Baru-baru ni saya tengok rancangan Chopped, salah seorang contestant-nya tabur serbuk kari atas aiskrim vanila untuk hidangan pencuci mulut yang dibuat. Saya macam, "Whatttt?! Serbuk kari?"
Semangat nak mencuba terus membuak-buka! Nak tahu juga rasanya bagaimana sebab juri yang adili hidangan tu kata best! Kebetulan, memang ada aiskrim vanila di dalam freezer. Apa lagi, mari kita coba!
Aiskrim Vanila Kari dengan Pretzel Mini |
Inilah aiskrim vanila kari yang saya olah semula ikut apa yang ada. Hanya perlu beberapa scoop aiskrim vanila kegemaran kalian, taburkan dengan sedikit serbuk kari. Jangan terlalu sedikit, jangan pula terlalu banyak. Kita letak sedang-sedang aja supaya rasa rempah karinya tidak terlalu kuat dan tidak juga ditenggelamkan dengan rasa aiskrim vanila.
Rasa lemak manis vanila bergabung dengan spiciness rempah kari akan lebih ummmphhh jika ada sesuatu yang crunchy! So, saya letaklah sedikit pretzel mini. Nikmati dengan senyuman =)
wow.. mesti sedap ni.. manis2 pedas plus sejuk.. biasa letak kopi pekat2 ja.. thanks sharing.. boleh try ni..
BalasPadamlayan ais krim musim panas ni.. :D
Haaa, yang letak kopi tu Affogato....cuba yang ni pulak! Eksotik sikit ;)
Padamletak kopi pon ada
Padamletak kopi? x pahit ke
PadamBukan serbuk kopi tau. Bancuhan air kopi. Sedaappppp!
Padamishh mcm na tu
PadamZF, salah resipi kot kalau serbuk kopi. Hehehe..
PadamNanti masuk spital sebab sakit perut.
ZF - Scoop aiskrim vanila dalam mangkuk, masukkan setengah cawan kopi pekat panas (jangan letak gula). Sedia untuk dimamam :)
Padamkaknoor baru teringat nak makan aiskrim ni farrah boleh try yg ni jugak ni mana tau kena dgn selera kan yg pedas manis..
BalasPadamYe, sila cuba Kak Noor. Mana tahu kena dengan selera. Saya suka :)
Padamwah, menariknya kak farrah..apa ya rasanya makan aiskrin dengan kari tu kak? sedap tak ?
BalasPadamSuprisingly sedap, Wana. Ala ala lemak manis lawan ngan rasa rempah-rempah. Not bad...
Padamboleh jd juri ni
PadamAda peluang nak makan macam2 :)
Padamkalau saya semua saya try
PadamHaaa lepas tu perut meragam, pening memusing ;)
Padamkemarin wana beli aiskrim vanila tapi rasanya tak sedap macam yang wana harapkan..huhu..sedihhhhh..
BalasPadamAiskrim vanila kalau tak sesedap yang diharapkan,...jadikan affogato, dik! Then tambahlah sos coklat/coklat chip/fruit loops :)
Padamfirst time Nad dengar affogato kak farrah...huhuhu
Padamperhhh unikkkk . alaaa tgh sakit tekak . gi mana ni mahu rasa . hehehe.
BalasPadamtunggu sakitnya baik dulu, dong :)
Padamtengok pun dah tau sedap walaupun agak pelik kan... hehehehe!
BalasPadamYes,..pelik tapi yumyummm!
Padamhomaiii macam sedaaaaap je tuu ^^
BalasPadammemang sedappppp! tapi a no-no utk orang yang tak berapa gemar kari.
Padamwah kretip... menarikkk... mcm sedap jek..
BalasPadamCubalah, fifie. Not bad untuk tukar2 selera :)
PadamWahhh nampak menarik! Tapi tak rasa pelik eh kak farrah? Hehe curious
BalasPadamTak. Itu yang menariknya. Rasa rempah-rempah tu kena dengan vanila. Macam kita minum hot chocolate/coffee dengan cinnamon lah :)
Padam1st time dgr mkn aiskrim vanila dgn serbuk kari..
BalasPadamApa lagi, ezy. Cubalah :)
Padamsama la first time dgr
PadamAkak pun first time dengar, first time buat & first time rasa :)
PadamSedap ker? Nak try dekat Eskrim Magnolia tak pun Paddle Pop.. haha
BalasPadamTak sarankan cuba ngan paddle pop. Takut rasa kari tu makin memelikkan rasa :)
PadamEh first time Ros tengok ni.. Suatu kelainan. Boleh cuba ni!
BalasPadamSelamat mencuba, ros. Nanti share dgn akak berkenan ke idak :)
Padamkak farah.. uniknye.. kreatif betull..xpernah terfikir..huhu
BalasPadamAkak tengok dalam Chopped. Tapi mana reti nak buat pencuci mulut gourmet style macam diorang. Godek2 apa yang patut je lah :)
Padamohhh....Nad suka tgk Chopped....rocco's dinner party la...huahuha...nampak sangat asyik fikir makan...tapi kagum dengan org2 macam ni...mana lah datang ilham buat resepi gini....
