Selasa, 3 Februari 2015

Cara Mudah Rebus Pasta

Baru-baru ni kat Facebook, ramai kawan-kawan yang shared video cara paling mudah untuk rebus pasta. Memang betul-betul senang! Jimat masa, jimat air. Tak perlu kita didih sampai satu periuk besar air semata-mata nak rebus pasta hingga lembut.

Caranya?
  1. Letakkan pasta yang hendak digunakan dalam periuk atau frying pan.
  2. Tuang air sejuk (Air dari dalam peti ais tau!) sehingga cover permukaan pasta.
  3. Hidupkan api. Biarkan hingga mendidih. Sambil tu kacau-kacau sedikit supaya pasta tak melekat pada bahagian bawah kuali/periuk. Tindakan haba dengan air sejuk akan membuatkan pasta kita lebih cepat masak.

Saya sendiri dah cuba. Tengok ni,..

Al dente! :)

Selalunya apabila nak buat kuah, saya akan simpan secawan dua air rebusan pasta. Haa,..apabila guna method ni, disebabkan airnya dah evaporated, kita akan dapat air rebusan yang kawww...yang pekat! Lagi dap dap dap lah kuah yang bakal disediakan tu :)


Kalau nak tengok cara-cara dengan lebih jelas, tonton videonya di sini.



80 ulasan:

  1. terimakasih farrah, tips yg bagus ni biasanya kaknoor guna air paip je utk rebus, boleh try esuk lusa, air rebusan pasta mmg best tengok jimmy oliver dok buat cam gini gak kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Kak Noor. Saya dulu tengok Jamie Oliver masakla,.. memang dia akan asingkan air rebusan tu. Sebenarnya, saya pun baru tahu cara ni, Kak Noor. Sekurang-kurangnya kita jimat air dan pasta pun cepat masak :)

      Padam
    2. patut la mcm penah tgk care nie.. rupenye care jamie oliver eh..huhu

      Padam
    3. Akak suka tgk cara Jamie Oliver masak. Selamba & sempoi. Ikut kepala dia je,..

      Padam
    4. ana suka gak tgk jamie oliver masak sbb suka accents dia hehehe

      Padam
  2. Mudah sungguh..spagetti ambik masa jg nak jd lembut..tq for sharing..

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul perkongsian yang baik

      Padam
    2. Akak mmg berkenan dgn cara ni sebab selalunya bila perut dah meraung lapar, kuah pasta dah siap,..pastanya tak lembut2 lagi :)

      Padam
  3. Saya pun guna air rebusan pasta utk kuah.. kuah mmg jadi lebih sedap dan lemak2 je.. kalau jenis goreng pun letak juga sedikit dan biarkan kuah tu serap ke dalam pasta semasa menggoreng...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kuah rebusan tu yang enhanced kan lagi masakan kita :)

      Padam
  4. Teknik ni boleh apply kat semua jenis ke? Ke yang spaggeti aje?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasib baik SS dah tanya bagi pihak :-)

      Padam
    2. JM tu dia nak tanya tapi dia malu2 miawww tu... Ha Ha Ha..

      Padam
    3. baru nak tanye..hihi.. oke2.. boleh cuba nanti..

      Padam
    4. Selamat mencuba ye semua. Kalau SS ke, aRz ke, Sis JM ke, Anis ke berjaya rendam objek lain guna cara ni, jgn lupa inform ye hihihi

      Padam
    5. Rendam badak buat cucur... aRz MoHa nak?

      Padam
    6. miauww..miauwww sambil gesel2 kat kaki SS..nak tak?

      Padam
  5. nice tips.... tengkiuuu.... boleh guna jugak kat mee kuning yg dah keras kat freezer tu kan... (perangai saya letak mee kuning kat freezer sebab malas nak pegi selalu ke kedai)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh2. Eh,..'perangai' Najib ni baguslah. good idea. Tahan lama sikit mee kuning tu kan,..

      Padam
    2. ehh tips baru.. boleh ke? huhu...

      Padam
  6. sebelum ni membedal je rebus pasta kuah diaa pon bedal jee buat haha baru laa nii tau rebus pasta biaq cepat sikit hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. yes,..yang penting cepat sikit :)

      Padam
  7. Tq for the tips! Mesti lagi cepat kalau buat camni. Baru ja buat spagetti tapi guna cara rebus. Mmg lmbt. Next time boleh try tips ni pulak. ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Next time leh cuba guna cara ni :)

      Padam
    2. lepas ni boleh suruh wife masak spagetti cepat-cepat

      Padam
    3. suruh jangan tak suruh..nanti update naa kat blog.. :D

      Padam
    4. untung org tu ada wife boleh tlg masak..ahkak nk nak mkn buat sendiri

      Padam
  8. waa...baru tau kekdah cenggini...nanti sy pon nak try la....thnx farah heheheh

    BalasPadam
  9. baru ahad lepas buat. hehehehe. sedapnyaaa pasta :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedapppp! sekali-sekala tukar selera :)

      Padam
  10. oh, macam tu pula..ok, lepas ni wana akan try tips kak farah ni..x la lama sangat nak tunggu pasta tu lembut kan..^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba,..jgn tak cuba. Memang simple, jimat masa :)

