728 x 90

Rabu, 4 Februari 2015

Lemau dalam Pejabat Pos

Haihhhhhh,...itulah hakikatnya. Lemau dalam pejabat pos! Hari ni hasrat hati nak uruskan hadiah Tetamu Hebat 2014 dan Tetamu Hebat Bulanan. Lama benar tertunda. Setakat ni hadiah Tetamu Hebat 2014, Shikin seorang je yang dah dapat. Itu pun sebab pos sekali dengan kad birthday dia last month.

So, alang-alang keluar beli barang dapur, singgahlah pejabat pos sekali. Hari ni ramai orang sebab 2 hari cuti kan,...dapat pulak line slow. Transactions slow, counters slow. Rezeki sayalah baca semua poster dan risalah kat dalam pejabat pos tu. Duduk sampai punggung kebas, berdiri sampai kaki lenguh. Tabah ni...tabah demi nak tunaikan janji hahaha. Muka dah kedut dan kemek sana sini  :(

Dah siap gi makan, gi toilet, gi solat,..nombor tak sampai-sampai lagi! Sekali pandang keadaan dalam dan sekitar pejabat pos tu dah macam pusat pemindahan mangsa banjir pula. Orang ramai yang menunggu dah naik renyah,.. gelimpang duduk atas lantai, bertinggung tepi pintu. Aishhh,..saya ada beli bahan basah tadi. Rosak pula ayam dan ikan tu nanti. 

Akhirnya, saya dan Bott ambil keputusan untuk balik je. Tak tahu urusan kami kalau diteruskan selesai pukul berapa. Tak mahu sangkut dalam trafik. Lagipun, saya kena buka dewan awal untuk pendaftaran students baru. Maaf ye adinda-adinda yang berkenaan. Kena postpone lagi. Akak akan hantar ASAP. Insya-Allah. Kat dalam beg ni kalian punya,...




Psst! Sis JM & Zarul punya je lepas buat hari ni. Tu pun sebab kirim pada orang lain pagi tadi.



124 ulasan:

  1. Kecik ke post office tu, kak?
    Kat tempat saya besar. Bahagian nak pos biasa n pos laju ada khas. Selalu pun bahagian lain yang penuh. Yang tu bill payment n asb kot.

    BalasPadam
    Balasan
    1. untung dr shikin dpt pejabat pos besar. ditempat saya kecil ja tp juga ada kaunter khas
      tp dah lama tak berurusan di pejabat pos

      Padam
    2. kt kg saya kecik gak tapi org xramai..hihi

      Padam
    3. Quite small sebab dalam pasar raya. Tapi yg tak tahan kaunter tak asing. Sekaligus semua sama dgn yg nak bayar bil, renew lesen & roadtax...itu yg haru.

      Padam
  2. assalamualaikum farrah alahai sian nye nunggu sampai punggung kebas lenguh sana sini, kalau kaknoor pun memang merungut jugak, harap bersabar je pada yg menunggu hadiah tu yaa hehe, salam magrib dari kaknoor

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam, Kak Noor. Itulah, salah percaturan saya pergi hari tu. Lepas ni nak cuba pergi pejabat pos lain. Dah banyak kali sebenarnya terkena dengan pejabat pos ni. :)

      Padam
  3. Hari ni SS panas ati dengan staf pejabat pos besar JB! Pon baru balik dari sana...

    BalasPadam
    Balasan
    1. jangan panas sangat SS..elok gi pejabat pos selepas mandi hehe sejuk skit

      Padam
    2. SS pos something kat JM ke....hoyee leh jumpa abg pose man...

      Padam
    3. Aniss...nk ABC..boleh cool sikit hihihi

      Padam
    4. Nanti SS nak bawak gayung dengan baldi... Siap dengan berus gigi... Sampoo... Ajak mandi bersama dengan staff pejabat pos... Korang mampu?

      Padam
    5. JM mampu tgk je apa yg SS akan buat heee

      Padam
    6. hahaha wow! SS nk pakai bikini tak nanti? *habesla cari pasal* hehehe

      Padam
    7. amboi hang SS... buat tayangan kat sana sekali ka..

      Padam
    8. SS pakai kain batek... Tapi lilt cam sari... Seksi tak? He He He...

