Selasa, 13 Oktober 2015

Jom Cuba Nasib - Si Pakar Peribahasa

Assalamu'alaikum, 
Susulan kepada entri Jom Cuba Nasib - Peribahasa yang berlangsung sepanjang hujung minggu lepas.

Not bad! Ramai jugak yang sudi memerah otak jawab soalan peribahasa PT3. Seramai 9 orang berjaya menjawab dengan tepat! Yang lain-lain tu adalah selisih satu atau dua jawapan. Kebanyakannya keliru dengan soalan nombor satu dan nombor empat. 

Jawapan tepat untuk nombor satu ialah 'bertikam lidah', bukan 'lidah lebih tajam dari pisau' atau 'kerana pisau lidah terluka' (angkat kening Ziana Zain sambil pandang Arz) Yang pergi letak pisau dekat dengan lidah tu kenapa? ;)  Jawapan untuk soalan keempat pula ialah 'di mana ada gula, di situ ada semut', bukannya 'mati semut kerana gula'.

Walau bagaimanapun, terima kasih kepada semua kerana sudi meluangkan masa, memerah otak, bergurau senda sambil menjawab soalan-soalan peribahasa ni.

OK, let's cut to the chase. Pemenang untuk Jom Cuba Nasib - Peribasa, yang paling pantas menjawab semua soalan dengan betul ialah:


Sis Yana a.k.a Cahaya Kehalusan Kelembutan

The Kehalusan Kelembutan

Tahniah, Yana! Nanti tolong e-melkan alamat surat-menyurat pada akak ye :)

Selain Yana, mereka di bawah ini juga berjaya mendapat markah penuh!
  • Ikhwan
  • Sis Nohas
  • nam@along
  • nhhas
  • Ibu Zarith
  • Siti Yang Menaip
  • Scha Nazri
  • Sis Deanna Morni
Untuk 8 nama di atas, harap bersabar. Insya-Allah, kita main cabut-cabut undi,...3 yang bertuah akan dapat hadiah saguhati! Tunggguuuuuu!

Pssttt! Huda (nhhas), sorry akak tertinggal nama Huda. Dah masuk senarai pemenang dah :)


85 ulasan:

  1. hahhahahha.....betul ehh yg sy jwb??? xsangka lak...pape pun thniah kepada pemenang....yeayyyyy

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah rujuk pusat persuratan dbp bagai,..kalau tak betul tu memang nak kenalah,... :)

      Padam
    2. keh keh keh...mcm poyo jer nk rujuk bagai....

      Padam
    3. Itulah lambang kegigihan! :)

      Padam
  2. Alhamdulillah buka dashboard nampak post kak farah hewhew .
    Terima kasih kak farah :)

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. kalau i yang kan SS mesti betul semua...so i akan shara jawapan ngan u ahaksss

      Padam
    2. Hahaha... yo lah tu SJM...haha

      Padam
    3. Jay Emm tu cakap je... X share pon... Uuuuuwwwwaaaaa....

      Padam
    4. usaha sndiri la SS ni.. apa2 pun nama itew ada kat atas.. hahahaa

      Padam
    5. shara tu sapa pula sis JM

      Padam
    6. Hihihihi sis JM ni,..jgnlah menambah duka SS,...shian SS kuciwa,...
      SYM - amboi,..eksyen nampak! Huda, babab si CT ni sikit!
      Arz - shara tu sepupu sepapat share :)

      Padam
    7. bhahaha Kak Huda ingat dia je ada rotan.. iols pun ada rotan..
      alalala..

      Padam
    8. Lepas ni akak bukak gelanggang, korang lawan rotan macam orang lawan pedang tu eh...

      Padam
    9. SS berkerat rotannnn... Ha aha ha...

      Padam
    10. mencik!!! asyik typo je....berjangkit dari Ekin lah ni hehehe

      Padam
  4. Tak puas ati dengan jawapan no 5! Kenapa mesti aur... Padahal rupanya macam rotan... Isssskkkksss.. SS dah nak berkerat rotan dah sekarang... Kah Kah kah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehehe...Cik Mimie siap google cari maksud aur..owh baru tahu pokok buluh kecil rupanya..heheh =_="

      Padam
    2. hahahahahaha... patutnya ad peribahasa tu SS???? bagai rotan dari sungai?? hihihihihihi :D
      Hari tu kan nak bisik2 cmne blh salah ni.... :P

      Padam
    3. Sama lh mimi... kita pun siap gigih g gugel mnda alah apa aur tu...

      Hihihi

      Padam
    4. Ikhwannnn laaaa nihhhh... Patut jangan bisik... Pekik pakai speaker! Iskksss... Ha ha ha...

      Padam
    5. Sorry gambonya confusing sikit. Tapi kan gambar seterusnya gambar tebing hihihi ni Ikhwan lah ni! Lain kali bisik tu kasi clearrrrr!

      Bagus cik mimie dan huda tanya pakcik gugel :)

      Padam
  5. susah sangat soalan cikgu... wawa tk reti bm.. keke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abis wawa reti bahse apa? Jawa pandai? He he he...

