728 x 90

Khamis, 8 Januari 2015

2015 Book Challenge

Awal-awal tahun ni memang semangat nak buat macam-macam. Saya asyik ajak Bott je, "Kita buat challenge ni nak? Want to try this?" Bott angguk je. Heee,...harap api bara semangat tu berkekalanlah sampai ke hujung.

2015 Book Challenge @ Cabaran Membaca khusus untuk si ulat-ulat buku. Simple je. Sepanjang tahun ini,  kita kena cuba untuk cross out setiap satu yang ada dalam senarai tu. This Book Challenge by POPSUGAR. Sebelum ni ada jumpa satu cabaran membaca (Bookcafe tak silap), but this one nampak lebih menarik dan mencabar! (Hahaha nampak tak aura semangat yang berkobar-kobar tu - cabaran senang tak heranlah kononnya,..)

Jom tengok apa cabarannya,..




I'm going to try this :) Ada 50 cabaran untuk habiskan 52 buku (sebab salah satu cabaran tu kita kena baca trilogi). Maknanya, secara purata saya kena baca 1 buku 1 minggu. Bolehlah kot,...Sekurang-kurangnya, ada juga modal untuk buat entri blog. Pada masa yang sama, dapat kongsi buku-buku yang menarik dengan kalian sepanjang 2015.  



85 ulasan:

  1. Nanti SS baca entry sambil makan popcorn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha kena ada byk stok popcorn, SS. Ada lebih kurang 50 buku tu :)

      Padam
    2. Tak pe SS suka makan popcorn... He He He...

      Padam
    3. tumpang makan popcorn sekaki SS.. =p

      Padam
  2. Woahh... Bestnyee kakk. Ehek! Tapi x leh nak join..Sesuai untuk kaki bku.. Hahaha.Good luck tau! XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aina Akmal menjelmaa kembali ???? akhirnyaaaaa *bunga api*

      Padam
    2. Itulah, CT. Akak sampai gosok2 mata nak make sure betul ke Aina ni? Baru je nak nyanyi lagu apa kabar sayang kat dia :)

      Padam
    3. dia on pakai
      fon aje.. da nak balik asrama daaa adik kitee tu

      Padam
    4. Oh,...betullah. Bukak sekolah dah kan..

      Padam
  3. hahaha setuju ngan SS.. kami baca summary ajela Kak Farrah.. bace entry sama macam bace buku kan ?
    iols is dasat punya pemalas hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Tak de hal. Kira samalah. Kalau tak kenapa dulu masa sekolah kita kena susah payah buat ringkasan karangan kan ;)

      Padam
    2. Yeaaahh Betul... SS dewa pemalas kalu membaca buku... Nanti buku yang baca SS...

      Padam
    3. heee... time sekolah tu terpakse.. sebab ade projek nilam... nak kejar medal..

      Padam
    4. yeaaah !! ringkasan pun kau boleh tanak buat >.< tapi mak ayah cikgu bm so kalau malas kang orang ngata mak ayah nhahaha paksa rela la buat..

      Padam
    5. hahahah tak leh lari lah. memang wajib buat dgn cemerlang ;)

      Padam
  4. wahhh, excellent laa kak farah.. wawa baca buku selalu skip2.. klu novel harus tak tidur malam.. itu time study dlu2 laa.. skang tk de mase nak layan novel..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak ni channel minat kpd membaca sebab klu tak, akak terkedang tido je wawa :)
      Tapi memang ye,..kdg2 selagi novel tak habis mmg sanggup berjaga sengkanf mata.

      Padam
  5. boleh membaca tapi kena duduk dalam bilik lahh. kalau depan tv rasanyaaa hmmm :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu dpn tv tak feel, dah jafi chaotic dah :)

      Padam
    2. Nanti buku ikut tengok TV... He He He...

      Padam
  6. haa boleh gak gitu kakk. hahaha.

    BalasPadam
  7. macam menarik ja. tapi banyak sangat pulak. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang banyak kan,..tapi utk satu tahun ni Cik Fafa :)

      Padam
  8. Teringin juga nak buat tapi bila sekolah dah start, memang takde masa nak baca untuk leisure.

    BalasPadam
    Balasan
    1. It's OK, Farah. Dahulukan apa yg pentinh dulu k.

      Padam
  9. tak sanggup ina nak sahut cabaran tu.. hehe.. btw good luck kak farah ;)

    BalasPadam
  10. banyaknyer!!! eyja susah betul nak membaca. entah ada masa ker tidak. semoga success dan nanti sharing2. hihik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eyja skrg klu baca buku kena baca bedtime stories utk 3 mestika hati di rumah tu :)

      Padam
  11. bagus juga ni... tapi kalau saya baca novel sanggup lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat utk novel je lah, Zarul. Tang kena baca memoir tu, buat2 tak nampak hihihi

      Padam
    2. Kita buat novel sendiri aje lahhh Cik Zarul Farhana...

