Kentang Bakar Rosemary |
Bahan-bahan:
- Beberapa biji kentang. Bersihkan, potong memanjang. Jika nak lebih berperisa dan nak dapat khasiat kentang sepenuhnya, tidak perlu buang kulit. Untuk hidangan kali ini, saya kupas kulit kentang kerana nak leach; - rendam untuk kurangkan kandungan potassium. Jadi, Cekebon yang on low potassium diet boleh makan sama :)
- 2 - 3 sudu besar minyak zaitun
- 5 siung bawang putih (dititik dan buang kulit)
- beberapa tangkai rosemary
- garam secukup rasa
- sedikit parutan kulit lemon
Cara-cara Penyediaan:
- Jika ingin tekstur kentang yang crispy di luar dan lembut di dalam, rebus kentang hingga empuk terlebih dahulu barulah kemudiannya dibakar. Kalau tidak, boleh terus bakar je. Oh ya, sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu - 230 darjah celcius.
- Ratakan kentang atas dulang pembakar. Letak minyak zaitun, rosemary dan garam. Gaul sekata. Pastikan minyak zaitun cover potongan-potongan kentang supaya tidak terlalu kering apabila dibakar.
- Bakar pada suhu 230 darjah celcius selama 25 - 30 minit. Bergantung pada oven masing-masing.
- Setelah siap dibakar. Tabur sedikit parutan kulit lemon. Hidangkan.
Sedap dimakan begitu sahaja atau boleh cicah dengan sos, mayones dan mustard.
Selamat Mencuba!
saya pernah cuba bakar potato..tp tak menjadi..agaknya masa cepat sangat kot..
BalasPadamMasa singkat and maybe suhu oven tak cukup tinggi. Don't worry,..boleh cuba lagi. Jgn nana serik sudah :)
PadamSemudah 1, 2, 3 resepi kak farrah...hehehe :)
BalasPadamYesss,...semudah one two tweeee!
Padamdekat mana nak cari rosemary kak farrah? hukhukhuk. terliur lahh pulak akak :D
BalasPadamCold storage, Tesco...klu xjumpa yg fresh, boleh beli yg kering dlm botol. Cari kat bahagian rempah ratus :)
Padamrajinya .. boleh la nk cuba.. bosan juga asyik makan ayam hehe
BalasPadamSelamat mencuba, liyliz :)
BalasPadamKalu SS yang buat.. Tak jadi Rosemary... Jadi RosnahMatAris... He He He..
BalasPadamuishhh jgn SS... kan datang serbu plak rumah SS...
Padamhahahahhaa... ade je modal si SS ni buat orang gelak! =D
PadamBoleh dikomersialkan tu, SS :)
PadamSS..RosmahMatAris okey lagi jgn Rosmah Mansor susah le
Padamsedappp nanti nak cuba lah!
BalasPadamSilakan, Eny. Kalau nak lebih berperisa, sprinkle sedikit garam halus before hidang :)
Padamsedapnyaa. meh pos sikit. hehe
BalasPadamMehla turun Kay-ell
Padamrosemary tu yang susah nak dapat >.<
BalasPadamKalau susah nak dapat yg fresh boleh beli rosemary yang dah dikeringkan.
PadamTak tahu mana nak cari rosemary >.<
BalasPadamAkak tak boleh nak suggest kat Farah la...cuba cari kat fresh market :)
PadamMesti best dengan kehadiran rosemary....
BalasPadamRasa a bit different sebab rosemary ni manis-manis bunga :) heheeh macam tak wujud perkataan tuh tapi bolehlah buat bagi gambaran ;)
PadamRosemary tu ada jual kot kan akak?
BalasPadamAda. Yang fresh ada, yang dalam botol dalam bentuk kering pun ada :)
Padamsedapnyer !!!! teringin nak buat,tapi anak eyja no.2 x boleh makan kentang. dia akan muntah.