      Padam
    2. nnt Wak boleh ajarkan bahasanyaaa

      Padam
    3. Haaa kita tunggu wak datang dengan peribahasa jawa pulak ye :)

      Padam
    4. haha.. wawa terer bahasa korea, ari2 duk cakap korea sampai lupa bahasa melayu..:P

      Padam
    5. Wawa melayu mudah lupa... He he he...

      Padam
  6. hahaha..banyak gila salah.buat malu company je..haha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa cik sal jawab tew? Hihihi

      Padam
    2. banyak makan daging kenggeru ni.. hehe..

      Padam
    3. Hahaha banyak makan daging kangaroo,..tu yg allignment otak lari sikit. Tal pe, Sal. Kalau kuiz bola, confirm Sal dapa markah penuh, kan?! :)

      Padam
    4. beselah orang Sepanyol mana pandai sangat peribahasa Melayu ni

      Padam
    5. Surat menyurat tidak akan dilayan... Keh keh keh...

      Padam
  7. apa-apa pun, tahniah kepada pemenang!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah buat Sal juga kerana sudi memerah minda :)

      Padam
  8. betul kah...hihi..Alhamdulillah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah kak... akak... hadiah share dua eam.. kita kan kembar kan kan kan

      Padam
    2. Eeeeeiiiii sapa muka tak malu tu hahahahah

      Padam
  9. alaaahhhh ni teka teki apa ni..pesal tak tahu ni ishhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. teka teki peribahasa...weekend hari tu.. Sis JM tido kot, tu yg xtahu...hahaha :P

      Padam
    2. Jay emm sangkut kat bromo... He he he...

      Padam
    3. ke sebenarnya masih di Bromo ? hewew..

      Padam
    4. boleh cuba lagi is JM...jangan tengok jawapan lagi

      Padam
    5. Tak pun masih mood Bromo hihihi
      Saranan arz saranan kelas pertama!

      Padam
  10. Balasan
    1. Hai, fifie! Lama tak nampak bayang :)

      Padam
  11. Cik Mimie silap no.4 je..hukhukhuk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan gambar gula dulu baru gambar semut. Tak pa. Lain kali boleh cuba lagi :)

      Padam
  12. What... kita salah? No berapa kita salah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak salah. Akak tercicir nama je :)

      Padam
  13. ada salah jawab sikit.. adoi laa lama sangat tinggal zaman sekolah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe tak pe,..kira ingat lagi tu!

      Padam
  14. fuhhh dapat full marks.... Saya kompius yg gmbar buluh tu kak.... Nasiblah nampak tebingnya...hihihihiih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mujur nampak tebingnya ye. Itulah, buluhnya kecik sangat.....ala2 buluh jepun gitu ;)
      Tahniah, Ikhwan :)

      Padam
  15. Wahhh, tak sempat nak join. Anyway tahniahh :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai, Nani. Ala ni bukan segmen/GA pun. Saja2 nak beramah mesra ngan kawan2 yg datang baca blog je :)

      Padam
  16. Tapi kak... jawapan kita kan betul? Ke kita jawab selepas waktu tamat?

    Hihihi... errr

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehehehe sho cute la Kakak Huda =D

      Padam
    2. Tu bukan cute... tu gedik nama dia... haha

      Padam
    3. Hahahaahh shian Huda, sorrylah ye :)

      Padam
  17. Haha... why lah huda owh huda... insist tu nk betul juga.... hahaha...

    BalasPadam
  18. tahniah ada ramai bloggers yang Etuza kenal blog mereka...ha dapat hadiah...terbaik Farah

    BalasPadam
  19. CT ingat yang semut tu sbb soalab exam anak2 Form1 hehehe

    BalasPadam
  20. yezzzaaaa.. naik pun sama hehehe..

    BalasPadam
  21. Saya salah yang semut dan gula tu. Memang nampak sangat berhabuk bahasanya.

    BalasPadam
  22. Hahah. betul ehhh? Yeayy. Power gak peribhasa saya. hehe

    BalasPadam
  23. tahniah pemenang semuanya., ;p

    BalasPadam
  24. Tahniah pd yg berjaya.SB ni part peribahasa agak kalut sikit..hihi

    BalasPadam
  25. Alamak mummy terlepas.. Apa2 pun tahniah buat semua! Heheh

    BalasPadam
  26. tahniah yang jawap dengna betul....anda layak ke PT3

    BalasPadam
  27. Tahniah pada pemenang terlepas peluang nak join

    BalasPadam
  28. Oini ekk?
    best nyer if dpt join...

    BalasPadam
  29. agk nyer kalu sy jwb sure dpt full marks kan? hahahaahaha

    BalasPadam
  30. wahhh bestnye segmen macam ni
    ayu dulu teror tau mase zaman sekolah bab2 peribahase ni
    laju je mnghafal
    skg ni ape pon tak igt
    byk sgt peribahase yang tak diiktiraf kan kan kan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...