Cara Memilih Avokado

Isnin, September 28, 2020

Avokado memang akan ada dalam senarai beli-belah saya. Saya suka buat jus alpukat. Yummehhhhh! Tak pun buat desserts or guacamole, sejenis dipping sauce untuk chips atau salad. Hari ini saya nak kongsi cara memilih avokado yang sesuai. 

Biasanya avokado yang saya beli sama ada diimport dari Amerika Syarikat ataupun Australia. Dari segi harga, avokado Australia lebih murah. Julat harga memang susah sikit nak agak sebab saya pernah beli sebiji avokado semurah RM1.20. Hari lain saya pergi, harganya melambung ke RM5 - 7/sebiji. Tengok rezeki kitalah ye.

Tips Memilih Avokado dengan Betul.

Saya ingin kongsikan satu tips mudah. Cara memilih avokado mengikut keperluan kalian berdasarkan warna kulitnya.

First thing to consider, adakah kita nak guna avokado tu segera atau nak buat stok?

Perhatikan gambar di bawah elok-elok.

Cara Memilih Avokado

Dua biji buah avokado di sebelah kanan berwarna coklat kehitaman. Jika disentuh/dipicit bahagian luarnya, rasa lembut. Avokado ini sedia untuk dimakan. Jadi, seandainya nak beli avokado untuk hidangan hari itu atau esoknya, pilihlah warna yang coklat atau coklat kehitaman seperti di atas.

Perhatikan pula dua biji di sebelah kiri. Paling kiri berwarna hijau - belum masak. Tekstur luar jika ditekan, keras. Sesuai untuk dijadikan stok. Boleh tahan dalam seminggu lebih. 

Kedua dari kiri (yang warna hijau olive tu) - hampir masak avokadonya tetapi perlu tunggu sehari dua lagi barulah sesuai untuk digunakan.

Harap panduan ini dapat membantu. Ingin cuba buat jus alpukat (avokado)? Boleh cuba jus alpukat cara saya di sini.


34 ulasan

  1. thanks share kak Farrah..saya memang tak pandai buah-buahan oversea ni.kalau pilih durian tu boleh la..hehe

    p/s: avokado ni sayur ke buah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah,..hebat tu! Pandai pilih doyan! Err,..avokado ni ala2 spesies pening. Kalau ikutkan pokoknya, sama keluarga ngan pokok kayu manis, daun selasih,..so falls under sayurlah. Tetapi buahnya tu pulak kategori buah sebab avocado juga sejenis berry ;)

      Padam
  2. kenot gooooo avokado tp kalo sos dipping tu bleh gak telan..
    now i can smile =D big smile..

    psss : u know what i mean kan ahahahaha.. bahagia..

    BalasPadam
    Balasan
    1. I belum boleh smile..sebab belum masuk senarai.ni kena mengamuk gak nih..haha

      Padam
    2. @SYM - Hahahahaha smile broadly, dear. Senyum selebar-lebarnya!

      @Sal - Esok masih ada... :)

      Padam
    3. I don't know wut u mean... Keh keh keh...

      Padam
    4. Hihihi kena tanya dekat budak yg tengah senyum tu :)

      Padam
  3. macam Etuza tak pernah lah, dengar ada tentang buah ni..bukan buah lemak kan..buah susu.Ni nampak kecil..rasanya sama bentuk dengan buah lemak kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin sama Etuza. Saya tak pernah rasa buah lemak. Tapi kalau dilihat dari teksturnya macam lebih kurang sama :)

      Padam
  4. Hihi... ada kt ostrolia ke... pasai pa sy tak pasan.
    Asal p ostrolia ja p borong ceri...
    Pasni nk p cari avocado lah pulak.

    BalasPadam
  5. Kak... rasa avocado tu mcm mn? Slalu tgk utk shampoo je...

    Siyesly x pnh mkn...x tau apa rasa dia.

    BalasPadam
  6. bagus tips ni sbb sis JM x pernah beli buah avocado...mkn jus avocado tu pernah ketika trip ke Indonesia...mmg sedap..lemak manis!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cara kopek dia macam kopek manggis tak? ha ha ha...

      Padam
  7. jujur cakap aiza tak pernah makan buah avocado.. sedap ke rasanya?

    BalasPadam
  8. thanks for sharing sis... akak tak pernah beli sdiri avacado ni.... makan kawan belikan jer.... hehe

    BalasPadam
  9. Ini kena tunjuk dekat Mama saya sebab Mama saya obses dengan avokado. Senang sikit dia nak pilih nanti.

    BalasPadam
  10. Tak pernah makan buah ni tengok rajin la

    BalasPadam
  11. Avokado...tak pandai nak makan buah ni..heee...pilih lagi la x pandai..hikhikhik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang je makan dia... Kunyah2 telan... he he he...

      Padam
  12. biasa dengar menatang ni
    tapi tak penah rasa =)

    BalasPadam
  13. Tak pernah rasa buah ni lagi.. tengok ramai kedai2 buat air dan dalam masakan pun ada dorang letak...

    BalasPadam
  14. Bila sebut Avokado... SS membayangkan shampoo dan cream... he he he...

    BalasPadam
  15. Farrah dah biasa beli sampai dah boleh agak teksturnya bagaimana... saya memang tak pernah beli avokado... tak reti makan... tapi mana tau satu hari nanti saya nak try,boleh ikut tips ni... thanks Farrah...

    BalasPadam
  16. thanks Farrah for sharing.. saya pun pernah guna avocado jugak tapi jarang sangat sebab rasa die "tak sedap" hehe

    BalasPadam
  17. nice sharing.. tak pernah beli dan makan fresh macam nih..

    BalasPadam
  18. aida tak pernah beli tau.
    memang xde dlm list shopping aida.
    cuci muka avokado ada la :) hi hi...

    BalasPadam
  19. sy x penah mkn avocado ni...penah 'terminum' jus alpukat tp x tertelan ;-)

    BalasPadam
  20. sy lom pernah lg merasa buah avokado nihh...rasa dia lemak2 ehhh

    BalasPadam
  21. thanx kak farrah atas perkongsian...
    ayu baru tau nia...
    teringin jugak nak beli nak merasa ha.. tp xpandai
    pasni leh g usha2 kt jusco la

    BalasPadam
  22. Selalu minum jus avacado ja. Tak tahu pula avacado ni klu berwarna coklat kehitaman sedia untuk dimakan.

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.