      Padam
    9. hahah... nanges bace komen kak SS..hahahha... ehhh gelak besar pulak... :P

      ehh sedap plak ABC time hot2 nie.. :D

      Padam
    10. Hoit amboi nampaknya saya tertinggal ketapi kat sini. Arz pun dah pandai melawak no. Semua dah terjangkit ngan SS. SS, banyak barang nak bawak pi pejabat pos tu. Macam nak pi mandi telaga pulak :D

      Padam
    11. Betul, Shikin. Yg lain2 kat atas tu kita dah biasa...tetiba aRz joined sama. Itu yg mahal tu. SS, seandainya SS pakai cenggitu, confirm viral satu dunia ;)

      Padam
  4. Ramai yang serbu pejabat pos sebab baru beroperasi setelah cuti umum..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu. ramai na selesaikan bil rasanya

      Padam
    2. Yg tak tahan, seorang uruskan bil sampai 7-8 bil! Jenuh nak menunggu. Bayarlah online...kan lg senang.

      Padam
  5. kalau nani pun memang angkat kaki lahh. tak suka tunggu lama lama. kerja lain banyak lagi nak buatkann

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul nani. tp macam saya di penang byk pejabat pos

      Padam
    2. Ros jarang berurusan di pejabat pos

      Padam
    3. saya ni ada brg order dri kawan xp pos lagi.. malasnya..

      Padam
    4. Akak memang kena cari pejabat pos lainlah. Kat tempat akak hampeh!

      Padam
  6. Eheh samalah...kita di pejabat pos yg samalkah td?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboii, main teka-teka pulak! Sorrylah, akak baru sempat nak balas2 komen korang hari ni :)

      Padam
  7. Takpe kak. Kekadang pjabat pos ni ikut hari pnuhnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kena cuba hari cuti pasti kosong. jangan marah ya kak farrah...lariiii

      Padam
    2. Arz Moha : pandai menyakat yer ;)

      Padam
    3. Hahaha aRz sekarang memang,..tak payah lari aRz. Akak tak larat kejau hihihi

      Padam
  8. Balasan
    1. Betul, nohas. Macam2 nak kena setel :)

      Padam
  9. CT pun cadang nak pi post ofis tadi pagi tapi tak jadi. sebab dalam kepala trfkir gak.. mesti org ramai. pjabat post kecik lak tu memang kena attack la.. esoklah pepagi.. eh pepagi ? hihihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. bahasa baru ni pepagi pepetang hehehe macam mana tips nak pos barang ya?

      Padam
    2. kak farrah bersabar ya. saya memang tak pandai bab pos. jrang guna

      Padam
    3. ahhaha... modal arz nak kcau kak siti eh..hahah...pepatung ade... :P

      Padam
    4. Bahasa pasembo... He He He...

      Padam
    5. hahaha bahasa dah moden gitu le.. esok2 jadi esosok hahaha.. jimat masa menaip bhaha berkira sungguh@ratu pemalas =P

      SS : pasemboq lah.. tajwid kena betol..

      Padam
    6. Tak pa. Kat sini, akak tak check tatabahasa pun. Dalam ayat karangan budak2 ye. Gunakah fefeeling ke,..pepagi ke asal orang faham udah ;)

      Yes,..betul cakap CT. Tajwid & makhraj kena betullllll

      Padam
  10. mai la pejabat pos kg saya...lenggang

    BalasPadam
    Balasan
    1. lenggang? apa tu ZF..lenggang kangkung tahu lah

      Padam
    2. kalau kosong x ramai orang baik TUTuP!! hihihi...untung org keje pos opis tu boleh goyang kaki dan punggung ahahah

      Padam
    3. trlebih G je lah kak JM..aiyoo..hahahha..

      Padam
    4. ya la kan,susah nak cari pos office yang lengang tue

      Padam
    5. Tak leh tutup.. nanti orang nak pos susah..hihi

      Padam
    6. Anis..terlebih G..maksudnya dah jadi lain hihihi

      Padam
    7. Boleh bawak bantal dengan tilam tak?

      Padam
    8. hahahaha... terlebih eja plak...

      Padam
    9. masuk xdan panas punggung dah siap.. xperlu nk bawak mcm2

      Padam
    10. bhahahaha lenggang lenggang kangkung hahaha..

