Ahad, 11 Januari 2015

8 Perkara yang Perlu Buang Segera

Saya dapati poster mini di bawah sangat sangat menarik! Karen Samansohn, (credit goes to her for sharing this) senaraikan 8 perkara yang perlu dikikis dari diri untuk nikmati hidup yang lebih content, ceria dan bahagia :)

Credit - Karen Salmansohn

Saya paling berkenan dengan nombor 2, 6, 7 & 8. No. 5 tu pun penting kalau nak amalkan cara hidup sihat. Jangan manjakan diri sangat dengan benda-benda manis bergula ni. Senyum manis tak apa :)

  • Berkata 'YA' walaupun hati dan minda memberontak kata 'TIDAK' - Kadangkala kita kena belajar cakap tidak. Jangan asyik menurut demi nak jaga hati atau tunaikan permintaan orang lain. Apabila kita buat perkara yang kita tidak suka/tidak rela, kita akan tertekan....macam mana nak happy?
  • Overthinking - Terlalu berfikir atau terlebih fikir ni boleh jadi penyakit yang makan diri. Over-scrutinizing boleh buat kita risau. Tarik nafas dan bertenang. Ingat, tak semua perkara boleh berada dalam kawalan kita.
  • Kerap merungut - This is very unhealthy. Kalau kita kerap merungut, itu tak kena,..ini tak kena,...kita lupa untuk bersyukur atas nikmat-nikmat lain yang kita peroleh. Cuba bangun setiap pagi dengan tekad untuk lalui 1 hari bebas rungutan. Start counting your blessings and you'll smile from ear to ear =)
  • Takut akan kegagalan - Belum cuba belum tahu. Jangan asyik runsing fikirkan perkara yang negatif. Nanti apa yang mahu kita lakukan awal-awal dah temui jalan buntu.
Macam mana? Bersedia nak buang mana-mana dalam senarai di atas yang ada dalam diri kita? I do. Kita cuba sama-sama ye :)

Have an enjoyable Sunday!


82 ulasan:

  1. Saya pun setuju dengan semua di atas. ;-)

    BalasPadam
  2. betul tu, eyja cuba untuk tidak over-thinking. yehuuu happy sunday sis

    BalasPadam
    Balasan
    1. ahh... same laa kite... salu je overthinking.. kalau buat plan mesti nak dari a til z.. lepas tu sendiri yang serabut.. hahahaha... tapi skarang dah ilang sikit.. sbab ikut nasihat pakcik nike.. "Just Do it".. =D

      Padam
    2. Over-thinking ni lagi banyak mudaratkan kita sebenarnya.

      Padam
  3. Betul tu kak farah..

    Kalau nak senang, sentiasa positif je..hihi..")

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesssss! Terpulang pd kita sebenarnya :)

      Padam
  4. nani sokmo merungut. erkkk. habit yang buruk. hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mengapa. Lama2 nanti hilanglah habit tu :)

      Padam
  5. good sharing kak Farrah..kadang-kadang dah jadi habit kan, susah nak buang..saying 'no' sometimes can be the hardest thing to do

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa... yang ni pon lagi satu tabiat yang susah nk buang... ehhe.. =p

      Padam
    2. Betul! Kita terlalu nak jaga hati orang. Tapi kita sendiri rasa terdera.

      Padam
  6. tu la ana pon kena bljr buang jauh2 sifat2 nih hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. buang dalam laut kasi ikan Yu makan

      Padam
    2. hamboi ZF. xyah buang dlm laut pon takpa. hehe

      Padam
  7. Balasan
    1. Salam tahun baru nasib-baik-akak-tak-ambil-shieldtox, tiga lalat :)

      Padam
  8. kalau melibatkan kawan susah saya nk kata tidak... walaupon kdg2 hati trluka....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita kena pandai tetapkan sempadan utk tolong kawan. Pakai plaster pun mungkin berkesan, kan SS? :)

      Padam
    2. pakai plaster pon tak berkesan lah....

      Padam
    3. Tak berkesan ye...cuba telan ubat gegat plak! ;)

      Padam
  9. perkongsian yang termaik..8 perkara kena tinggalkan..agar lebih positif

    BalasPadam
  10. Betul tu. Setuju sangat dengan semua yang tersenarai :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat kita terfikir balik,..betullah aku ada sifat ni..hihihi

      Padam
  11. susah nak cakap tidak bila melibatkan kawan khususnya kawan rapat =(

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul. bab kawan ni lah yang selalu buat kita lemah. tak sampai hati.

      Padam
  12. saya pun tak suka sangat orang cepat merungut. kekadang bila banyak merungut, hati jadi sakit.

    BalasPadam
    Balasan
    1. sometimes rimas gak bila dengar orang asyik merungut ni kan,...

      Padam
  13. jgn takut pada kegagalan.. nice shring akak.. tahun baru ni kena ada azam seperti di atas :) i've got something for u. hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, azam kita utk 2015 ni. Kasi buang semua2 tu. U got something for me? Tersipu-sipu malu jap. Nanti,..dengan line kura-kura dah menang lumba lari ngan arnab ni,...akak akan gagahkan singgah blog Nina jap lagi :)

      Padam
  14. takut akan kegagalan tu dilemma yang sentiasa ada. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju. Tak dapat tidak kita memang akan terfikir kan,...