      Padam
    3. Dah siap novel, hantar kat I tau. Leh lengkapkan challenge baca buku yang diterbitkan tahun ni :)

      Padam
  12. Good luck kak Farrah! Tak mampu sahut challenge ni . Kalau challenge baca blog bolehla kot..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Sal. Uish, menarikgak challenge baca blog tu :)

      Padam
    2. hah! betul3!! iols sokong u Sal =D

      Padam
    3. Heheheh apa lagi,...korang buatlah challenge tu. Mesti ramai yg nak masuk :)

      Padam
  13. pergh...saya baca buku komik boleh lah =)

    BalasPadam
  14. baca novel ok laa.. apapun dah lama tak layan novel, dulu novel yang tebal giler pun boleh abiskan baca dalam 3 ari.. hehehe.. sekarang nih ntah jadi malas nak layan dah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mana tau nanti mood layan novel tu akan datang balik, eyda :)

      Padam
  15. Balasan
    1. Memang jenuh gak nak completekan bila difikir-fikir balik ;)

      Padam
  16. Nak habiskan satu buku pun makan minggu

    BalasPadam
    Balasan
    1. aRz kalau nak buat challenge, buat yang photography-related
      baru syiokkkkk!

      Padam
  17. mak ai
    kalau saya dah surrender awal-awal dah
    apapun all the bestlah ye =)

    BalasPadam
  18. fuhhh..berpeluh wana baca cabaran tu kak..huhu..cabaran yang sangat mencabar tapi interesting..wana x dapat nak join..x cukup masa kot nak habiskan semua cabaran tu.. ;D

    apapun, gd luck kakakku.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wana kalau buat cabaran ni, tak siap order nanti hihihi

      Padam
  19. hebatnya kalau dapat selesaikan challenge

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada 12 bulan ni utk cuba habiskan :)

      Padam
  20. Woohooo...banyaknya..bagus challenge ni..All the best Kak Farrah :)

    BalasPadam
  21. banyaknya cabaran. !
    semoga berjaya ,smalam baru jumpa task dr mph kot..lebih kurang sama.. hehehe..menarik jga..
    ada satu tu tasknya,baca buku yg diterbitkan pda tahun kita dilahirkan..heheh..susah nak cr buku 'antik'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada juga kat atas tu. Bayangkan akak kena cari buku tahun akak lahir..Adoyaiii buku apa lah agaknya ye...

      Padam
  22. Rajinnye akak... Firah buku yang ada 2 tu pun tak habis2 membaca...

    Adehh! kerajinan tak nak datang lelaju.. acano..??

    BalasPadam
    Balasan
    1. It's OK. Just go with the flow ahaks...berguna tak nasihat akak?

      Padam
  23. Means kena baca lah ikut semua criteria tu kak? Kalau macam yg last tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahhahaa.... dr shikin! luna baru pasan yang tu.. luna rase kalo yang last skali tu ramai boleh lepas kot.. hahahahhaa.. =p

      Padam
    2. Hahaha yang last tu akak nak complete kan dulu. Cari je mana2 buku yang dah diabaikan tak habis baca, habiskan. Siap satu!

      Padam
  24. berpeluh nak selesaikan cabaran nie..huhu... gud luck kak farah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah memang berpeluh, Nis.
      Thankss :)

      Padam
  25. Memang tak mampu nak hadap challenge ni.
    Nak baca buku sebuah sebulan pun payah ;-)

    BalasPadam
  26. challenge ilmiah gak nih hehe. ana surrender awai la nampak gaya hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheeh tak jadi masalah, ana. akak ni pun belum tentu complete lagi ;)

      Padam
  27. dasyat farah... all the best untuk challenge ni.. kalo luna, confirm surrender.. >.< =p tapi jangan tergode dengan comment luna ni... u goo girl!! chaiyok2!! =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahah thanks, luna. Chaiyok! Chaiyok!

      Padam
  28. waaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhh :DDD menarik sangat ni! nak sahut jugalah! hahahahha...

    saya suka romance historical punya novel. dengan suspense romance. dengan romance sahaja.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom, Amy. Kita buat sama2. Setakat ni akak dah berjaya completekan 3. Tapi tak sempat nak buat entri lagi :)

      Padam
  29. membaca jambatan ilmu tapi masa itu yg x mengizinkan..hari2 asyik ngadap blog je ni..tapi akan cuba juga baca at least sebuah buku sebulan :-)

    BalasPadam
  30. 1 buku 1 minggu
    ohhh dulu boleh la... skrg ni mmg xde mase lg
    huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aiiii, sekarang time untuk Firash la :)

      Padam
  31. Mana nak cari buku2 genre ni semua? Hohoho. Mula 2016 boleh x? Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je,,,,hahahah alah budak kalau rasa banyak sangat, leh cari challenge yang lebih simple. Ada yang 12 buku. Tiap bulan 1 buku :)

      Padam
  32. Farra,khaty baca entry farra je la..kira sampi setahun jugak kan..ahaks

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh saja....kira complete challenge juga macam tu ;)

      Padam
  33. Saya surrender dulu la., tak boleh nak sahut cabaran ni,, nak kene bace jurnal dulu hari2. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mengapa, DP. Baca jurnal puas2 dulu ye. Nanti dah selesai PhD tu, boleh relaks baca novel pula :)

      Padam
  34. Baru tengok cabaran ni. Perghh.. Memang mencabarlah juga. All the best Kak Farrah! Selamat membaca. =)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...