      Padam
    11. Gi pejabat pos yg lengang memang boleh lenggang kangkung ahaks ;)

      Padam
  11. Farrah sayang!!!! bucuk-bucuk! terima kasih di atas pemberian tu..TERHARU sgt...dh byk kali sis JM terima dari Farrah Queen nih..last dapat botol air tupperware mmg menjadi teman setia kat opis..meh nk peluk cikitt!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. farah queen?? brapa bintang yaa... ajuk ckp farah queen..hahahha

      Padam
    2. Aniss...itu bukan Farah Queen lah syg..itu Farah Quinn hahaha..matilah kena sembur lepas nih

      Padam
    3. Ni SS king koil datang... He He He...

      Padam
    4. hoyee..boleh cegah DENGGI...nak satu

      Padam
    5. furrr.. ehh tersembur air lak..hahah..maaf... cucu tumpang lalu.. :P

      Padam
    6. lingkaran ubat nyamuk jenama king koil..

      Padam
    7. king koil ? epiknyaaa lama tak dengar hahaha...

      Padam
    8. Saya gelak terkekeh2 bila SS King Koil datang enter frame hihihi

      Padam
    9. Sis JM & Anis - bkn Queen bkn Quin,..yg ini nggak ada bintang ;)
      SS - mari merapat! Asap king koil tu kasi tiup satu tower ye..
      Anis - baik2...
      ZF - jangan kacau SS! :)

      Padam
  12. ishh..kalau dh tahap org duduk melepak atas lantai..mmg x cantik di pandang..kalau dh kes line slow,Transactions slow, counters slow ..iishh terbakar je dalam hati..selow milo sgt..pihak pengurusan pos perlu upgrade their servis, hantar staff g kursus ke, upgrade line ke supaya lebih efisyen. Kalau ada borang complain mahu panjang lebar sis JM mengarang dan minta dorang contohi perkhidmatan kaunter JPN, kaunter terbaik di dunia..waktu pergi tukar IC dulu...siap sepantas kilat..tak sempat nk berpeluh pun walaupun ramai orang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulis JM jangan tak tulis.. biar 3 muka pun, hihi.. Nasiblah tempat sis JM ok, tempat lain ada ja yang slow milo..

      Padam
    2. Cukup ke 3 muka aje? Kalu JM tulis smpi ke subuh... mahu 3 pokok balak tuh...

      Padam
    3. kalau xckup, mai ambek pkok getah kt kebun saya skli noh..

      Padam
    4. kat Parit Buntar masalah dia lain lak.. kalo orang ramai pun usually mmg service cepat tho post ofic kecik.. tapi sistem selalu down haaais. kekadang nak post tudung customer tension sungguh !!

      Padam
    5. Itulah, memang harap sangat servis2 kat kaunter ni efisyen. Kita faham kalau orang ramai tapi courtesy tu kenalah ada. Kalau penat pun,..kita yang menunggu ni pun penat gak kan..

      CT - memang jenuh kalau asyik system down.

      Padam
  13. wana dapat rasa perasaan akak masa tu..sudah la lama sangat menunggu..adeh, kalau wana pun agaknya memang terpaksa cabut juga sebab pikir barang basah yang dibeli takut rosak pula kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Wana. Tak pasal2 rosak ayam ikan,...bertambah lemau akak dibuatnya huhuhu

      Padam
  14. kalau kat tempat anis pon ramai.. dh mcm sardin duk dalam tu..hahah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. SARDIN? boleh buat sandwich...sedap tuuu..bukan sandwish ye hihihi

      Padam
    2. hahah...ingat makan ja sis...

      Padam
    3. hahah... lapar plak bile ingat sandwich..hahahah.. :P

      Padam
    4. Sandwich yg ini tak sedap langsung huhuhu

      Padam
  15. tempat yang ekin paling benci pejabat pos n bank... hahahahha... duk lama n berdiri.... punggung sakit n kaki lengoh la... muka muncung la kalau dah lama gitu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. itu sbb sis JM pegi bank waktu buka buku akaun dan kad je lepas tu semua buat urusan di Mesin or ONLINE..

