Assalamu'alaikum,
Selamat Pagi Isnin! Selamat Memulakan Minggu Baru.
Entri pertama pembuka minggu baru, entri resepi. Hidangan Sayur Campur Sos Tiram ini merupakan antara hidangan kegemaran saya dan keluarga. Nak sediakan pun tak remeh sangat. Boleh pilih untuk buat yang berkuah (kami suka kuah banyak) atau stir-fry je. Bahan-bahan terpulang ikut citarasa, macam dalam gambar di bawah, saya hanya gunakan kacang pea, lada benggala, bunga kubis dan lobak merah. Ada kalanya, saya letakkan hirisan cendawan butang/shitake dan jagung.
Selamat Pagi Isnin! Selamat Memulakan Minggu Baru.
Entri pertama pembuka minggu baru, entri resepi. Hidangan Sayur Campur Sos Tiram ini merupakan antara hidangan kegemaran saya dan keluarga. Nak sediakan pun tak remeh sangat. Boleh pilih untuk buat yang berkuah (kami suka kuah banyak) atau stir-fry je. Bahan-bahan terpulang ikut citarasa, macam dalam gambar di bawah, saya hanya gunakan kacang pea, lada benggala, bunga kubis dan lobak merah. Ada kalanya, saya letakkan hirisan cendawan butang/shitake dan jagung.
Sayur Campur Sos Tiram |
Resepi Sayur Campur Sos Tiram
Bahan-bahan yang diperlukan:
- Beberapa ulas bawang putih (hiris atau cincang halus)
- 1/2 - 1 batang lobak merah (bergantung pada saiz)
- 1/2 biji kubis bunga (bersaiz sederhana)
- 1 pek kacang pea
- 1/2 - 1 biji lada benggala (terpulang nak pakai warna apa)
- beberapa sudu sos tiram (agak-agak kemasinannya dengan banyak mana kuah yang nak dibuat)
- beberapa sudu kicap manis
- sedikit air masak (untuk kuah)
- 1 - 2 sudu teh tepung jagung (dicampurkan dengan sedikit air)
- Minyak masak untuk menumis.
*Tak perlu terikat sangat dengan kuantiti bahan-bahan. Agak-agak jelah portionnya.
Langkah Penyediaan:
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Tumis bawang putih hingga naik bau.
- Kemudian, masukkan lobak merah dan lada benggala. Biarkan seketika di atas dapur hingga lobak lembut sedikit.
- Masukkan sos tiram, kicap manis dan air masak secukupnya untuk kuah diikuti dengan kubis bunga dan bahan-bahan pilihan yang lain (jagung atau cendawan). Imbangkan rasa. Jangan guna terlalu banyak sos tiram. Nanti terlebih masin pula.
- Agak-agak sayur dah lembut dan kuahnya sudah menepati citarasa, masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
- Sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba!
Salam Isnin Farrah, dah nak tengahari, nampak sayur ni memang menyelerakan..:)
BalasPadamSayur ni memang pembangkit selera, bp :)
PadamFeveret lya ni sayur campur..baru jak smlm lya msk sayur ni hihi
BalasPadamHihihi boleh geng. ;)
PadamMaaf kak baru smpt bw cne hihi
BalasPadamTak mengapa, Lya. Terima kasih sudi ke mari :)
Padamsedap kan. selalu klau xde benda nak masak, saya masak ni je hehe
BalasPadamSenang,...sedap,...menyelerakan :)
Padamsayur campur mmg favourite..ratah saja pun sedap...
BalasPadamBetul tu, kak...betul tu :)
Padamfeberet nie kak farah.. senang pulak tu nak buat. kalau jie pun jie suka yang berkuah.. mmg jilat jari ahahaa XD
BalasPadamHihihi amboi! Sampai jilat jari! :)
PadamI likeeeee sos tiram... Dappp...
BalasPadamMe too! I like mee tiram too,... Ehhh?! ;)
PadamLauk paling simple semudah kicap ABC... ehhhh... Semudah sos tiram... He He He...
BalasPadamKicap ABC pun sodapppppp! ;)
Padam"Tumis bawang putih hingga naik bau"... Abislah kalu idung tak bau... hangus... he he he...
BalasPadamHaaa kalau hidung tak bau, cuma ambl tumisan tu, lumur2 sikit kat idung! Cuba try test!
Padamkacang pea... dah makan boleh peace yooo... he he he...
BalasPadamPepeace boleh? Pepeace?
PadamSalam singgah petang Farah....sedapnya Farah....
BalasPadamHi, MD! Memang dap dap dap!
PadamRasa lama tak singgah sini lah Farah...kesibukkan melanda MD di awal tahun ini...
BalasPadamTak mengapa. Hope your days are fine :)
Padamsaya suka sayur ni..tapi tak taruk lada benggala je.lain on!
BalasPadamSal tak suka lada benggala ye :)
Padammemula belajar masak, dah taruk sos tiram melimpah, taruk garam lagi..ha, amik kau!'ubat' darah tinggi namanya.haha
BalasPadamHahahah itu memang obat tuh! ;)
Padamsalam kak farrah, yana mai yana mai!
BalasPadamHai, yana mai! :)
PadamEh, apalah akak ni! Patut jawab salam dulu ;)
PadamW/salam, Yana Mai! Hikhikhik
kalau yana ratah bunga kubis je hehehe
BalasPadamItu je ke? Makan yang lain jugakla, baru feel :)
Padamsedapnyaaa...")
BalasPadamMemang sedappp!
Padamini makanan favourite saya hari-hari. hehe
BalasPadamFL suka tak? :)
Padamni pon sedap ni
BalasPadamMemang sedap, Zarul :)
Padamsuka sayur campur..
BalasPadamBest kan,...
PadamSikit je tu.. tak puas makan sayur..
BalasPadamKihkihkih ini portion utk tunjuk dalam blog je :)
Padamsos tiram sedap ekin makan dia muka jadi teruk alahan dengan dia
BalasPadamOh, alahan ye...
Padamyummy!!!
BalasPadamYummmyummmm!
Padamsaya dan aisyah paling suka sayur campur camni
BalasPadamkalau saya tambah cendawan tiram
memang makan gitu aje! yum...yum =)
Seronoklah dua beranak ni meratah sayur ye :)
PadamSaya pun suka gila masak sayur yang macam ni Kak Farrah! Tapi biasanya saya masak kubis and carrot hehe
BalasPadamAkak pun ikut apa ada kat dapur je, Dylla :)
Padamalamakk
BalasPadamsayur pon nampak menyelerakan la plak
lapa plak tghari ni
Pergi makan cepatttttt!
PadamMekja suka gunakan sos tiram bila memasak sebagai penambah perasa.
BalasPadamGuna untuk perap ayam pun boleh :)
Padamsaya baru belajar masak...saya fikir sayur campur ni susah nak buat...bila saya guna resepi akak saya punya sayur campur menjadi dan sedap menyelerakan
BalasPadamAlhamdulillah. Tahniah berjaya masak satu resepi yang kena dengan citarasa Sabrina. Mesti seronok dan puas hati kan,..:)
PadamBest ye dapat makam
BalasPadam