Isnin, 19 Januari 2015

Book Challenge - A Book by A Female Author

OK. Saya nak mula tulis entri berkenaan Book Challenge pula. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca entri di bawah ni:



A Book by A Female Author

Sumber Imej - Goodreads
Tajuk: Just One of The Guys
Penulis: Kristan Higgins
Bahasa: Bahasa Inggeris
Watak-watak: Chastity O'Neill, Trevor Meade 
Tahun diterbitkan: 2008, Harlequin Books

Menjadi Chastity O'Neill bukan mudah:
  • berketinggian 5 kaki 11 inci with strong figure - appearance Chastity tak feminin sangat :)
  • ada 4 orang abang dan adik lelaki
  • ayah, abang dan adik lelaki semuanya ahli bomba di bandar yang mereka tinggal - jadi, mana-mana Chastity pergi semua orang kenal dia dan dia tak boleh sorok apa-apa!

Since ayah Chastity ketua jabatan bomba yang dihormati dan disegani, semua ahli pasukan bomba rapat dengan Chastity. The downside is - they treated/layan Chastity as part of them,..sebahagian daripada pasukan mereka. Tak adalah nak treat dia sweet-sweet atau flirt dengan dia.

Kembali ke kampung halaman dan bertugas sebagai jurnalis di pejabat akhbar, Chastity berusaha untuk ubah diri supaya menjadi lebih feminin. Dah penat remain single, Chastity jalin hubungan dengan seorang pakar bedah. Pada masa yang sama, Chastity tak boleh lupakan hubungan dengan Trevor, anak angkat keluarga mereka yang juga seorang ahli bomba. Masalahnya, walaupun mereka saling jatuh cinta, hubungan tak terjalin seperti yang dirancang sebab Trevor bimbang ahli keluarga Chastity anggap yang dia dah betray trust mereka. In other words, Trevor nak terus anggap Chastity as part of the family,..just one of the guys!

Meneruskan hubungan dengan pakar bedah yang kacak dan terkenal, still Chastity rasa ada sesuatu yang hilang. Lagipun, dah biasa dikelilingi lelaki-lelaki budiman dalam keluarga termasuklah Trevor, Chastity berpendapat si kekasihnya a bit pompous,,,dan dia tahu hati dia memang untuk Trevor.

Trevor pada masa yang sama cuba jalinkan kembali hubungan dengan bekas tunang (relationship setelah dia decide yang dia tak boleh ada hubungan dengan Chastity). Berjaya ke tidak?

Mesti dah dapat agak kan ending cerita ni? Apapun saya suka baca karya Higgins. Gaya penulisannya bersahaja dan ada elemen mencuit hati. Perwatakan setiap karakter digambarkan dengan jelas.

Apa yang menarik:
  1. Walaupun dilahirkan dalam keluarga gagah heroic semua, Chastity takut darah. Dalam salah satu tugasannya, Chastity sedang menemubual seorang wanita mengandung apabila air ketuban wanita tersebut pecah. Panik dan tidak tahu apa yang nak dibuat, Chastity jadi pucat lesi dan terpaksa ditenangkan oleh abang-abangnya sendiri (ahli bomba yang respons pada panggilan 911 yang dibuat).
  2. Chastity ada seekor anjing yang rapat dan memahami, tapi banyak tabiat buruk. Put some colours to the story as well.
  3. Salah seorang daripada kakak ipar Chastity merupakan BFF-nya sendiri. So, walaupun hidup dalam kalangan lelaki-lelaki hebat, Chastity ada emak dan kawan baik yang sangat memahami untuk meluahkan perasaan.

New vocabulary for me:
  • sojourn - a temporary stay
  • enmesh - entangled in something
  • affable - friendly or easy to talk to

A Book by A Female Author DONE!

