Resepi gulai lemak udang saya ni versi simple campak-campak je.
Resepi Mudah Gulai Lemak Udang
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 20 - 25 ekor udang sederhana besar, dibersihkan.
- 2 keping asam keping
- 2 biji bawang merah, dihiris halus/ditumbuk kasar
- beberapa tangkai cili api (Ikut cita rasa nak banyak mana. Saya tidak tumbuk atau kisar, potong dua sahaja cili apinya)
- dua tangkai serai, dititik
- sehelai daun kunyit, disiat sedikit dan disimpul
- serbuk kunyit secukupnya (untuk warna kuning gulai)
- sedikit air masak untuk tambahkan kuah
- garam secukup rasa
- 1 kotak santan Ayam Brand (Trim Coconut Milk)
Ayam Brand Trim Coconut Milk |
Inilah rupanya santan kotak Ayam Brand yang lemaknya sudah di'trim'. Kandungan lemaknya 45% lebih rendah berbanding santan biasa. Jadi, ini pilihan yang lebih sihat! Jangan risau, rasa lemak santannya tetap ada. Lihatlah gambar di atas. Meskipun lemak sudah dikurangkan, hasil masakan menggunakan santan ini tetap ada body. Pekat likat kuah gulai saya. 😊
Langkah-langkah penyediaan:
- Masukkan santan, bawang merah, asam keping, serai dan cili api ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana besar.
- Apabila santan sudah mula mendidih, masukkan sedikit serbuk kunyit hingga dapat warna kuning gulai yang dikehendaki. Tambah sedikit air jika kuah gulai terlalu pekat.
- Masukkan pula udang dan daun kunyit. Perasakan dengan garam.
- Biarkan seketika hingga udang masak.
- Sedia untuk dihidang.
Mudah, bukan? Andai ada buah belimbing buluh atau hirisan nanas muda pun sedap ni.
hye Farrah. rindu kite tak? hehe
BalasPadamHai, Intan! Mestilah rinduuuuuu! Tapi paham Intan super busy!
Padamsis JM pun rindu intan gak...percaya tak ni :p
PadamSy suka kalu tmbh kacang panjang... ;)
BalasPadamFuhhhh! Memang kalau tambah kacang panjang,..letak pulak belimbing cenonet tu,...terangkat!
PadamP/s mlm td sy termimpi2 muffin graduation tu hahahaha
BalasPadamHahahah harap2 malam ni tak mimpi gulai udang pula ;)
PadamNote to self: klu ada rezeki jumpa anies, buat muffin coklat! :)
kalau ada rezeki jumpa anies, memang saya pun akan ada sekali..hahaha
PadamYesss kebarangkalian Sal ada sekali tu memang tinggi. Ok, makanya kena buat extralah kan :)
PadamSalam singgah sini Farah....tengok resepi Farah yang sedap ini buat diana tertelan-telan air liur...hihi...warna kuning yang memikat...
BalasPadamHehehe masak gulai simple2 je Diana,...kuning memikat tu perlu utk pancing selera :)
Padamkan.... melelh air liur ni.. hihihihihih.. takpelah tgk gambar jelah...
Padamkalau masak lomak x letak kunyit mmg tak umpphhh...bukan masak lomak namanya..pastu kasi pedas sikit kawww! pastu ganti asam keping dengan belimbing buluh..fuhh!
PadamYUMMY!!!! send sikit kat sini. pedas x? kalau pedas xmo lah. Hahahahah
BalasPadamTak pedas pun. Kalau nak pedas, lenyek2 cili api tu baru makan. Sesuailah utk eyja. Mehla singgah makan kat umah :)
Padamwahh feveret saya ni!
BalasPadamOh, Mazni suka ye,..hari ni akak belanja! Tapi jamu mata jelah ye :)
Padamsedapnya tgk tp sy xblh makan udang :(
BalasPadamOh, thirah alah pada udang ye. Akak pun bukan boleh makan sangat,..tapi kalau teringin tu bedal jugak ;)
Padamkalau masak lemak ni , mmg sah sah saya dengan mak + ayah je yang makan. :P
BalasPadamAhli keluarga yg lain kurang ye makan masak lemak,...