      Padam
  11. ooo... mcm tu boleh cuba nanti... en suami pasta2 xpernah makan n xtaw la boleh buat ke tak... akak ein ada tag nama akak entry ini http://cikash.blogspot.com/2015/02/liebster-award-1.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau suami tak makan pasta, Ekin boleh cuba kenalkan pada dia dengan pasta goreng dulu. Buat ala2 macam mee goreng. Tengok kena ke ngan tekak. Then, barulah leh cuba yang italian style :)

      Oh, kena tagged ye..insya Allah nanti akak buat ye :)

      Padam
    2. gantikan mee dgn pasta, pernah makan spagety tom yam.. tak sedap.. huhu

      Padam
    3. inshaAllah nanti nak try buat macam goreng mee... hihihi... harap abang n MIL suka la makan nanti...

      Padam
  12. Wahh...bagus tips nih..biasa sis JM rebus guna air tapis pastu letak sedikit minyak masak..then bila dh masak, sejat baru gaulkan sekali lagi dengan sedikit minyak agak x melekat. So nak try guna air dalam peti pulak cumanya perlu sejukkan dulu air sbb sis JM ni kurang minum air 'sejuk' rasa ngilu gigi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apabila chef JM berbicara... Semua chef2 di dunia boleh tutup kedai...

      Padam
    2. JM dah bertukar jadi chef ka? tak travel lagi? kekeke

      Padam
    3. hahahah... amboiii mcm chef wan dh kak JM..

      Padam
    4. JM dah boleh jadi duta travel jalan2 cari makan... Pang Chinn Fei dah boleh pencen...

      Padam
    5. nie chef two bukan chef one ye Anisss...chef x de sijil...cuma ada sijil kahwin yg dah expired sbb x kawin2 ..ehh sijil kawin ada xpired date ke..biasa anak dara je ada expired date kan

      Padam
    6. SS n Arz : ahahhaahah...korang nih..

      Padam
  13. Guna air rebusan untuk buat kuah? okey..nanti nk try hee..kalau sedap baru leh jemput Farrah, SS dan ZF datang mkn dan tak lupa jua Najib Ariyan eheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. kuah apa JM? Kuah rojak ke?

      Padam
    2. tak bahaya ka air rebusan dijadikan kuah?

      Padam
    3. Yang bahaya tu kalu aRz MoHa direbus bersama kuah... He He He...

      Padam
    4. haip..korang cakap apa tu JM dengar hihih...kuah spagetti lah syg oi takkan kuah kari heee

      Padam
  14. khaty lama sangat dah tak buat pasta nie..lagi senang cara yang farra share nie..i like pasta..

    BalasPadam
  15. ooooo ye ker. pasnih nak try lah. hehe

    BalasPadam
  16. thanks sudi berkongsi tips nih.. boleh cuba la nanti..

    BalasPadam
  17. tak pernah pun masak pasta sendiri..First time nak masak, tolong member je pun. boleh plak masa tu ai p rendam dalam air, macam bihun. Hihi.. member ai perati ja ai buat tanpa komplen. Pastu tengok dia buat. Ai gelak gila kuat, pastu marah dia, la awat tak cakap masak ja terus tak yah rendam.. bikin malu ai ja.. haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasib baik tak letak dalam mesin basuh! siap letak sabun... Ingatkan backing powder.... Kah Kah Kah..

      Padam
  18. Wah2.. thank you for the sharing... boleh try.. tapi kan, kat rumah tak dak air sejuk.. ais yang yang dicairkan pun boleh kan.. hehe

    BalasPadam
  19. Air rebusan tu masukkan dalam kuah ke, k.Farrah?

    BalasPadam
  20. Baru tahu. Selama ni memang dok rebus macam biasa ja.. Thanx kak farrah?

    BalasPadam
  21. ooo ingatkan guna minyak sikit.

    BalasPadam
  22. uish cemtu ke hehhee.. nasib x suruh stim =P slama ni dok rebuslah dalam periuk.. lamanyaaa x makan spageti.. tengok mood la esok macam mane.. kalo rajin p cari..

    BalasPadam
  23. tips yang menarik kak farrah. kalau tak ada tips ini saya pasti tak tahu

    BalasPadam
  24. Farrah, kiranya tak perlu letak minyak ke sedikit dalam periuk rebusan pasta tu?

    BalasPadam
  25. Terima kasih sebab share kak Farrah :)

    BalasPadam
  26. oh..kena pakai air sejuk ya?
    saya buat rebus ja guna air paip,pastu taruk minyak n garam ja.. T__T
    xpernah dgr lagi guna air sejuk ..huhu..nice one tips........!
    n lagi stu tak tahu pula pakai air rebusan jadi pekat..hehehe
    thanks !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah, baru tau berguna juga air rebusan tu.

      Padam
  27. wow nice tips kak farrah..
    baru tau..
    pasni boleh la try..
    sbb kalau xmakan nasi mmg asben suke makan pasta je

    BalasPadam
  28. Memangm mudah sangat cara ni :) Lama x makan pasta..

    BalasPadam
  29. sangatt mudah. smpai skg x try lagi msk pasta/spagety. wuu

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...