Isnin, 1 Ogos 2016

Kad DIY Kalis Air

Ini hasil carian blog saya beberapa hari lepas. Apa yang memancing perhatian ialah - cara untuk kad diy kalis air. Sebetulnya, saya tiada entri mengenai kad diy kalis air. Tetapi yesss,...saya memang perlu upgrade kad-kad saya supaya ada feature yang satu ini. Kenapa?

Sebelum ni memang tak terfikir langsung! Kalau pos kad yang orang tempah, saya balut dengan plastik dan bubble supaya tidak terlipat atau terkemek. Hantar kad pada kawan-kawan taklah buat begitu. Kebetulan semuanya selamat sampai dengan baik. Tanpa cacat cela. Tetapi, bulan puasa baru-baru ini, kad saya ditimpa hujan (semewahnya) sebelum selamat sampai ke tangan penerima. Act of God lah kiranya tu kan :) Tak dapat nak elak.


Kad untuk HH

Rupa asal


Sesudah ditimpa hujan,..

Kredit Imej: IG HH
Kad hijau tu turun warna siap buat corak abstrak lagi!



Kad untuk Mummy Julia

Rupa asal


Sesudah ditimpa hujan,..

Kredit Imej: IG Mummy Julia
Ini lagi parah! Daripada pink comel dah jadi kelabu asap dah! Bukan setakat kena hujan, macam kena bakar pun ada. Dakwat printer saya tak sesuai untuk permukaan kad cetakan Salam Lebaran tu. I tried using a new white stock card. Habis bersememeh apabila kena air! Padahal sebelum tu saya dah sembur dengan spray paint yang neutral.

Solution paling mudah dalam masa terdekat ini ialah sebelum masukkan kad ke dalam sampul surat, saya balut dahulu dengan plastik atau cling wrap. Kena ambil extra precautionary measure. Nanti bila lapang baru buat eksperimen sendiri macam mana nak buat kad guna bahan-bahan tertentu yang kalis air.

Sorry ye, HH dan Mummy Julia. Next year, saya hantar kad pakai payung ;)


35 ulasan:

  1. itulah kan risiko bila hantar kad raya.. kena plak sampai time hujan.. habis rosak kad raya tu.. tak sabar nak tunggu eksperimen Farrah untuk elak kad rosak kena hujan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe lepas ni hantar kad dengan envelop sekali kena pakai baju hujan ;)

      Padam
    2. hahaha menarik, kad berbaju hujan..

      Padam
  2. hahaha..kalau saya redha je dapat cmane pun. walau hancur berderai pun akan ku simpan. gituuu..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa so sweetttt. Bab redha tu yang buat hati tersentuh tu ;)

      Padam
    2. dengan harapan dapat lagi kad raya tahun depan kan.. hehehe..

      Padam
    3. haha..zaman sekarang dapat kad raya rasa cam dapat emas. bukan senang

      Padam
  3. Memang kena pakai payung ni kak Farrah. Hehehe.
    Cantik hasil art tu semua. =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi thanks, Faa. Memang kena pakai payung, baju hujan, baju kalis air,.. :)

      Padam
  4. hehehe.. nantikan kemunculan idea kreatif Kak Farrah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh moga ada idea kreatif yang muncul...mudah2an adalah ;)

      Padam
  5. sygnye kad cntik2 kene hujan.. huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rezeki kad tu mandi hujan, ezy :)

      Padam
    2. cantik kad raya Farrah..kreatif..

      Padam
  6. hebatnya farrah boleh cipta kad kalis air.. soo kreatip

    BalasPadam
  7. kreatip, inovatip, bommbastip... and ....

    BalasPadam
  8. hahaha. kreatip sangat.. ok lah tu pakai cling wrapp. memang sangat2 kreatip. sebab saya pun tak terpikir nak balut kad guna cling wrap... rasanya paling win pun , saya balt ngan bubble wrap jer atau ngan plastik sampah warna hitam tu. hehehe

    BalasPadam
  9. sabar menanti ekprimen kak farah

    BalasPadam
  10. Sayangnya kad tu kebasahan...Kak Farrah kena upgrade ni,.. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. kad tu kebasahan? cam liirik lagu lak ;p

      Padam
  11. letak dalam plastic zip lock tu pun OK..once sampai, penerima boleh reuse. takdelah membazir.cling wrap kena buang

    BalasPadam
  12. kn ujan xpe janji smpi tu yg penting bg sy laaa

    BalasPadam
  13. a'ah ekk.
    tak teringat nak cari solution if kad pos tapi hujan.
    hmmmm will wait for your brilliant idea dik farrah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kan..sib baik ada org google tanya

      Padam
  14. sayangnyaaa penat2 akak bt jd mcm tu pula.. lps ni kena berhati2. hehe

    BalasPadam
  15. kerlas kad pon ada baju hujan dia sendiri

    BalasPadam
  16. kadang posmen ni masukkan surat ke dalam peti surat tu main sumbat jek..x masukkan betul2..bila hujan mmg parah lah

    BalasPadam
  17. sib baik sis JM tinggal kuarters jadinya peti surat dlm bangunan..SELAMAT

    BalasPadam
  18. so kalau nk hantar kad ke sis JM..x perlu nk kalis air ahakss..mcm lah Farrah nk pos

    BalasPadam
  19. sib baik org tu tak cari kad KALIS PELURU hehehe

    BalasPadam
  20. kad HH tu kan kak,cantik pula yg hijau tu bila kena hujan.. huhu..

    jadi keyword tu ada la datangkan ilham untuk akak cari idea baru kan? hehhe
    selamat mencuba,dah jumpa cara kongsik2 ya..!

    BalasPadam
  21. saya bahagia bile kad kak arrah smpai dgn jayanya...
    dah kene hujan pon tp still cntik kan

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...