Padamhaah yang bersantan kurang sikit , singgang je yang famous hahaa
PadamOh, singgang pun sedap! Makan panas2 dgn nasi :)
Padamtenyeh lada kecik tu lagi sedap kak. eh hahah :P
Padamkalau suka makan masak singgah ye mmg sihatlah hai...sis JM mmg suka masak lomak ni itu sbb badan penuh lemak je huhuh
Padamfav nih... :)
BalasPadamNyummnyummm jemput makan Nina :)
PadamLafffarrrrrrrr..... Haha - KTC
BalasPadamAlololo gi lah makan :)
PadamSedapnya Farahh.. Pos kat mummy ciked!
BalasPadamMentara nak sampai dah basi dah mummy :)
Padamkan mummy..same to me sbb cam leceh sikit..hanya org rajin cam Farrah je leh buat..ni masak simple tu ber'cinta'
Padammummy tu saje je tau..ntah dia masak lagi seddappp! kan Farrah kan heee
PadamGambar tu !! cantik !
BalasPadamboleh masuk majalah masakan lah lepas ni..
kan Firah kan...kita yg tgk pun rasa terliur
PadamKak Farrah!!! Ni fav saya aaaaaaaaaa!!! Mengidam niiii tsk tsk :'(
BalasPadamArdilla..cepat g masuk dapur heeee
PadamWah, sedapnya...makan dengan nasi panas plus ulam mentimun...sedapnya!! :D
BalasPadamWow... nyum nyum nyum...
BalasPadamBowl tu cantik
Cik Manisha..masakkan utk sis JM boleh?
PadamSuka resepi ni.. tapi tak boleh nk makan udang sangat.. biasa guna ayam
BalasPadamKenapa? Suida pun alergic like kanda jgak ke?
Padamsaya pun suka, tapi selalu buat pedas sikit..lidah orang selatan..haha
BalasPadammak aihhh, terliur wawa tengok..
BalasPadamWawa..lap air liur tu kih kih kih
Padamala laa sedapnya nampak udang tu.....
BalasPadamPerghh..ArZ tgk pun dah thau sedap ke..belalang yg sis JM mkn ritu x nk try ;p
Padammasak lomak udang.... perghhh fav ni kak.... yummmm...
BalasPadamnah!! ikhwan pun minat masak lomak cili padi ke? nak sis JM masakkan kan hihihih tapi taste mesti x sama ngan kak Farrah ko nye
Padamkalau sis JM ada adik lelaki yg sesuai dh lama rekomen utk dak Farrah nih hikss
BalasPadambekas isi gulai lemak udang tu cute...itu sbb gulai tu nampak menarik dan sedap kih kih kih ada kaitan tak?
BalasPadampaling suka masak lomak ni sbb apa tau...main campak je semua bahan tak perlu menumis...pastu SIAP!...x bestnya tu sis JM alergic udang huhuh
BalasPadamehh..jari siapa tu? comel lah :p
BalasPadamTengok jah mkn xleh.. santan kotak ekin reject abg xsuka la
BalasPadamGuna santan kotak mudah kan, tak perlu beratur kat pasar...
BalasPadammlm ni aida bakal masak ~ ayam masak lemak :) & sayur petola dan suhun.
BalasPadamrajin farrah memasak.. nampak sedap pula tu..
BalasPadamNyum nyummm.. udang... feveret Ros!
BalasPadamArghhhh..cannot tolerate anymore.
BalasPadamMy feveret.
Sabar ena, abeskan pantang dlu..hehe
mudah dan senang ja...
BalasPadamsuke suke suke
BalasPadamayu suke sgt makan udang lemak ni
tp xpenah hayat masak
sebab ayu masak xkene tekak ayu
hahahahha
nak org gak yang masakan
nampak x alasan malas kat mane