Panas-panas ni, tekak 'damba kasih' nak makan something sweet and yummy tak? Saya, time cuaca panas terik, mulalah datang habit buruk menyelongkar peti ais. Tengok apa yang boleh dimamam atau diteguk. Hasil geledah saya yang buat tiba-tiba ada 'mentol menyala di kepala' - roti keping lama dan satu tub aiskrim jagung. Jom buat aiskrim goreng! Sangat mudah dan pasti laku laris!
Inilah rupa paras aiskrim goreng saya. Dah syok makan sampai separuh baru teringat nak snap gambar. Sebenarnya boleh lamakan lagi masa menggoreng. Bagi warna roti tu lebih perang dan cantik. Tetapi, tak mahulah aiskrim di dalamnya cair meleleh kan,..Lagipun, ikutkan iklan untuk aiskrim goreng Nestle tu, 9 saat saja! OK, mari kita tengok resepinya.
Aiskrim Goreng Jagung |
Resepi Aiskrim Goreng
Apa yang diperlukan:
- Aiskrim (perasa ikut citarasa masing-masing).
- Beberapa keping roti.
- Rolling pin
- Egg ring (yang selalu guna nak buat banjo tu). Kalau tiada egg ring, guna gelas pun boleh.
- Bahan-bahan optional: kacang, jem, sos coklat, nutella, marshmallow
Cara Penyediaan:
- Ambil roti. Gunakan rolling pin untuk nipiskan setiap keping roti. Biar betul-betul nipis ye. Kita nak dapat kulit luar yang rangup. Jika roti tak dinipiskan, nanti apabila digoreng akan jadi soggy sebab serap minyak.
- Setelah itu, ambil beberapa sudu/scoop aiskrim dan letakkan di bahagian tengah roti. At this stage, kalau nak tabur kacang ke, letak jem atau sos coklat pun boleh.
- Ambil sekeping lagi roti dan tindan di atas aiskrim tadi. Tekan-tekan di bahagian tepi roti. Guna egg ring untuk dapatkan bentuk bulat.
- Untuk pastikan yang aiskrim tidak meleleh keluar semasa kita menggoreng, kita kelim bahagian tepi roti menggunakan garpu.
- Setelah siap, masukkan roti aiskrim ke dalam freezer. Biarkan selama sekurang-kurangnya 2 jam. Kita nak aiskrim di dalamnya betul-betul beku.
Ini rupa sebelum dibekukan dan digoreng. |
Tips untuk menggoreng:
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Pastikan minyaknya cukup untuk kita deep fry roti aiskrim kita.
- Keluarkan roti aiskrim dari freezer. Tidak perlu biarkan pada suhu bilik atau nak defrost. Once minyak dah betul-betul panas, masukkan roti aiskrim dan goreng selama lebih kurang 9 - 12 saat.
- Angkat, tuskan atas kertas tisu dapur. Hidangkan segera. Nikmati dengan senyuman!
Selamat Mencuba!
dulu saya pernah try buat aiskrim goreng ni, tpi tergoreng lama. so bila makan aiskrim tu dah cair sangat xD
BalasPadamcomellah aiskrim goreng kak farrah!
Yesss,..kalau tergoreng lama memang kurang 'indah' rasanya :)
Padamso lepas ni kene goring sekejap2 jer..
Padamcuba try goring guna air fryer.. lagi sedap kot agaknya.. and tak cair kalau goring lama. hehe
Padamiklan cakap goreng 7 saat je..haha
Padamsalam , amboi kak farrah pagi pagi :) dah aiskrim
BalasPadamMeh la datang sini! Ada lagi stok dalam peti ais. Akak buat 7 ketul :)
Padamkak mai pos sikit
Padambila pos, sampai kat penerima dapat sampul surat basah jer. hehe
PadamUntonglah... ajak yana yang halus mulus je...
Padammemang besttt ooo..
BalasPadamdap dap dap!
Padam.. sehingga menjilat jari
Padamcantik akak buat , macam aiskrim goreng nestle tu kihkih
BalasPadamseksa sikit bab nak menekan guna egg ring tu. tang guna garpu seronok heheheh
PadamI can feel u Farrah.. memang susah.. sebab tu saya malas nak buat.. hahahha (alasan!).. lagipun saya bukan hantu aiskrim..
PadamMemang buat terliur tengok..cuaca panas skang sedap betul kalau mkn aiskrim ni..lebih mudah buat aiskrim goreng sendiri kan kak..
