Selasa, 1 September 2015

Kraf Kertas Menggunakan Muka Surat Buku Lama

Baru-baru ini saya terlibat dengan aktiviti anjuran sebuah syarikat untuk kakitangannya. Saya dijemput untuk mengajar dan beri tips mengenai kraf kertas, cardmaking dan cara untuk menghias buku skrap.  Antara 'modul' dalam sesi saya ialah membuat kraf kertas menggunakan lembaran muka surat buku lama. I really like this idea sebab kita tak perlukan kos yang banyak. Pada masa yang sama kita guna semula kertas-kertas lama. Yeayyyyy! Go greeen!

Saya tak banyak gambar dari event tersebut. So, buat masa ni saya kongsi apa yang saya sediakan lebih awal.

Bayangkan daripada ini,...

Beberapa muka surat buku lama.
Dengan bantuan alatan dan bahan seperti di bawah,..

Glue tapes, diamentes, stamps, ribbon and etc

Boleh hasilkan seperti ini,..
For your loved one :)

dan ini,..
For Someone Special

 dan ini,..
Tag hadiah / penanda buku


Mudah je nak buat. Insya-Allah, nanti saya buat tutorialnya secara berperingkat :)

Psstt!! Tag @faidamf di Instagram dengan sebarang hasil kreativiti yang anda buat berdasarkan tutorial-tutorial di blog ini. Gunakan hashtag #famftowercrafts. Anda mungkin layak memenangi hadiah istimewa daripada saya :) 

80 ulasan:

  1. cantik...buku2 lama selalunya jual borong je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh,..lepas ni leh simpan sebuah, sis. Boleh buat begini :)

      Padam
  2. Salam singgah sini FM....kreatifnya FM...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasa saja, Diana. Kita guna semula bahan terpakai/terbuang :)

      Padam
  3. Fuhhh..cantik la hasilnya Kak Farrah..memang menarik bila gunakan lembaran buku2 lama..sangat awesome!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ikut pengalaman akak, hasilnya lebih menarik kalau kita guna buku paperback. Kertasnya bila dah lama akan jadi kuning2.

      Padam
  4. OK! Idea ini memang Kacakkkkk!!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. SS bukan aje kacak... Tapi agak tampan jugakkkk... Kah kah kah...

      Padam
    2. Heheheh idea ni baru kacakkk. Lepas ni kena gali idea yang kacak dan tampan. Baru leh berganding ngan SS :)

      Padam
  5. wah, nak 1.. terpikatnyer.. cantik tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tunggu akak buat banyak@, nanti semua dapat sorang satu :)

      Padam
  6. HEBATlah dak Farrah ni..dapat jemputan utk mengajar beri tips mengenai kraf kertas...bukan calang2 org tau hanya yg kreatif cam farrah je boleh buat..mmg BERBAKAT!

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa...hebat macam JM jugaklah, dapat jemputan sebab selalu tulis entry pasal travel. Korang memang awesome. Kipidap!

      Sy jugak dok jenuh tunggu tauke Liverpool jemput datang Anfield buat review game! Jenuh cek dok tulis pasal bola kat blog..hahaha

      Padam
    2. Dua2 pon hebat! Harap2 SS leh tumpang menyelit tempias ilmu tu skit... He he he...

      Padam
    3. @Sis Jari Manis - Tak adalah hebat mana sis. Kebetulan company tu nak buat aktiviti santai ala-ala crafty untuk team bonding staffnya. Saya datang utk tolong beri pengenalan dan tunjuk ajar. Ala-ala macam buat tuisyen gak la...tapi tuisyen kraf :)

      @Sal kalau dijemput datang Anfield buat review, akak kena pastikan pakai 'tali kepala' liverpool betul2. Tak mau terbalik!

      @SS - Tumpang menyelit kat Sis JM la SS. Saya ni tak hebat mana. Orang tu review hotel vavavoooommmm!

      Padam
  7. cantiknya.. nanti baru nak baca betul2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Skrg ni baca tak betul2 ke? Ha ha ha...

      Padam
    2. tak sempat nak baca laa SS.. sempat tengok gambar jer.. hehehe..

      Padam
    3. Hahahah ni semua style komen seround, nanti datang balik. Siapakah pengasasnya? ;)

      Padam
    4. hahaha.. bukan selalu, sesekali jer.. tak sempat nak baca..

      Padam
    5. pengasasnya? hehehe biar tuan empunya diri laa yang menjawabnya..

