Pernah makan tak kerepek yang dibuat daripada ngaku (arrowhead)? Sedap sangat! Haa … ngaku atau arrowhead ni biasa kita akan jumpa musim raya Cina. Masa nilah terdapat lambakan ngaku di pasaran.
Saya memang setiap tahun rajin tunggu ngaku on sale, kemudian beli banyak-banyak untuk dibuat kerepek. Selain daripada itu, kita boleh juga guna ngaku untuk masak hidangan seperti sup atau kari.
Buah ngaku |
Kerepek Ngaku Homemade
Inilah hasil projek buat kerepek ngaku petang kelmarin. Untuk sekilo lebih ngaku, dapatlah saya penuhkan satu tupperware besar dan balang tutup merah. Selebihnya masuk mulut sepanjang proses menggoreng! Cukuplah untuk cover stok gatal gigi buat beberapa hari. Ini kalau beli di luar ni, sebalang kecil je dah belas-belas ringgit.
Kalau nak puas makan kerepek ngaku memang berbaloi beli buah ngaku dan buat sendiri.
Kerepek Ngaku |
Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku
Resepi Kerepek Ngaku (Arrowhead Chips)
Bahan-bahan:
- Ngaku
- Garam
- Minyak masak untuk menggoreng
*Pemarut - Yang ini penting, kita perlukan pemarut tajam yang matanya kecil supaya boleh parut ngaku menjadi hirisan-hirisan nipis.
Langkah-langkah Penyediaan:
- Kupas kulit ngaku tetapi jangan buang tangkainya. Ini untuk memudahkan kita memarut ngaku tu nanti. Kemudian, cuci sehingga bersih dan biarkan kering.
- Parut ngaku menjadi hirisan kecil dan nipis. Ini penting. Kalau tebal hirisan ngaku nanti kerepeknya tak rangup. Setelah itu, gaulkan dengan sedikit garam agar hirisan-hirisan ngaku tidak melekat antara satu sama lain. Bagi yang sudah mahir, boleh sahaja parut ngaku terus ke dalam kuali apabila minyak dah panas. Saya jenis cepat gelabah 😂.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali. Minyak kena banyak ye.
- Seterusnya, masukkan hirisan-hirisan ngaku ke dalam kuali. Pastikan hirisan-hirisan tidak bertindan antara satu sama lain. Terbalik-terbalikkan apabila perlu.
- Angkat dan tuskan apabila kerepek ngaku bertukar warna menjadi kekuning-kuningan. Taburkan sedikit garam. Gaul sekata.
- Sejukkan seketika dan masukkan dalam balang kedap udara.
Mudah, bukan? Selepas ini bolehlah kalian cuba buat kerepek ngaku di rumah. Selamat mencuba!
first time dengar kerepek ngaku nih.. trus search cari rupanya macam mana.. nanti nak cuba laa.. manalah tau, kena dengan selera plak nanti..
BalasPadamCubalah, eyda! Insya Allah, kalau suka kunyah2 tu, memang akan kena dengan selera :)
Padamya ka, macam seap betul nih.. boleh bagi contoh skit rasanya macam kerepek apa.. ;D
PadamMacam kerepek ubi & sukun tapi lemak,..lebih rangup dan rapuh sebab nipis :)
PadamNgaku? macam mana rupanya itu.. huhu
BalasPadamBulat-bulat macam bawang besar tapi ada tonjet hehehe
Padamsudah jumpa entry akak yg lepas..
Padammacam Fung Sai Yuk pakai toncet... He He He...
Padamhahaha tonjet.. first time dgr
PadamFong sai yuk aarr SS.. haha
Padamahahaha...biasa dengar TONCET tapi tak pernah dgr pulak TONJET ke TANJAT!
Padamtoncet ? jin pakai toncet =P
PadamJin pakai tonjet, toncet & tanjat sume tak makan ngaku :)
Padamwahhh dah siap kerepek ngaku kak farrah. nak sikett. hahaha :P
BalasPadamdah khalas! selamat masuk perut dah dik :)
Padamalahhhh. hahaha. nak cari dekat mana eh ngaku tuuu ?
Padamcari kat kedai hihi
Padamkedai runcit kedai moto hiksss
PadamKalau jumpa di kedai motor, maksudnya tuan kedai tu punya ngaku :)
PadamOk, saya dah baca.. tapi saya tak buat.. hehe
BalasPadamOK, thanks sebab baca. Tak buat tak pe,..kita beli yang dah siap punya :)
PadamMakan kepek kentang aje laaa... Tapi feeling macam makan ngaku... He He He..
PadamItu pun boleh, SS! :)
PadamNgaku tu ape kak? Buah ke?
