakar roti yg camne? Saya ada yg menegak tu je. Boleh ke guna?
BalasPadamHaaa kalau budak ada pembakar roti menegak tu, guna roti potong la senang. Sapukan nipis2 pada permukaan roti, then bakar sampai jadi toast.
PadamAkak selalu bakar dalam oven biasa/ toaster oven. Oven ni kecil je berbanding oven biasa. Just untuk bakar makanan yang simple2.
bahahha cakap kat Kak Wa.. kalau malas bebenor boleh beli aje garlic spread sapu then bakar.. terus ngap. lagi pejam mata boleh tido terus while bakar..
BalasPadamHahaha memang,...selagi tak de bau2 hangit, selagi tu boleh pejam mata :)
Padamahaha..pejam mata pun boleh buat? mudah sgt lah tu bila kak Wa cakap camtu..no wonder lah nama resipi nya camtu
BalasPadamhihihih saya kalau pejam mata, terus ZzzzZzzz :)
PadamAyu sllu bt pakai roti buku je.. pakai roti ni jadi keras la kak... hahahahha sdp cicah nga sup panas2 tuu
BalasPadamHaaa kalau nak keras suhu oven biar tinggi sikit, dalam 200 darjah celcius, then bakar sekejap je. Akak suka pakai roti ni sebab teksturnya jadi crunchy sikit :)
PadamRos pun ingat susahlah nak membuatnya. rupanya itu je bahan dia kak..
BalasPadamMemang mudah, Ros. Sekejap le boleh siap!
Padamingatkan sambil buat pejam mata.....
BalasPadamishhh kalau buat sambil pejam mata, tangan yang jadi roti kang :)
Padamuntung ada kelebihan mencipta resepi baru. kena buka kedai maakn kak farrah
BalasPadamHihihi setakat menu roti garlic,..sehari setengah je kedai makan akak buka aRz :)
Padam