Padamx sakit perut ke sbb rempah tu tak masak...maybe kuantiti sedikit so x de apa2 kesan yg besar lah ek
BalasPadamKalau orang yg jenis tak tahan rempah-rempah ni, memang tak digalakkan. Takut nanti heartburn. Saya kadang2 goreng nuget/cekodok,...saya gaulkan mayonis dengan sedikit serbuk kari utk buat cicah. Sedap gak, sis!
Padamooh ya ka rwmpah kari boleh letak dlm mayo
Padammayo tu apa ZF
Padammayonis la
PadamBolehhh. Buat cicah cekodok ke, kuih udang ke...dap dap dapp!
PadamComel je sis JM tanya..."mayo tu apa"...hahaha
PadamLama tak singgah blog kak farrah huhuhu gara3 laptop x keluar wad lg... bnyk tertangguh update huhuhu...sedapnya aiskrim tengok...
BalasPadamRindunya kat Ekin! Laptop masih di wad ye...akak ni pulak dua minggu ni memang tak dan sangat nak blogwalking. Ni baru nak bayar hutang. Nanti kita jumpa ye :)
PadamRindu gak kat akak... mood blog merundum sikit laptop xde ni...
Padamkini ekin dah boleh bom blog kak...hihihi...
PadamWow... Nad tak boleh bayangkan rasanya...tp since akak ckp sedap mesti betul kan...heee..
BalasPadamserbuk kari babas tu ke kak?
Iye, Nad. Rasanya unik tapi not bad. Serbuk kari tu enhance lagi rasa vanila :)
PadamDapat imagine kelazatannya..
BalasPadamKene beli pretzel jugak nampaknya (tak pernah beli, tapi pernah rasa).
Kalau nak lagi best, beli pretzel yg perasa coklat :)
Padamsambil makan eskrim ada krup krap krup krap..
Padamlagilah layan..
ni rempah kari cap apa pon xpa ka...
BalasPadamx kisah rempah kari cap apa pun nk rempah kari ikan ke ayam ke janji jgn rempah kurma..kan Farrah kan
Padamhahahaha.... sis ni..
Padamyalah yalah
Hahaha betul tu sis! Jangan Zarul pi letak rempah kurma. Try dgn rempah kari ayam daging dulu.
Padambukan rempah tu pahit ke ? hehehe tak rasa daging or ayam pulak ?
Padamskrg ni musim panas... xleh nk makan ais.. mkn sikit dh sakit tekak..
BalasPadamx per..mkn sikit lebihkan air mineral tu
Padamaa sis... air mineral sgt penting skrg ni
PadamBetul, pastikan badan tak dehydrate.
Padambetul tu.. perit aje rasa tekak ni..
PadamAgak2 kalu letak rempah kurma apa rasa ek? Ke rasa menyesal? He He He..
BalasPadamrasa kurma la
PadamRasa kurma, diikuti dengan rasa menyesal 'kenapalah aku spoilkan treat aku ni?'
PadamDah tu timbul rasa ingin tahu, 'kalau letak rempah sup pulak gimana rasanya ya?' :)
ahahaa rasa mnyesal.. terus ambil wuduk solat taubat..
Padamsebab da membazir semangkuk eskrim..
sedap ek kak? boleh tahan rare dia.
BalasPadamOklah, Scha. Mermang sedap kalau kena portion rempah kari yang kita letak tu.
Padamtak dapat nak bayangkan rasanya.. aiskrim dengan serbuk kari plak tu.. kalau serbuk koko ke ok laa jugak.. hehehe..
BalasPadamNanti ada peluang eyda cuba. Then share opinion ngan akak suka ke idak :)
Padambahannya dah ada, nanti nak cuba 1-2 scoop macam mana..
Padamwoooo kretip nya.... xpernah terpikir pon...
BalasPadamNanti boring2 kat umah, sila cuba ye Aisya :)
Padambest ke kak farrah..
BalasPadamayu bace2 td pon WHATTTTT
hahaha
Hahaha dah Whatttt tu jangan lupa TRY!
PadamSedap ye kak Farrah? errr, macam pelik pulak makan aiskrim dgn kari..hehehe :)
BalasPadamPelik tapi dap dap dap!
Padambiasa yang pelik2 tu yang sedap kan..
Padamwow, dengan kari? serious! haha. nak try la nanti! :D
BalasPadamSedap nye.. nak buat gak lah
BalasPadamMacam-macam jenis ais krim sekarang ni ya.
BalasPadammemang sedap la eh ? CT penah cuba ngan cinnamon saja.. tapi tu biasalahkan..
BalasPadamkari dok pernah dengar lagi ni first time.. lama tak tengok tv tak tengokla rancangan2 tu semua..
post kat lets masak dak ? kumpul point ehehe..
Nak try. Pretzel tak ada, boleh letak apa2 janji crunchy kan Farrah. ^^
BalasPadammcm sedap pulak tgknya..yum3..
BalasPadamOk, nnt akan di cuba..nampak mcm best, ada kelainan.
BalasPadamKadang-kadang apabila menonton program masakan di tv, macam tak masuk akal bahan yang digunaka. Tapi apa salahnya kita cuba kan? Tentu ada kelainan rasa dari yang biasa.
BalasPadam