Semalam nak tengah hari baru sempat bersua muka dengan bonda tercinta. Jumpa-jumpa tengok Cekebon monyok. Apasal ni? Tanya sepatah jawab sepatah. "A-re? Dou shimashita ka?" (Tetiba termasuk loghat Jepang pulak kat sini.) Siapa buat Cekebon terkelendat? Mulalah nak kena soal siasat adik-adik yang lain. Saya pun gelabah buat perhitungan sendiri. Aku ke? Ada salah cakap tak? Maklumlah, kadang-kadang tanpa kita sedar, kata-kata kita, gurauan kita, body gesture kita boleh calarkan hati si dia tanpa sengaja.
Puas saya selidik. Siap curi-curi tengok handphone, check senarai calls yang masuk dan keluar. Cekebon saya ni ada series of friends yang agak menduga gak. Borak-borak, koo kee koo keeek, tahu-tahu sentap. Penat cari punca, last-last saya fikir cara untuk pujuk mestika hati saya ni. Buatkan something yang dia sukalah! Tambahan pula semalam dia puasa.
Bukak peti ais, tengok ada ikan bilis. Terus decide nak buat sambal ikan bilis kering. Cekebon suka kunyah-kunyah (I guess, penyakit gatal gigi saya diwarisi daripada Cekebon..hahaha), ratah macam tu je,...makan ngan roti, ngan bubur. Semangat nak buat tiba-tiba jadi merudum. Tepuk dahi sikit! Last time saya shopping, saya salah beli ikan bilis! Ikan bilis ni dah belah, tapi tak bersih. Tahi, najis, poo kat kepala masih in tact. Cekebon saya on low-potassium diet sebab ada kidney problem. So, kalau nak makan ikan bilis, kena buang tahi bagi bersih dan rendam supaya masinnya berkurang.
Alang-alang dah niat nak buat, saya gagahkan diri juga kupas ikan bilis. Kalau dok kupas depan TV, sambil borak-borak memang tak terasalah kan. Ini saya buat seorang diri kat dapur,...ada feeling-feeling macam Puspawangi dalam citer Musang Berjanggut sikit. Akhirnya, setelah berhempas pulas dan membebel sendiri dengan ikan-ikan bilis tu,...
Inilah hasilnya!
Sambal Ikan Bilis Kering :) |
Letak siap dalam balang. Hadapkan depan Cekebon. "Nah, kakak buat special untuk Bon!"
Senyuman 'syurgaku' dah kembali ke wajah! Lega... Lepas ni bolehlah risik punca sebenar Cekebon bermuram durja ;)
Enjoy the rest of your day!
Time lapar ni, ikan bilis pun rasa terliur
BalasPadamMemang, Acik. Goreng macam tu je dah boleh tambat selera :)
Padammakan dengan nasi panas..aduhh laparrr sudaaa
PadamAduss lapar bila Anizz cakap camtu.
Padamwalau simple, tapi menyelerakan!
PadamCekebon tu sape kak farah? Hihi
BalasPadamKak Farrah ada org tanya lagi.. hihi
PadamHeheh Cekebon tu panggilan manja untuk emak akak :)
PadamKenapa Panggil Cekebon
kalau baca ayat nih "Semalam nak tengah hari baru sempat bersua muka dengan bonda tercinta. Jumpa-jumpa tengok Cekebon monyok. Apasal ni? "
Padammesti tahu siapa CEKEBON..ada cetengah jgk kan..mcm2 gelaran dalam rumah Farrah ni :-)
Kalu JM jadi CEKJM... He He He..
Padamsaya MEKTI hahaha..
PadamSaya mekkin hahaha
Padamsalah la SS, CEKIJEM la...hihi
Padamhahha..cekijem pon bolehhh.. :D
PadamSemua datang lapor diri. Hehe.
PadamK.Farrah ingat tak dulu saya pun pernah tanya sape Cekebon?
nama tu unik.. ada yang tak tahu lagi sebab tak sempat baca entry yang lama-lama :)
PadamBagusnya anak bonda ni.. muuaaahhh sikit.. :)
BalasPadamHahahah tak de bagus mana....muuahhhhhh balik :)
Padamnak juga QA
Padammuaaaahhh sis JM.. hihi
PadamAnak mithali.
PadamSS hanya mampu tersengih...
BalasPadamsengih ja. xperlu kata apa2
PadamSengih SS yang mahal :)
Padambaru awek muda kan SS
PadamSS sengih sebab cara CEKEBON tu mcm SS... He He He...