      Padam
    2. hihihhi... tu la sama la dengan ekin... tu masa bujang la.. loni kahwin abg yg bayar... hihihi

      Padam
    3. huntung lah org tu ado abe...kito ni buek jo sendiri ahakss...

      Padam
    4. Kak Jm kena cari abe la pasni.. Hihi

      Padam
    5. Kak JM. hahahhaa... kena g gak ikut dia bayar... sama jah tggu gak tu...

      Padam
    6. sis JM bila kita nk cari abg yg tolong bayarkan utk kita ni.. hahahaha

      Padam
    7. Kak JM meh nak tolong cari abe hihihi....

      Padam
    8. Sis JM - apa lagi,..cepat isi borang. Ekin nak tolong carikan abe tuh :)

      Padam
  16. sabar juga farra ya,tggu lelama nie boleh bikin panas ja farra..tak pa,nanti pegi lagi sekali ya..ada tak rasa macam nak bagitau kat org dalam pjbt pos biar farra masuk join skali,mesti cepat..ngee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi memang kena pergi lain kali, Khaty ;)

      Padam
  17. Untuk syida ada tak? Hihi.. Dah la baru follow ada hati nak hadiah kan.. well, mana tahu tiba2 kak farrah nak bg hadiah utk new follower ke.. Kalau p pejabt pos lepas ni jangan lupa bawak milo ok.. Boleh relaks sikit sambil minum2.. bukak table, sembang mcm di kedai kopi gitu.. haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Utk Syida? Mana tau ada rezeki nanti kan,..mmg lepas ni klu gi pejabat pos akan bawak bekal :)

      Padam
  18. susah jugak kan nak pos2 ni.. saya pun kalau pos barang, selalu delay gak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah, DP. Dahla nak keluar ke pejabat pos susah, bila tak selesai urusan,..terpaksalah tangguh.

      Padam
  19. kalau saya selalu suruh bapak je pos. haha.

    BalasPadam
  20. Selalu pejbt pos byk kat lrt. . kat situ laju. . hehe

    BalasPadam
  21. kat sini pej pos ramai orang ari isnin macam tuh.. kena plak petang2 baru nak singgah, jenuh beratur jugak laa walaupun kaunter untuk poslaju nih berasingan nagan bayaran bil dan pelbagai tuh.. Eyda kalau dah lama sesangat, memang tak tunggu dah laa.. buat sakit ati jer..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, eyda. Ramai betul org lepas cuti hujung minggu. Trauma agak sekejap hihih

      Padam
  22. Terharu,...gembira,...ketawa sampai berair mata baca komen2 di atas. Thanks, all. Terima kasih kerana meriahkan blog ni, ceriakan hari saya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedih sgt ka akak... smpai berair mata...

      Padam
    2. berair mata tu sbb baca komen2 kat sini :)

      Padam
  23. Dah lama tak pergi pejabat pos. *tetiba je*

    BalasPadam
    Balasan
    1. lawatan sambil menyelesaikan masalah mereka.. kenapa servis low sgt..

      Padam
    2. Amboi, rajinnya nak buat lawatan sambil belajar pi pejabat pos!

      Padam
  24. kalau pos kecil dimaafkan tambah2 cuti..tp kalau pos besar tp hampeh.. tutup kaunter..mmg kena angkat kaki..kita pun ada banyak urusan lain nak settlekan kan.huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Nana. Akak patut awal2 lagi dah angkat kaki...

      Padam
  25. Mak eiii... Punya lama...

    Sampai dah siap makan, toilet n surau, tapi no tak naik2 lagi..

    Ni abad ke brapa no nak naik ni kak... Letih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang letih akak dibuatnya. Macam kena sedut tenaga sepanjang hari hihihi

      Padam
  26. ayu kalu nakg pejabat pos same ade yang paling awal or yang plg lambat je..
    klu baru kul 9 ke 10 bru nak pergi mmg bercinta la kak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Punya lama menunggu,..bercinta pun boleh putus cenggini hihihi

      Padam
  27. Pejabat pos ni kena pergi awal pagi abru tak sesak kalau lepas kul 10 memang jenuh la menunggu,,,

    BalasPadam
  28. Mati kutu saya kalau org ramai sgt. Huhu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...