Resepi ini sangat mudah. Masuk semua bahan dalam satu bowl, then terrrrrrrr...(beat dalam mixer) Boleh panggil kek lemon,...lemon squares,..apa-apa jelah. Untuk kek ni, kita banyak guna parutan kulit lemon. Jus boleh simpan buat lemonade atau guna buat icing leleh :)
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 250g tepung naik sendiri
- 225g mentega/marjerin
- 225 gula halus
- 1 sudu teh serbuk penaik
- parutan 3 biji lemon
- 4 biji telur
- 3 - 4 sudu besar susu segar
Untuk icing:
- 180 g gula icing
- 3 sudu besar jus lemon
- parutan 1 biji kulit lemon
- 2 sudu besar air (jika adunan terlalu pekat)
Cara Penyediaan:
- Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius. Sediakan loyang untuk bakar kek. Lapik dengan kertas baking dan lengser dengan marjerin.
- Masukkan semua bahan kering ke dalam mixing bowl. Buat lubang di tengah-tengah dan masukkan bahan basah.
- Pukul dengan mixer selama lebih kurang dua ke tiga minit sehingga semua bahan tergaul sekata.
- Bakar selama 35 - 45 minit (bergantung pada oven). Apa yang pasti bakar hingga kek masaklah :)
- Setelah masak sejukkan kek di atas redai. Boleh dimakan begitu sahaja untuk hidangan minum petang. Tetapi, jika mahu rasa kick extra lemony, boleh drizzle lemon icing di atas kek.
- Campurkan bahan-bahan untuk icing sehingga halus dan sekata. Tuang ke atas kek dan ratakan. Pastikan kek sudah betul-betul sejuk sebelum tuang lemon icing. Lemon icing ni pun, ikut citarasa masing-masing ye. Nak lebih masam lebihkan jus lemon. Nak lebih manis lebihkan gula aising, kurangkan jus lemon. Nak pekat, jangan guna air langsung. Macam yang saya buat di atas, jenis cair. Bila serap masuk ke dalam kek, heaaavennnnnnn! :)
- Setelah icing mengeras sedikit, barulah dipotong kek dan dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
Nmpk sedap je... Boleh try lps pantang nie..
BalasPadamMama siqah suka buat kek ni. Cuma guna oren.. Sedap! Boleh buat untuk tetamu datang di hari raya nanti :)
BalasPadamSedapnyaaaaa! Tapi still tak pandai guna oven kat rumah tu haha
BalasPadamResipi kek Lemon paling mudah? tu yg nak thau sbb ta ksusah kalau yg rumit2 sgt
BalasPadamNak senang tunjuk2 jek!
PadamHaha .. Tunjuk2 tuu paling senang
Padamhahahha amik kau tunjuk2 jah
Padamalaaaa...resipi dah senang...nak 'terrrrr' dalam apa...takkan nak masuk blender..ke kena guna mixer tuk buat kek sahaja tu
BalasPadampon boleh masuk dalam blender semua kak JM
Padamalamak!! kena sukat dalam gram ke...wajiblah cari penimbang buat kueh tu
BalasPadamhahhaha cari lah satu kak JM
Padammmg x leh bua lagi lahh...oven tak de..mixing bowl tak de..ambik resipi dulu lah
BalasPadamNanti dah siap pos satu :D
Padamoven mohon SS sponsor ok, sian kak JM
Padamtgk icing meleleh camtu..perghh..terliur
BalasPadammenyelerakan je tgok!
BalasPadamnyummm!
Soalan saya sekarang ialah ...
BalasPadamAPSAL SAYA MASUK SINI PUKUL 9.46 AM....
hwaaaaaa .... melting nya kek tu...
owh noooooo
jemmmm
sian sungguh kakkakakka , time bulan pose lak tu
Padamnampak menyelerakan.. nyum3.. posa2 nih semua lapar kan..
BalasPadamNampak menyelerakan... Telan liur...
BalasPadamsedap akak nampak meleleh dh. heheh
BalasPadamkalau guna kulit tu tak rasa pahit ke? atau akak letak sikit
nmpk sedap niiii
BalasPadamtd kan sblm msk opis sy tido sekejap pastu mimpi sy bake kek marble hahahaha
p/s terima kasih krn meletakkan 'meriam buluh' kat blog sy ;-)
BalasPadamKek tuuh nampak lembut
BalasPadami want !!! a slice pun jadila hahaha.. request ni kak.. lontong CT bila nak dapat ? sob sob..
BalasPadamterkenang kan mak mertua aida time baca ni, farrah.
BalasPadammemang feveret dia la kek perisa limau lemon gini.
salam waduh waduh dap dapnya!
BalasPadam:) parut kulit nya je kan isinya tak yah letak ke kak , nak tanya jugak biarlah macam soalan org tak pandai
BalasPadamkena cari masa nak buat , busy ape ntah
BalasPadamSedap nampak kek lemon ni bila dapat buat kek ni
BalasPadam