728 x 90

Selasa, 12 Mei 2015

Answerable Only To Allah


Credit
Dalam hidup ni, at certain points, kita tak perlu nak explain/jelaskan keputusan kita,..tindak tanduk kita, malah thoughts kita sekalipun pada orang lain. It's tiring actually. Benar-benar memenatkan. Apa lagi apabila kita berdepan dengan orang yang hanya perceive sesuatu perkara mengikut tahap minda mereka, apa yang mereka percaya. Mereka tidak akan faham apa yang kita jelaskan kerana persepsi mereka berasaskan tanggapan mereka sendiri. Kepercayaan mereka bertunjangkan apa yang mereka mahu percaya.

Dalam erti kata lain, we don't owe any explanation to this kind of people.



So, stop explaining yourself to others. We are only answerable to Allah.


Have a wonderful day! 
Senyum dan cuba gembirakan orang lain hari ini!

67 ulasan:

  1. Setuju sangat kak Farrah :)

    BalasPadam
  2. well said kak Farrah...yelah, buat apa nak explain dekat orang yang memang tak nak faham kan..

    BalasPadam
  3. betul tuh kak Farrah.. tapi bila mintak penjelasan, bila kita dah jelaskan yang sepatutnya, kata paham apa bagai.. tup3 selang beberapa jam atau hari, stay tanya benda yang sama.. sampai dah jadi malas nak jelaskan apa2.. akhirnya kita disalahkan.. itu lagi terasa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau macam tu memang frustrating kan,..kita ni dah penat explain dah,...

      Padam
    2. mmg sakit hati la kalau cmni kan

      Padam
    3. cer tunjuk skit Zarul sakit kat mana tuh.. hehehe..

      Padam
    4. memang frustrating sangat laa kak Farrah..

      Padam
  4. Betul.. Kita buat keputusan n just bagitau, tapi balik2 kita kena..
    We not ask for ur advice, just want u be listener.. hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wowwww...speaking london...dok pehen kawe

      Padam
    2. tu diaaaa Suida sepeking u'ouls!

      Padam
    3. Suida dapat kontrak ngan ASTRO utk Oh My English season baru :)

      Padam
    4. oh my english
      belit2 lidah satt...
      heee marah btl
      ade pengalaman la tu

      Padam
    5. Hihihi berasap-asap si Syida bagi komen kan,... :)

      Padam
    6. speaking london tuh.. nampak memang marah betul laa..

      Padam
  5. Wow, ringkas tapi padu. I like. Ia menggambarkan keseluruhan apa yg saya fikir & rasa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inilah yg kita hadap hari2 kan,...sometimes lebih rela diam daripada menerangkan pada mereka yang pada dasarnya tidak mahu dicerahkan :)

      Padam
  6. Betul tu :) Juz cheer our days :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jalani hari seperti biasa tak perlu hutang apa2 explanation pada sesiapa hihihi

      Padam
    2. yup..
      siapa dia untuk kite perjelaskan

      Padam
    3. jom cheer our days..

      Padam
  7. Balasan
    1. nak high five jugak.. hehehe.. nyebok jer..

      Padam
  8. "I don't know the key to success, but the key to failure is trying to please everybody.” ~ Bill Cosby

    BalasPadam
  9. yupe. betull.. well said farrah

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. Tiada yg benar melainkan yg benar belaka! ;)

      Padam
  11. sis JM tertarik dgn stmnt ni "So, stop explaining yourself to others. We are only answerable to Allah."...

    itulah yg betulnya...mengadu kepada Allah...hati lebih tenang..mengadu kepada manusia belum tentu ada jln keluar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi sayang manusia dapat perhatian wahai dinda Jay Emm... :-)

      Padam
    2. betul tu sis jm..mngadu ja la kt Allah

      Padam
    3. sangat btl tu sis JM
      hanya Dia yang patut kita adu kan

      Padam
    4. ya betul kita harus utamakan Allah dulu dari yang lainnya..

      Padam
  12. pengalaman sis JM sendiri...ada masalah, buntu...time tu dah masuk waktu solat..ingat jap lagi nk solat nk siapkan keje dulu...tapi dlm tempoh tu ada je x kena..keje x boleh sia..terus pegi solat..usai solat...problem tadi boleh solve...ting!..Allah beri idea...

    BalasPadam
    Balasan
    1. 'USAI' katanya.. Macam pernah ku dengar... Tapi di mana yaaaa...

      Padam
    2. Itulah kelebihannya kan, sis. Sudah janji-Nya, apa2 mengadu pada Allah. Insya Allah hati lebih tenang, semua kerja jadi senang.

      SS - di mana ya?

      Padam
  13. wana pun setuju dengan kak farrah..

    BalasPadam
  14. Sayang manusia dapat perhatian... Sayang tuhan dapat ujian...

    BalasPadam
  15. ngadu pada Allah akan mendapat berkat....ngadu dengan manusia....silap2 kejian kita dapat....kdg penat nk layan manusia kategori yg xnak terima penjelasan tapi sibuk suh kita bg penjelasan...wasting my time...baik masak kari....ada gak faedahnye....eh trselit lak citer kari ...adehhh....hahhahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah kenapa masak kari lak ye..
      tp betul la tu
      jangan nk buang masa

      Padam
    2. Ayu, Sis D ni Ratu Kari. Kiranya hidangan kari, serbuk kari & apa2 yg ada kena mengena dgn kari dah sinonim dgn Sis D :)

      Padam
    3. Deanna dan kari memang tak dapat dipisahkan.. hehehe..

      Padam
  16. setuju sangat kak Farrah. kadang2 nak explain, fikir macam ni la. dia nampak kita lain pula. tapi kita try to say something different than what she actually thought. last last salah faham

    BalasPadam
  17. yeah... sangat betul...
    sangat setuju...

    penat explain - lain yang kita harap dia faham... lain yang dia salah faham...

    maka mengadu lah kepada Allah... Allah is the Greatest Listener, Allah the Most Merciful.
    (*_*)

    BalasPadam
  18. Mmg it's tiring..
    Kadang tu mereka dah faham,
    But they keep on questioning...
    Taktau sebab ape...
    Adakah kerana denial...?
    Or kerana want to hurt us some more?
    Or wanna makes us suffer..
    Tolonglah faham!

    BalasPadam
  19. SETUJU!! perkongsian yg menarikkk..

    BalasPadam
  20. jangan buang masa buat orang faham.. pedulikan diorang2 tu yg refuse nak terima..
    kita cari yang sedia ada sudi bersama.. kaaan ? gitu =D

    BalasPadam
  21. Ni rasanya 1st entry yg buat sy follow blog akak... akak kita copy ye pokok ngan quotes tu...

    Kita dtg balik ni cari quotes ni sebab kita nak nanges ni... huhuhu

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...