Padamkenapa SS..ada org calar hati SS ka. habaq mai saya
PadamSebenarnya SS nak mintak ikan bilis jugak dari k.Farrah tu. Iya kan, dong?
Padam* tetiba teringat Apek Wah Mu Rah sebut toko.
Sampai ke sini Apek Wah Mu Rah berjalan... He He He...
Padamcekebon tu nama mak akk ke? hehe. confius kejap.
BalasPadamhm, sedapnya sambal ikan bilis makan dengan bubuh. tambah pulak sambal kicap. nyumnyum sangat.
Nasib baik confuse kejap ke kan,..yes, dear. Cekebon tu gelaran manja utk emak akak :)
PadamFuhhh, makan panas-panas dengan bubur, memang terbaikkkk!
Cekebon..Cekengah..
Padamalaa tengok ikan bilis pun dah rasa lapar.. tengah memikirkan menu malam nih..
BalasPadamIkan bilis...ikan bilis...ikan bilis... heheheh
Padamtak da menu ikan bilis pun semalam.. semalam buat mee goreng basah jer..
Padamterliut tgk ikan bilisssss..
BalasPadamsedapnyeee
dap dap dapppp!
Padampandainya kak farah ambik hati cekebon..mesti mak akak bahagia punya anak sebaik akak kan :)
BalasPadamKena pandai ambil hati sebab kitorang selalu pandai sakitkan hati Cekebon! Hehehe semoga dapatlah bahagiakan Cekebon, tak banyak...sikit pun jadilah kan :)
Padambetul la tu kan kak..wana pun kekadang ada ja perbuatan yang tanpa sedar calarkan hati mama..insyaallah wana pun nak bahagiakan hati mama..
Padamwana pun ikut terliur tengok sambal ikan bilis tu..kalau wana pun memang akan senyum bila kena pujuk dengan ikan bilis akak yang nampak crunchy tu..heheh..kak..wana pun nak merajuk la boleh???nak pujuk tak??
BalasPadamHahahaah boleh pulak camtu. OK, Wana merajuk dulu. Akak pujuk ngan ikan bilis. Dah tu akak merajuk pulak, Wana pujuk dengan sambal betik ye ;)
Padamhaha..ok sangat adil macam tu..deal!!! hahah.. ;D..tak sabar nak merajuk manja ngan akak..hohoho..
Padamsedapnyaaa sambal ikan bilis. buat pulak pedas pedas. pehhh :D
BalasPadamlagi pedas lagi kawwww!
Padamnani sengaja bg anis terbayanngggg...huhuhu
PadamPandai akak pujuk ... Sedapnya makan tu, kruk krak kruk krak...
BalasPadamMemang kruk krak kruk krak ;)
PadamUntunglah ada kakak mcm kak farrah. Hehe. Jellyy
BalasPadamHahahaah jangan jelly melly :)
Padamkalau lah sis JM ada adik lelaki mesti dh lama 'booking'
PadamBooking? Hahaha utk Zarul leh la...sis adik bongsu sis umuq berapa?
Padamhihi..sis JM xmau booking saya lagi sbb saya tak pandai masak lagi..hihi
PadamEjen cari jodoh ke ni. hihihi
Padamtengok ikan bilis aja.. nak makan xboleh alergic dengan ikan bilis ni... huhuhu
BalasPadamoooo ikn bilis pon ada alrgic jgk noh..
PadamTak tahan gatal ye, ekin? Ikan tamban kering yang kecil2 tu leh makan tak?
Padamkalau Ekin mkn ikan bilis...gatal2 badan ke atau ada effect lain
PadamZF :kita resdung hohoho tu yg xleh makan... makan dia naik la jerawat bernanah... telur pun sama... huhuhu
PadamKak Farah yup hidung gatal bila makan ikan bilis... rajin makan ikan tambam kering yg kecik2 tu rasa ok xde pape....
Kak JM: badan x gatal... cik jerawat naik... huhuhu.... ni berpantang tahan dah muka... kalau aritu memang teruk muka... sampai ma ekin di kelantan tegur.... sotong,ketam,udang pun kena stop.... resdung ni
Ohhhh, tang jerawat naik tu yg tak tahan tu kan...klu setakat gatal2 manja tu takpelah :)
PadamYup jerawat naik tu yg sakit... muka pulak nti tggl parut hitam
Padamoo sams la..ada gak resdung..tapi semua saya bantai...kalu gatl saya mkn ubat
PadamZF: ubat apa tu
Padammakan saja ikan bilis tu! xmasin ka
BalasPadamslalu bukn masin ka..
