Onion rings antara snek kunyah-kunyah kegemaran saya dan Bott. Rasa-rasa tak ada benda nak makan untuk minum petang, buatlah onion rings. Dalam banyak-banyak resepi onion rings yang sudah saya cuba, paling berkenan dengan resepi di bawah ini. Satu, kerana bahan-bahan yang diperlukan memang ada di rumah. Ada sesetengah resepi perlu guna serbuk roti untuk hasil yang rangup. Version yang ini tidak perlu.
Dua, saya suka kerana onion rings tidak akan jadi soggy walaupun setelah dibiarkan lama. Memanglah hidangan ini enak dinikmati ketika masih panas-panas. Tetapi, kalau selepas tu ada berbaki, tetap sedap dimakan :)
Resepi Onion Rings Mudah dan Sedap
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 - 3 biji bawang besar (dipotong bulat dan dilerai-leraikan)
- 1 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh serbuk paprika (Saya guna serbuk paprika untuk rasa spicy. Jika tidak guna pun tak mengapa)
- 1/2 sudu teh serbuk lada putih
- garam secukup rasa
- + 1 1/4 cawan air - Letak air sedikit demi sedikit hingga menjadi bater yang tidak terlalu pekat atau cair.
- + 1/2 cawan tepung jagung
- minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara Penyediaan:
- Campurkan tepung gandum, baking powder, serbuk paprika, serbuk lada putih, garam dan telur di dalam sebuah mangkuk.
- Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga semua bahan tergaul sekata dan bater tidak terlalu pekat. Jika pekat, tambahkan lagi air.
- Panaskan minyak untuk menggoreng. Ambil gegelang bawang, salutkan dengan tepung jagung kemudian masukkan ke dalam bater yang dibancuh tadi.
- Pastikan salutan bater sekata. Goreng sehingga warnya bertukar kekuningan.
- Angkat. Tuskan minyak. Sedap dimakan ketika masih panas.
Selain cicah dengan sos cili, saya suka nikmati onion rings dengan sos BBQ.
This is Bott's favourite. Sos keju =)
Menarik ! Nak try lah nanti :)
BalasPadamWaahhh..walapun takat onion ring tetap buat wana terliur..hehe..
BalasPadamigtt td sotong goreng tepung ;-)
BalasPadamSedap ehh? Akak tak pernah makan mana-mana jenis onion rings ni. Tengok la kalau rajin, nak jugak cuba buat.
BalasPadamTerima kasih kongsi resepi. :)
sedapnya tengok even bawang je pun.
BalasPadamSebelum ni Reen buat onion ring, tepung tak melekat. HHahaaa kak farrah buat cantik je tengok. Nyum nyum
BalasPadamSedapnyaaaaaa!
BalasPadamNak buat lah nanti, bila rajin heheh
BalasPadamguna bawang biasa ka..ka bawang holland
BalasPadammenarik..
BalasPadamHH suka ni... Tapi tak pernah laa buat sendiri... Beli kat A&W..
BalasPadamNi guna bawang merah besar or bawang london tu
BalasPadamMudah je nk buat tp potong kepingan bawang size ikut suka or mcm mana sbb bawang kan byk slices
BalasPadamBiasa buat cucur bawang je
BalasPadamKalau inakonion ring,i pergi beli kat a&w je lah... hehehhe
BalasPadamari tu ade penah try buat..
BalasPadamtp jadi lembik, kene try y ni plak..
asben suke