BalasPadamOh,...fikir menu lain...menu lain :)
Padamboleh try ni. boleh buat makan kudapan. hehe
BalasPadamYes. Cumil-cumilan yg enak :)
Padamawww sedapp.. anis memang suka kentang..huhu
BalasPadamRamai jugak yang suka kentang ye....boleh bukak kelab kita gamaknya :)
PadamMudah ni..anak-anak aaya mesti suka kalau mama diaorang rajin buat..heheheh
BalasPadamKalau nak buat utk anak-anak, rosemary tu boleh omit. Takut diorang tak suka plak :)
Padamana suka apa saja base on kentang! hehe
BalasPadamKita serupa!
Padamtiap hari harus ada dish base on potato hehe
Padamsiung tu ulas ka
BalasPadamHa ah :)
Padamfirst time dgr.. belajar bnda baru lagi
Padamsiung?...yg sis JM tahu Raja Siung je
Padamohh... sedap ni.. febret2!! luna suke campur brokoli dengan carrot... =D
BalasPadamGood idealah, luna! Lain kali nak try macam luna buat pulak :)
Padamala, rosemary tu nak cari kat mana pula la >.< tapi nampak sedap.. saya pun suka kentang macam Ana. hahahhahaha
BalasPadamKita geng!
PadamTak de rosemary pun tak apa. Taburkan serbuk lada hitam je pun sedap!
wowwwww....mesti sedap kan. saya suka kentang ni
BalasPadamdap dap dap, aRz :)
Padamsimplenya nak buat..menu sihat ni kak..bagus2 :)
BalasPadamSihat kalau makan sikitlah. Kalau makan sedulang dah cari nahas dah :)
PadamYang penting, mengenyangkan...
uhuk uhuk uhuk.. kena seru kat sini hahaha.. saja aje kan Kak Farrah menjamu mataku dengan kentang-kentangmu.. low carb diet skrang. apa guna ada buku sampai rumah kalau tak guna =D but skali skala boleeeeh kan *mood ngelat* i is so lemah with kentang.. iman goyah hahaha
BalasPadamAla sorry! Tak pe...nanti cheat day makan ye. Buat masa ni kuatkan semangatmu, CT! CT boleh! Chaiyok! Gambatte Kudasai!
Padamhehehe cheat day every 2 weeks hehe yeah !! nak ayu cantik jelita ni..
PadamU can do it, CT!
Padampakat tanya rosemary tu... saya rosemary tu bnda pon xtahu... sayuran ka?
BalasPadamdaun rasanya,,kalau x salah kan Farrah
PadamBetul, sis. Sejenis herba. Zarul google image rosemary,...nanti kenalla :)
Padamkalau gantikan Rosemary dgn benda lain boleh x..daun parsley ke
BalasPadamBoleh aja, sis. Ganti ngan sweet thyme ke, parsley pun buleh. Kita yg buat dia :)
Padamayu suka kentang
BalasPadamxkisah la kentang bakar ke kentang goreng ke
best kalau ade cheese kak farrah
Semestinyaaaaaa :)
Padamcicah dgn mustard memang menjilat jari
BalasPadamUishhhhh sedap tu. Lupa dunia jap! :)
PadamSelalu guna rosemary yg dh jd serbuk tu je. Kalo daun dia dpn mata pn x tntu lg sy kenal. Hehe.
BalasPadamKalo kt pasaraya mcm mahal kn herbs dlm botol. Kalo kt BAGUS murah. Kakak sy rjin beli :)
Akak, potassium kalo banyak tak elok utk diet ea? Maaf le sy ni xtau pape :')
Kita perlukan potassium tapi tak leh lebih sangat. Mcm yg lain2 juga, kena balance. Cekebon akak ada kidney problem & kandungan potassium yg tinggi dlm food tak elok utk dia. It's ok budak, there's always s/thing new to learn everyday :)
Padam