Tu sebab nak bagi Cekebon makan kena rendam dulu kasi buang masin sikit. Then, makan pun tak leh banyak2, kena catulah :)
Padamkan kak Farrah ko dah rendam dan masin berkurang..mmg sedap di makan begitu sahaja like mkn keropok kan sbb goreng garing
Padamkakau saya rendam kejap ja.. sbb nk cepat hihi...laapq nasi lemaj ikan bilis la...
Padamkakau?...laapq nasi lemaj? bahasa jawa ke ZF thehehe
PadamKakau tu adik beradik sakau.. He He He..
PadamHahahaha tu maknanya gear box kete ferrari Zarul dah kena servis tuh ;)
Padamadohai...ni padahnya.. tgh kerja sempat dok buka blog lagi hahaha..sorok2 bawah meja.. bukan pa.. dah xda kerja.. cemuih la... curi2 buka hanset..
Padamlepas ni ada lagi ikan bilis,saya tlong kopekkan..saya suka bab kopek2 ni..ahahhaa
BalasPadamharap cekebon dah kembali okay ya..kirim salam kat beliau.. ! :D
Bagus ni nana dah serah diri. Leh kita potpetpotpet sambil kopek ikan bilis kan,..Cekebon kirim salam sayang kat Nana :)
Padamwahh rajinnyeee...hihi
PadamSedapnya mkan dgn nasi panas
BalasPadamTak pandang kiri kanan dah, Maria :)
Padamsambal ikan bilis kering? tak nampak cili pung
BalasPadamsambal next entry
Padambagi resipi sambal versi ZF boleh?
PadamSambal next entry.. Hari ni layan gambar dulu... Tak gitu Cik Zarul Farhana?
Padamcekebon xsuka makan pedas kut Kak JM... hihihu
PadamAda sambalnya, tapi memang versi kering betol! Tak banyak sangat. Asal ada rasa manja2 sambal je :)
Padamversi saya slalunya akan di renovate oleh mak...hihi
PadamBukan 'renovate' tapi 'improvise' ye sayang...
Padamhahaha....pandai ambil hati...
BalasPadamcomel betul nama manja mak akak
Kena ambil hati sebab selalu sakitkan hati hihihi nama tu memang serasi ngan mak akak ;)
PadamSaya tak berapa gemar dengan ikan bilis tapi lepas tengok gambar ni, teringin pula nak makan.
BalasPadamSedapppppp Farah!
Padamsedappp taw farah.. makan dengan roti..dapnyeee
PadamHahahaa... lawak lah entry ni.best jugak makan tu dgn nasi panas. Apsal erk ngan bon ?
BalasPadamDah tahu dah, DP. Kali ni faktor luaran, bukan kitorang adik-beradik hihihi ;)
PadamBoleh minta sikit tak ?
BalasPadamBolehhhh,...bawak sini tupperware :)
Padamdapayt makan nasi panas ng ikan bilis pon boleh 3x tambah tauuu
BalasPadamMemang, ayu. Benda2 simple begini lah yang kita ulang2 makan :)
Padamalahai Aunty Cikebon nak manja2 le tu Kak Farrah hehehe..
BalasPadamnanti dah dapat tahu punca hapdet hapdet.. hehehe.. comel aje..
Kali ni bermuram durja sebab geng2 dia. So, faktor luaran tak leh kawal. Biasalah, kadang2 orang selalu cakap tanpa fikir perasaan & apa yang orang lain hadap. Cekebon dah ok. Dah sengih dah, CT :)
PadamBaru nak tanya... Dah ada jawapan kat sini... He He He..
Padamwaduhhhhhh tetiba tingat rs ralat sbb x beli ikan bilis murah waaaaaaaaaaaa
BalasPadamdekat Pdg Besar sini..ada jual gak ikan bilis siap goreng.. mai dari Siam...
BalasPadamarea sana xtaw ada jual x...
Sedapnya kalau makan dengan bubur :) nyum2..semoga cekebon x bermuram lagi :)
BalasPadamsedapnyer leh ratah ikan bilis tu kann....kruk krakk bunyi nyerrr....heheheh
BalasPadamBestnya sambal ikan bilis. Makan dgn nasi panas mau tambah dua kali. Haha
BalasPadamGatal gusi, nak tumbuh gigi...
BalasPadamGatal gigi, nak tumbuh apa pulak... hek2
tak dapat nak jawab. hihihi
PadamK.Farrah jangan lupa merisik punca susah hati Cekebon tau.
BalasPadamFarra,dah tahu ke na pa cekebon susah hati..kalau khaty panggil 'mak ae'..jaware..ikan bilis masak apa pon tetap sedap
BalasPadam