BalasPadamMore tu tumbuhan berakar atau bebawang. Cam sengkuang cina :)
Padamkak farrah ngaku tu ape kak
BalasPadamalaa nape xtnjuk buah tu sebelum digoreng
heheheh
1kg byk tu jeke
Ayuuuuuu! Windunya! Akak dah letak link entri sebelum ni yg tunjuk gambar ngaku. Saiz macam bawang besar. Rupanya macam sengkuang cina, cuma besar sikit dan kulit luar lebih cerah.
Padamheheheh selit byk2 name ayu dlm blog akk nie,,,
Padamha dh tgk dah..
sengkuang cina pon ayu xpenah tgk kak..
ni kan pulak ngaku
Tak mengapa. Dah tau ni,..nanti pergi kedai jumpa,,,,dah kenallah :)
PadamKalau tahun baru cina ni la yg paling di cari sebab murah, huhuu.....;-)
BalasPadamBetul tu, Cikna. Lepas habis CNY memang susah nak jumpa dah :)
PadamErr ngaku tu buah apa???
BalasPadamMacam sengkuang cina, Maria. Glamour time raya cina, orang buat kerepek :)
Padam1st time dengar ni.. rasa pernah tengok kat giant minggu lepas shopping baran dapur sikit.... ingat ke bawang rupanya macam bawang.... hhahahaha..... boleh cuba ni mesti best di makan ni.....
BalasPadamHaa betul2. Kat Giant, kat TESCO selalu ada sale ngaku ni. Cubalah beli sikit & try buat :)
Padamtengok la nanti g giant ekin try beli... resepi dah ada di blog akak... hahahhah... nanti tak pasal2 abe n mak mentua tertanggih nak make... mcm ekin buat carrot goreng tepung hari2 nak makan.... tambah2 abe yg x make jdi make... sory tulis ada cmpu2 kelantan sikit...
PadamAkak nak cuba carrot goreng Ekin, sampai sekarang tak jadi2
Padamcuba2 la akak buat... ni kilang abg masa sebelum puasa aritu dia selalu bawa bekal siap ada permintaan nk carrot ni hahaha
Padamsedapnyaaa kak. makan sambil layan tv best ni. :D
BalasPadammemang syiokkkk!
Padambaru je mkn kerepek ni.. mak sedare yg buat..
BalasPadamfirst time rase tros jtoh cinta..
:D
sedappp kan :)
PadamSerius.. ni baru tahu.. ingatkan ngangkung td.. hehe.. macam familiar juga rupa keropok ni.. tp mungkin kalau tempat lain, nama pun lain kot.. huhu
BalasPadamHihihi bukan ngangkung...bukan...nama omputehnya Arrowhead Chips,..selalu orang panggil kerepek ngaku. Tak surelah saya kalau ada nama lain,...
Padamngangkung tu hantu..hahaha
Padambaik 'NGAKU" scpat siapa yang sepahkan meja ni..yang tu sis JM tahu tapi kalau kerepek ngaku ni festime tengok dan festime juga dgr..makna? jauh sekali x pernah mkn..
BalasPadamrasanya like kerepek ubi or pisang tu kan Farrah
tu ngaku nk marah org...
PadamRasa macam kerepek ubi, sis. Tapi ada manis-manis sikit :)
Padamhihihi JM punya ayat lucu la...
PadamOk! SS NGAKU!
Padam* Tetiba...
Pandai kak Jm bergurau yer. Hikhik
PadamROs : sesekali ku rasa teringin! hihhii
PadamAlamak, sis JM dah berdendang lah!
Padammana nk cari buah ni...rasannya kat pasar x pernah jumpa...oppss..jap nk baca dulu entri sebelumnya :-)
BalasPadamkat tesco slalu buat sale
PadamBetul. Cari kat TESCO atau GIANT :)
PadamOh.. Ok thanx untuk info ni. Bolehlah cari nanti :)
Padamokey..cantik nanti nk g survey
PadamSalam kenal..first time dengar ngaku ni..sedap nampaknya tu...
BalasPadamSelamat berkenalan. Memang sedapppppp. Nanti ada peluang boleh cuba cari & rasa :)
PadamHai Wanie..meh la selalu teratak kak Farrah ko ni..mcm2 ada heee
Padamkalau mak ngan kak saya terua sagat masuk kuali.. kalau saya masuk bekaa dulu.. takut kena minyak panas nnt tgan ni.. nnt sapa nk jawab hihi
BalasPadamKita sama spesies la, Zarul. Akak ni penakut. Belum campur gelabah lagi...silap2 dengan pemarut tu sekali masuk kuali! :)
PadamApa kes pulak mak dgn kak masuk kuali? muat ke kuali tu masuk berdua?
