Ini menu malas masak. So, tak ada resepi nak dikongsi. Ayam saya beli di Kedai Daging HS Nada (seperti yang pernah saya ceritakan di sini). Saya memang pilih ayam sate. Maknanya potongan-potongan ayam telah diperap dengan rempah perapan sate. Wangiiiiii!
Tidak seperti ayam pandan bakar yang saya sediakan sebelum ini, ayam perap sate saya bungkus dalam kerajang aluminium (aluminium foil) terlebih dahulu. Barulah dipanggang/dibakar di dalam oven selama 30 - 40 minit. Hasilnya, isi ayam yang lembut dan berjus, sedia untuk dinikmati :)
Ayam Panggang Perap Sate |
Boleh dimakan begitu sahaja atau dihidangkan dengan nasi. Saya served dengan kuah kacang. Kuah kacang pun tak buat sendiri. Stok dalam freezer. Lebihan kuah sate beberapa minggu lepas. Rasanya? Sedapppp! Lebih kurang macam makan sate lah cuma dalam ketulan yang besar, isi yang lebih lembut minus rasa arang ;)
Psst! Belum sempat blogwalking sangat minggu ni. Insya-Allah akan kembali menjejak kalian.
wow... sedapnyer... rangup jer ayam tu....
BalasPadamAyamnya rangup-rangup manja gitu, sis :)
Padamkan.. tgk rangup ayam tu.. Kruk2xx... :D
PadamKerangupannya tak sehebat ayam kfc yg di deep fry, tapi bolehlah. Lagipun ni pilihan yang lebih sihat :)
Padamehehehe but healthier dari deep fry.. cewah skarang ni cakap nak healthier2 tau..
Padamtapi sendiri tak healthy haha..
Kedai Daging HS Nada? HH dan SS dah buka kedai eh ;P
BalasPadamBelummmm. Kalau SS ngan HH bukak kedai, jadi SSHH! Ala2 suruh diam gitu :)
Padamkedai hh n ss..lawak lah KJM ni.. haha
Padamhahahhaha....mcm2 main bisik2 lak bunyi nye tu farrah...
PadamHaah,..alamak kalau kedai bisik2 kena panggil Ikhwan sekali ;)
Padamkuah sate beberapa minggu yg lepas? sis JM salah baca ke ni...baki kuah sate yg sis beli di pasar mlm...esok pagi dah berbuih..nk berminggu masih elok..mesti ada cara penyimpanan ni...simpan di sejuk beku ke
BalasPadamBetul,..tak salah. Selalu kalau beli sate, dapat kuah lebih terus saya masuk freezer. Kita dinginbeku kan sampai jadi keras ketuk! Kalau letak dalam fridge memang tak tahan lama sangat sis.
Padamhaah , mak yana selalu simpan, konferm kalau beli sate memang ada lebih kuah
Padambetul...simpan dlm freezer mmg tahan lama....
PadamBetul betul betul :)
Padambetul tu..
Padampart isi "ayam yang lembut dan berjus" arghhh...merembes air liur!!!
BalasPadamHihihi dont worry saya dah makan bagi pihak sis JM :)
Padamhahaha, selalu bersabor bila baca entry makan makan kat blog kak farrah ni hew
Padamcukup kain/tisu x nak lap.. hehe
Padamhehehhe...merecik2 dpn skrin
PadamHihihi sape yg merecik depan skrin, saya sponsor tisu utk lap mulut ye :)
Padamtisu cukup tak tuh..
Padamsedap :)
BalasPadamAlhamdulillah, bolehlah :)
PadamBlh makn macam ayam kfc tk? Hehe
BalasPadamHehehe rangup krup krap kfc tu tak delah sebab ni ayam tu terpelihara dlm aluminium foil :)
PadamWahhh nampak sedap betullll... boleh cuba ni!
BalasPadamEny kalau cuba resepi ni sure kelazatannya upgrade dua tiga kali ganda :)
Padamamboi boi, sedap nya. naseb baik tengok post ni tengah makan aiskrim hehehe
BalasPadamAiskrim? Makankan utk akak sesudu dua pleaseeeee :)
Padamdah selamat jugak, huhuhu. ^^
PadamHuhuhuhu udah terlambattttt :)
Padamsate pulak.... dri td dok bw byk pasal makanan ni.. mmbuatkan perut ni lapar la plak...