33 ulasan:

  1. Menarik ceite dia, tambah plak kak farah story.. lg2 nak baca.. klu baca sendiri tk thu brape minggu bru habis.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. OKlah, Wawa. Jalan citernya interesting. Heheh tak pa...akak dah tolong summarize kan citer ni,..kira dah baca lah :)

      Padam
    2. kalau nak baca sendiri. macam tak boleh nak habiskan je .. hihi.. nasib kak farrah dah review kan :)

      Padam
    3. wahh baca review kak farah ni besnye rasa. siap dpt tahu new vocab lagi. TQ kak farah sharing this :)

      Padam
    4. hehehe sama-sama kasih. Kira kita semua dah khatam 1 buku :)

      Padam
  2. dah mulakan cabaran ya kak farah.. :) tahniah

    apapun, nampak menarik juga cerita ni kan..tak sabar nak tunggu perkongsian challenge seterusnya pula..hee..;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks for your support, Wana. Kena start cepat sebab ada 55 buku nak khatam hehehe

      Padam
  3. buku ni berkisarkan ahli bomba..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes,...and faham2 jelah bagaimana mereka describe firemen... hihihi :)

      Padam
  4. perwatakan dan appearance Chastify ni x feminsin maybe kerana lahir dalam keluarga ramali lelaki kan Farah..kalau dah dia sorang je pompuan kan.

    alamak!!..tu je..tengah seronok baca sinopsis ni terus habis ..baru nak tahu ending Chasify ni..siapakah yg menjadi pilihan Trevor or Pakar Bedah hensem..Trevor berjaya or tak dgn bekas tunag..huhuhhu...nampaknya perlu cari buku ni..buat sis JM rasa x senang duduk tau hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, sis. Happened to be figure dia jenis bidang besar macam adik-beradik lelaki dia,..so memang tak boleh nak feminin sangat! Heheheh don't worry sis!Jangan tak senang duduk. Of course akhirnya Chastity dengan Trevor. Surgeon tu bongkak & taksub ngan diri sendiri :)

      Padam
  5. waaa...bagus2..cabar mencabaran ni..gud luck dear Farrah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Lina. Moga2 saya konsisten habiskan cabaran ni ;)

      Padam
  6. Best gak jalan cerita. Lama tak membaca lama2 sampai tak keluar bilik.. Sekarang ni tak sempat plak, macam2 nak kena buat..Good luck farrah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, syida. Tak pe, lepas ni bila ada waktu santai leh la layan novel :)

      Padam
  7. Tahniah farah dapat habiskan baca buku ni

    BalasPadam
  8. menarik kak farrah!
    terima kasih sebab bacakan novel utk sy indirectly sbb sy x suka baca novel huhu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. U r most welcome, Sue. Nanti sama2 kita khatamkan lagi 54 buku ye ;)

      Padam
  9. macam menarik ja jalan cerita. mesti kesampaian kan cinta trevor dengan chastity kan. cewahh. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semestinya! Kalau jadi gak dengan surgeon tu akak tak buat review. Baca buku lain hahaha

      Padam
  10. oookay bace ulasan pun dah macam bace cerita hehehe.. keep it up Kak Farrah.. nanti CT bace ulasan saja ye hihi.. bace buku memang no no.. hakhak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah ok ok. Baca ulasan pun kira baca buku gak :)

      Padam
  11. Cerita dia menarik! Seriusss. Ni nak beli ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba cari,...cuba cari. Bagi akak buku2 higgins memang berbaloi beli & baca :)

      Padam
  12. Siap ada dictionary kat bawah.
    Good job kak Farrah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheheh share ilmu barulah kononnya :)

      Padam
  13. sambil release otak bace sambil dapat tambah ilmu..terbaikk :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah kalau dapat tambah ilmu korang juga. Takdelah akak ni tulis merapu hikhik

      Padam
  14. Kak farah review buku dh macam bercerita. Mesti syok kalau akak tulis buku. Hehe. Bpe jam habiskan buku ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe akak kalau tulis buku orang busan nak baca kot! Hambbarrrrrrr! Heheh tak baca sekaligus, budak. Baca, berhenti, sambung,..baca lagi,...sambung lagi... :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...