BalasPadamkalau bahan2nya ada, memang berbaloi buat sendiri.. :)
Padamdapat jimat duit gak dari bayar gst. hehe
Padamsedapppp....
BalasPadamMemang dap dap dap masuk tekak! :)
Padamsedap sehingga tekak kebas. hehe
Padampernah buat dulu2... abg sangat suka makan hahhahaha tak sangka bini dia boleh buat...
BalasPadamHaaa apa lagi ekin,..buatlah lagi aiskrim goreng. Boleh jual kat budak2 area rumah ekin tu,..
Padamloni malas nak buat hahahahha... tunggu nanti sifat rajin buat ada nanti ekin buat kak farah
PadamAssalam. Menarik ni.. terimakasih kongsi idea.
BalasPadamNakkkkkkk!!!! Nakkkkkk Niiiiiii!!! Uwaaaaaaaaaaa...
BalasPadamss, kalau nak pergi beli. hahahhaa
PadamBila lya nak buat da aiskrim roti plak x da..bila da roti aiskrim plak x da hihi
BalasPadamhahahha.. itu biasa..
PadamBtl2 meltingg aiskrim goteng akak tuu
BalasPadamgoteng? hihi
Padamhaha. perkataan baru - goteng
Padamsedapnyaaaa
BalasPadamGambar first sekali nampak macam pakai acuan karipap. hehe
BalasPadamyezza. macam karipap. lepas ni boleh diberi nama "aiskrim karipap"
Padamnama baru tu
PadamSedapnya Farrah...
BalasPadamNampak pepagi ni teringin pula MD nak...m
BalasPadamPanas di luar cair di mulut....betul² mengoda aiskrim goreng Farrah ni tau...
BalasPadamBentuk aiskrim Farrah ni comel lah...hihi
BalasPadamcomel macam tuan die. hehe
Padamsaya suka makan aiskrim goring ni tapi suka makan kat kedai jer. hehe. and kedai favourite makan ais krim goring ni ialah Restaurant Hakim, Seksyen 7 , Shah Alam atau Khulafa, Seksyen 7. hehe
BalasPadammmg terbaik kak farrah
BalasPadamdulu mase eskrim ni blm popular ayu igt tiap2 pasar malam mesti akan beli
sbb macam pelik jugak
mcm mane eskrim kene goreng
rupenye rotinya yg digoreng
bile skg ni dah tau nak buat n sgt senang pon sebenarnye
sllu bt stok je dlm peti
saya honestly tak suka makan ais krim goreng..hehe.tak kena dengan selera kot.tapi rumah saya letak aiskrim sekejap je dah habis.tak sempat goreng..
BalasPadamSama lah rumah kita... tak sempat letak lama... abes dah...
PadamTp ais krim goreng hmmm x ingat lah pernah mkn ke tak...
Hmmm kna buat semula ni
pernah beli yang dah frozen.. nak buat sndiri malas =P
Padamtapi makan kalo eskrim vanilla o cekelat je..
Errr tuan tanah bukan sakit tekak dan selsema ke?
BalasPadambiasa tu kak.. time2 sakit tekak bagai tu la nak makan es..
PadamKenapa kelim mcm karipap... hi hi hi
BalasPadampergh ni kalo ngan eskrim coklat ni layan ni..
BalasPadamletak plak nutela.. huwa...
tekan2 macam tu tingat pie pulak..
BalasPadamaduhlah hai....ade je idea dak farrah ni..sis JM kalau bukak peti sejuk..x de idea baik g kedai..
BalasPadamaikrim goreng?..ingatkan karipap inti aiskrim
BalasPadamFarrah guna roti gardenia tu ke
BalasPadamRolling pin?...boleh ganti dgn yg lain x atau nipiskan dengan ulu lesung batu hikss
BalasPadambila dah goreng nanti aiskrim kat dlm tu still sejuk x
BalasPadamSedapnyaaaa! Saya pernah buat tp takde egg ring. Saya guna mangkuk kecik je haha
BalasPadamTetiba rasa lapar petang petang camni wuaaaa
BalasPadamDapnyaaaaa, ingatkan guna pengepit karipap tu. Rupanya guna garfu jea. Kreatif2
BalasPadamlama tak buat aiskrim goreng.. nanti nak buat laa.. dah ada deep freezer, boleh laa nak stok aiskrim bagai..
BalasPadam