      Padam
  8. Balasan
    1. Athirah pun boleh buat. Senang je. Bahan-bahan pun mudah nak cari :)

      Padam
  9. okay... suka yang idea penanda buku tu...
    nice

    BalasPadam
    Balasan
    1. Avid book reader akan appreciate bookmark hihihi

      Padam
  10. Kreatifnyaaaa... perghhhh hebat2...

    BalasPadam
  11. super cool.. nampak exclusive tapi padahal murah ja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yessssss! Kita yg buat jadi nampak macam tinggi nilainya :)

      Padam
  12. cantiknya..senang ja kalau dapat jari jemari macam farra..ahaks

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi kelakarlah Khaty. Jemari saya biasa jelah. Khaty nak ke,..jari gumuks ;)

      Padam
  13. Balasan
    1. Kalau malas apa pon tak bolehhh... Ha ha ha...

      Padam
    2. betul tu SS.. kalau malas, benda yang simple pun tak boleh nak buat..

      Padam
    3. @Wak Tiga Lalat - Ni keje sambil-sambil. Buat masa lapang je. Untuk hilangkan tekanan.

      @SS - kalau datang malas, saya pilih BOBOK!

      @izzeyda - memang kalau M dah memberat, angkat jari pun tak larat kan...

      Padam
  14. kena ada pemikiran kreatof juga nak hasilkan
    benda yang sekreatif tu =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sal sempat 'mengkreatoff' lak kat sini ye hikhikhik

      Padam
  15. Balasan
    1. Tungguuuuuu! Insya Allah ada rezeki Sal :)

      Padam
  16. kalau CT buang dah kak.. hahaha tetiap tahun there are lots of papers kami p recycle..
    mak ayah cikgu n anak pun yg kadang2 jadi cg ni.. mmg la ketas bertimbun dalam rumah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah cukup bagus dah tu. At least kita recycle. Lepas ni leh la CT cuba buat guna buku atau kertas lama :)

      Padam
  17. yang butterfly n birdie tu cop eh.. lawa lawa..

    BalasPadam
  18. akak memang kreatif... nak tunggu tuto tu.. buat cpt2 ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, Ikhwan. Nanti akak publish entri tutonya dalam masa terdekat ye :)

      Padam
  19. Wahhh macam scrap book.. Menarik sgt + kreatif!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mummy Julia pun boleh cuba buat :)

      Padam
  20. Wah cantiknya kak farah buat i jeles ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ekin leh ajak MIL buat sekali kraf ni :)

      Padam
    2. MIL suka buku yg warna2:tu hihihi

      Padam
  21. Balasan
    1. Biasa-biasa aja. Tak jatuh kategori hebat pun :)

      Padam
    2. Mana taw nanti jdi hebat di kenali

      Padam
  22. Hebatnya akak dptbjemputan tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Bolehlah buat tambah pengalaman dan tambah duit beli jajan ;)

      Padam
    2. Bestkan dpt teringin nk dapat job macam tu tapi xlayak blog biasa2 jah hihihi

      Padam
  23. sayangnya nak koyakkan buku2 lama... (sy ni jenis penyimpan) ;-)

    btw sgt2 cantik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buku yang sayang jangan korbankan! Hihihi ni saya guna buku-buku yang dah jatuh hukum buang :)

      Padam
  24. Cantik :) kak farrah buat apa semua cntik n kreatif sgt :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Cik Mimie. Ada je yang akak buat tak jadi apa2 hikhikhik

      Padam
    2. owh ada eh? hehehe..akak tak tunjuk so xtahu la..hikhik

      Padam
  25. huihhhh...xsgka hasil nyerr.....wowwwwww.....guna benda yg simple jerrr kan...nk tggu farrah nye tutorial...leh berangan nk buat hhehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah, nanti saya up tutorialnya ye, sis. Hikhik berangan dulu tak pe..mana tahu jadi kenyataan. Semangat nak membuatnya datang berkobar-kobar,..berapi-api :)

      Padam
  26. kalau buat greeting cards ni, menarik ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Ala-ala tema rustic...ancient gitu :)

      Padam
  27. cantik.. tak terlintas pulak nak buat lagu ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa...dah dapat idea. Bolehlah buat kad begini pula, Intan :)

      Padam
  28. OMG OMG Kak Farrah.. Why so creative??? T_T
    Bestnyaaa... Huhu

    BalasPadam
  29. aida tunggu tutorial nyer :)
    aida ni x kreatif.
    but most of the time terpaksa buat2 kreatif utk anak2 dara kat umah.

    BalasPadam
  30. saya nak saya nak saya nak buat mcm ni?....

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...