PadamSS : ahahahaha....yang ni x boleh blah
Padamterua sagat tu apa? teruna sangat?
Padamke nak tulis mcm ni "kalau mak ngan kak saya terus sagat masuk kuali.. kalau saya masuk bekas dulu.. takut kena minyak panas nanti tangan ni.. nanti sapa nk jawab hihi
Padamehh...kenapa .ZF nak masuk BEKAS..masukkan kan ngaku tu ke dalam bekas...ahakss...sengaja cari pasal lagi hihi
sapa nak jawab?...JAWAB lah sendiri eheheh
PadamK.JM, ada teruna bertakhta di hati ke?
PadamKui3..jangan mare.
Melawak ja.
Adehhh! Sakit perut gelak baca 'pertikaian' sis JM!
Padamsengkuang cina tu pon, kalau beli buat kerepek jugak
BalasPadamBoleh eh? Akak tak pernah cuba. Selalu sengkuang cina tu, kupas2 masuk mulut, kupas2 masuk mulut huhuhu
PadamOh boleh juga buat ye ZF?. Tak pernah tahu ni
Padammalas gila nak kopek sengkuang cina tu.. dahla kecik.. pastu cepat aje habis..
PadamBetul CT. Kopek sampai lenguh jari tangan, habis sekejap je!
Padamoo beginilah rupa kerepeknya. nmpak lebih kurang mcm kerepek ubi kan. sambil buat kerja sedaplah mengunyahkn..hehehe
BalasPadamzinziemeewah
ye,..macam kerepek ubi tapi teksturnya lebih rapuh. memang makan sambil buat kerja tak sedar bila habisnya :)
Padambahaya ni.. nanti celah gigi gatal2 lagi cem mane..
PadamMemang bahaya hihihi
Padamkerepek ni top sangat kan kak bila tiba CNY..nampak sana sini blogger post pasal kerepek ni..hari tu wana nak beli masa jalan di mall sekali tengok harganya mahal pula..sebalang rm20..hurm, telan liur ja lah..nak buat susah pula cari bahan..huwaaaaa..wana pegi rumah kak farah ja la boleh????
BalasPadamtop ? adus ceruk dunia mana CT duduk ni hahaha.. tak pernah tahu.
PadamTak palah. Kam sekarang CT dah tahu. We learn something new everyday kan,... :)
PadamLast aritu tanya Nur As pasal buah TAK NGAKU ni...nak try buat la..
BalasPadamDah cuba buat ke belum acik? Skrg dah habis raya cina, susah gak nak cari ngaku tak ngaku ni :)
PadamPernah makan, ade kawan bagi. Memang sedap! Tapi macam susah nak jumpa buah ngaku ni
BalasPadamSedappppp kan! Buah ni bermusim. Awal2 tahun camnilah baru kita dapat rasa :)
PadamBaru tahu ada kerepek nama ngaku. Adoiyaii.
BalasPadamsame la anis pon baru tau..huhu
PadamKita serupa..
PadamNama pasar dia ngaku. Nama english dia arrowhead root ;)
Padambentuk da macam bawang sblum dimasak..
BalasPadamsiapa yg expert tu sagat masuk kuali utk goreng mmg terer la..saya nak mengoreng takut sikit..ehehhe
hehehe takut terpercik eh.. kalo CT goreng ikan letak ikan atas sudip dulu then masuk kuali hahah
Padamyeahhh same la kite kak siti..huhu..takut gak menggoreng nie..
PadamSama jugak.
PadamTudung periuk jadi shield.
Sama je ngan akak. Time2 beginilah akak jadi ironman kat dapur :)
Padamada jumpa jual di pasaraya hari tu...
BalasPadamtapi...keseganan dan kemalasan pula melanda...
siap ada yang sudah siap digoreng macam akak buat pun ada juga
Heheeh tak pa,..tahun ni intai2 pandang2 dulu :)
Padamku mengaku ku tak pernah tengok ngaku =D
BalasPadamSekarang dah boleh ngaku yang CT dah tengok ngaku :)
PadamTak pernah makan lagi..nanti nak try la..sekrg kn musim CNY..senang la dapatkn?
BalasPadamDah cuba buat ngaku dah, Cik Mimie?
PadamBuah ngaku ni kalo sebut omputihnya sedap gak. Kalo in BM melopong je dengar sbb x tahu apakah. Hehe.
BalasPadamKantoi baca dr dpn. Japgi sy reverse ke belakang. :')
Reserve ke go straight ke gostan ke semua boleh!
PadamNak beli ada jual tak?
BalasPadamMaaf Asnor, saya buat untuk makan2 sendiri je. Tak jual :)
PadamNgaku cepattttt !! Haha! Curious rasa kerepek ni macam mana....
BalasPadam