BalasPadamHihihi tak pe,..tu dugaan utk mata tu :)
PadamZF...len kali kena mkn dulu b4 bw spya xterliur....hahahhaha
PadamBernas sungguh saranan sis D itu :)
PadamNampak sedap sangat!
BalasPadam*baru tahu aluminium foil dalam BM kerajang aluminium. lol.
Sedap,..kenalah dgn selera akak. Heheh it's ok, Farah. Hari ni secara tak langsung dapat akak ajar Farah ilmu baru :)
PadamPerhhh ingat ayamas mari...
BalasPadamTerbaek lah sis farah
Dah nak dekat pukul 2, Huda,...nape tak tido lagi ni?
PadamHuhuhu... nmpknya kita dah terkeluar carta...
BalasPadamHwaaaa.... x blh catch up dis month... bizi ... n semangat hilang... huhuhu
Moga semangat mu kembali, dik.
Padamaikk...kemana hilangnya semangat mu huda..meh kita tlg carik.....hihihih
PadamJom kita tolong cari sama2, Sis D. Dah jumpa kita pulangkan balik kat dia :)
Padamwow ayam panggang. feveret saya <3
BalasPadamKita gengggggg :)
PadamSedap boleh ubah selera tu
BalasPadamDap dap dap!
PadamNnti bila2 boleh cuba
Padambila baca sekali lagi entry sekali lagi terliur, ayat ayat kak farrah memang power la
BalasPadamWah rasa perapan rempah tu yang menambah kelazatan ayam tu..
BalasPadamSedap tu....kat mana kedai daging HS Nada tu Farra..??
BalasPadamPerap sate nmg sedap..buat manis2 sikit, lg sedap.
BalasPadamNampak sedap..
BalasPadambestnya ada kedai macam tu.. utk 'si malas' macam I suka beli yg ready je.. balik masak gitu2 ja siap dimakan...
BalasPadamNasib baik tengok time break..boleh larik p makan sat.. haha
BalasPadamhewhew.. i tengok pagi ni nasib da makan nasi lemak.. hehe..
PadamSedap jugak makan ayam perap sate. Nyum nyum :p
BalasPadamamboiiii...terliur tgk gbr nih...nasib baik dah makan td....kalau x...mau meronta2 carik ayam mcm ni jugak....hahahahah
BalasPadambiasa lah DM.. Kak Farrah kalo haplod gmbr makan kita kena get ready nak lap ayaq lioq..
Padamberapa lama perapnyer tu?
BalasPadamsedapnya !!!! nak sikit.
BalasPadamwahh nk try jugak la balut dgn alu folie... bru tahu... nnt nk try resepi2 ni... mcm best je tengok:D
BalasPadamkalau balut.. chances untuk hangit kurang..
Padamlagi satu.. direct burning tak elok.. boleh stimulate certain unwanted cell..
jadi kita balut =)
sedapnya... :)
BalasPadamkalau ayam tu buat percik boleh ke kak farrah?
BalasPadamuntuk Cik Mimie semuaaaa boleh =)
PadamIni yang syg CT lebih ni... heeee ^_^
PadamSedapnyaaaaaa! *meleleh air liur*
BalasPadamsedap tu.. bila boleh merasa masakan farrah..
BalasPadamMacam biasa... Asal malam jer TERRRRRRtengok gambar makanan. Hahaha
BalasPadamNampak sedap laa, Kak Farrah :D
boleh tak suruh owner tu bukak cawangan kat nibong tebal ? boleh kami kami yang dok sini
BalasPadampi beli ayam perap siap cenggini.. hewhew.. kalo dia nk tlg bakar pun xpa sbb CT super pemalas ahaha..
kalo CT suka sngt la ayamas nye black pepper..
BalasPadamkena pi makan sorang amek 1/4 hehe.. kalo beli utk 1 family mak.. kena 3-4 ekor hamek kaaaau..
rabak poket..
ayam pandan lom sempat aida buat, farah.
BalasPadammember yg jual tu dah tak jual.
jumpa resepi konon nak buat. masih tak buat lagi :)
Sedapnya ayam panggang perap sate..
BalasPadamkak farrah nampak garing je akk pny ayam tuu...
BalasPadamlook so nyummy meyhhh