      Padam
  15. kak Farrah! lama x datang sini. sorrrrrryyyy >.<

    kelemahan saya : overthinking. xtahulah. asyik nak fikir je x abes2. sebelum tidur, masa makan sorang2, masa mandi. semua tempat saya overthinking.

    lagi satu, allowing negative thoughts tu, kalau melibatkan self esteem, ye.. memang xley berhenti. hmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. It;s OK, Amy. Amy muda lagi. Slow-slow kita cuba kikis ye. Over-thinking is very bad. Sometimes akan buat kita berkalau-kalau. Negative thoughts yg melibatkan self-esteem - please love yourself, appreciate who you are. Then, that particular problem will cease to exist :)

      Padam
  16. Alamak, yang no. 5 tu.. baru tadi makan aiskrim. 0-0 hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pa,..pasang azam lepas makan k :)

      Padam
  17. pernah ada pengalaman mengatakan YA tetapi hati kata TIDAK dan hasilnya. :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang tak semenggah kan...itulah sebabnya kalau kita rasa tak, memang kena berkeras cakap tidak!

      Padam
    2. setuju..ikut kata dan gerak hati kan

      Padam
  18. Sekarang bila umur semakin meningkat tidak lagi takut pada kegagalan. Sebaliknya akan terus kehadapan walaupun bakal menemui kegagalan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul;l. Makin kita tua, makin kita tahu rentak hidup. Adalah berani tu sikit :)

      Padam
  19. overthinking tu kadangkala ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak dapat elak,...tapi boleh cuba kurangkan :)

      Padam
  20. asyik berkata YA walaupun sebenarnya minda kata TIDAK..tu lah kelemahan wana kak..insyaallah pelan2 nak belajar kata TIDAK pula.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita kena cuba ni, Wana. Kalau tak kita yang sakit :)

      Padam
  21. Takut dengan kegagal.. Hurmmmm.. Sigh..!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi,..apa yang keluh-kesah tu, papaglamz?

      Padam
  22. kite en bebaik jadi tak reti nak cakap tak and menolak. ended up banyak benda terbuku dalam hati saja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita tau awak baik. Hati-hati, pendam2 nanti tetiba meledak macam gunung berapi,..abam Kpop pun lari ;)

      Padam
    2. Hahaha it's ok, CT. Just be who you are. Be the one yang suka spread happiness to others, put smile onto others' faces. Sekali-sekala pendam perasaan OK je ;)

      Padam
  23. tapi kn..bila dok aca balik...semua ada kena mngena jugak...

    BalasPadam
  24. sis JM rasa no 2 tu cam susah je nk buang uhuhhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sangat susah, sis! Selalunya kita tak sampai hati.

      Padam
  25. Saya alami hidup yang lebih positive bila saya berjaya atasi no 3,4,6,7.
    Kita semua boleh hindari perkara negative ni kalau kita yakin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Shikin. Itu yang akak nak cuba buat especially tang over-thing & over-worrying tu.
      Bila kita berjaya atasi, life gets simpler. Hati & minda lebih tenang.

      Padam
    2. Harap kita konsisten.
      So far ok.
      On+off je 'wire' tercabut & kene fix balik.
      But alhamdulillah tak seteruk dulu2.

      Padam
  26. harap dapat buang skit2 dari perkara kat atas tuh.. semoga dapat menjadi seorang yang lebih positif.. kerana perkara negatif nih boleh merosakkan keyakinan diri..

    BalasPadam
  27. Cik Mimie kena buang 2, 6, 7 & 8 jugak..huhu..lagi-lagi no.2 tu..hmmm..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Moga kita sama2 berjaya kikis semua ni dari diri :)

      Padam
  28. bila komen tapi nama tak naik di tetamu hebat januari saya selalu overthinking jugak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha. Untuk bantu aRz tak over-thinking, nanti hujung bulan akak panjangkan list Tetamu Hebat Januari sampai nama aRz muncul :)

      Padam
  29. ayu mmg takott gagal...
    smpai nak cube jadi takott
    nak buag tu xtau kat mane kak farrah
    tempat pembuangan dah penuh
    heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha klu macam tu kena pandai cicirkan kat mana2. Buat dunno je :)

      Padam
  30. wahh bagus ni... kalau boleh buat ni semua, mesti hidup terasa happy dan cukup jer... time tuh mesti boleh sebut alhamdulillah dekat semua benda ynag berlaku dalam hidup kan...xde macam kecewa sangat :D nice sharing akk :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Bila kita ambil semuanya positif, kita akan lebih bersyukur dan hargai apa yg kita ada :)

      Padam
  31. kerap merungut tu, memang Ros sedang usaha untuk elakkan.. memnag tak baik untuk minda. nanti semua aura positif akan hilang, dan negatif menguasai diri..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, ros. Akak pun tgh sedaya upaya cuba utk tak merungut hihih

      Padam
  32. nice sharing kak farrah....Nad always overthinking bila dah jadi fulltime mommy ni..
    bukan apa when you living with so many people...end up you don't have privacy to recharge yourself...

    tu yg salu jadi..hmmm...nak kena buang perangai ni...hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pe, Nad. Kita cuba perlahan2. Betul, bila surrounding kita 'sesak', kita akan sama 'sesak'.

      Padam
  33. ada satu qoute tu..., jangan buat keputusan semasa kita dlm keadaan gembira/sedih.. haaaaa. macam saya la bila gembira,mood jalan tau , semua benda nak buat,berjanji,sudahnya tak buat2 juga..huhu
    saya selalu juga takut gagal,belum buat dah takut.. memang macam manusia tak berguna ja rasa..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasalah. Tapi kita kena cuba atasi, Nana. Jangan takut gagal. Kadang2 lebih baik kita gagal. Kalau tak kita tak kenal erti hidup.

      Padam
  34. Balasan
    1. Tak apa. Selagi mampu bawa, it's fine. Tapi rasa2 nak bawa mudarat pada diri, learn to say no :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...