Okay, nama je Mi Lejen. Tetapi tak adalah legend mana. Lejen bagi saya dan Bott je. Resepi mi ringkas ini selalu jadi pilihan kami apabila kami di rumah, kelaparan dan malas fikir nak masak apa. Jadi, Bott akan ke dapur dan masak mi lejen. Hidangan ini hidangan ringkas, guna sayur-sayuran yang ada dalam peti sejuk.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi ini, seperti yang saya nyatakan tadi - apa bahan yang ada, cuma main ingredients-nya sayur-mayurlah. Boleh pilih guna mi kuning, bihun, yee mi (mi claypot) atau mi sua. Untuk base kuahnya, Bott akan guna stok ayam atau stok sayur. Stok sayur selalu kami buat guna lobak merah dan saderi kemudian simpan dalam freezer. Stok sayur ni nak buat stew pun senang.
Jika nak lagi berperisa, boleh guna sedikit ikan bilis, udang kering atau kaki ayam untuk buat base soup. Masukkanlah hirisan bawang merah/bawang besar, hirisan bawang putih dan sedikit hirisan halia. Setelah itu, masukkan sayur-sayur yang ada mengikut cita rasa - kubis, sawi, pak choy, tomato, lobak merah, saderi,..apa sahajalah yang ada dalam peti sejuk. Masukkan dalam periuk. Reneh seketika. Kemudian, perasakan dengan serbuk lada hitam/lada putih dan garam secukup rasa.
Inilah rupanya mi lejen Bott.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk resepi ini, seperti yang saya nyatakan tadi - apa bahan yang ada, cuma main ingredients-nya sayur-mayurlah. Boleh pilih guna mi kuning, bihun, yee mi (mi claypot) atau mi sua. Untuk base kuahnya, Bott akan guna stok ayam atau stok sayur. Stok sayur selalu kami buat guna lobak merah dan saderi kemudian simpan dalam freezer. Stok sayur ni nak buat stew pun senang.
Jika nak lagi berperisa, boleh guna sedikit ikan bilis, udang kering atau kaki ayam untuk buat base soup. Masukkanlah hirisan bawang merah/bawang besar, hirisan bawang putih dan sedikit hirisan halia. Setelah itu, masukkan sayur-sayur yang ada mengikut cita rasa - kubis, sawi, pak choy, tomato, lobak merah, saderi,..apa sahajalah yang ada dalam peti sejuk. Masukkan dalam periuk. Reneh seketika. Kemudian, perasakan dengan serbuk lada hitam/lada putih dan garam secukup rasa.
Inilah rupanya mi lejen Bott.
Nanti,..nanti! Belum cukup legend lagi. Apa yang buat mi sayur Bott ni jadi legend ialah adunan kuah masa kita makan tu. Memanglah kuah mi sayur ni bening je. Tetapi, waktu dihidangkan, sediakan sekali kicap manis, sos cili, serbuk lada hitam dan potongan limau kasturi/limau nipis. Kemudian, kacuklah sendiri rasa kuahnya ikut selera. Jika suka masam-masam, lebihkan perahan air limau. Jika nak masam manis, tambah kicap dan sos cili. Selalu time makan saya dan Bott akan bandingkan rasa kuah kami. Main kecak-kecak sesama sendiri then decide kuah mi siapa yang lebih sedap. Apa yang penting, mudah disediakan, rasa pun dap dap dap dan perut kenyang 😀
sedap ni.. tapi tak pernah bat sendiri macam ni.. nanti boleh cuba nih..
BalasPadamBoleh makan dengan anak-nk Eyda. Mesti diorang excited nak kacuk kuah sendiri :)
Padamdahsyat kak Farrah dan Bott, macam ni pun dipanggil mudah. mudah bagi saya adalah megi 2 minit.haha
BalasPadamHihihi mudah ni Sal. Kita campak je apa yang jumpa dalam peti sejuk tu. Tak yah sukat2 :)
Padamnampak macam sedap je mee ni
BalasPadamMi ikut cita rasa sendiri :)
PadamSedapnyaaaa. Kak Farrah pandaikan buat saya lapar tetengah malam ni hahah
BalasPadamAlaaa sorrylah....nak kasi sikit Dylla jauh :)
PadamOMO terliur nyaa
BalasPadamMaaf dapat jamu mata je :)
Padammemang sedap ...
BalasPadamsaya suka kuah mi base sayur sayur segala ni ...
kalau saya nak lagi sedap, letak sikit sos tiram time renehkan kuah ..
Yess,...letak sos tiram pun awesome! :)
Padamsedapnyaaaa bla org lapo tgh pic ni ;-)
BalasPadamp/s br sempat menjengah
Menyelerakan ! fuhh tapi kite tak makan mee, tukar bihun boleh ke ?
BalasPadamp/s: Kak, ingat kite tak? Nur As? Cahaya Alam Maya?
Huwaaaa rindu semua orang. Cahaya Alam Maya tak boleh bukak dah, sedihhh
Visit new blog kite kalau sudi hehe : https://kaktusjer.blogspot.my/
Sedapnyaaaa kak! :)
BalasPadamsedapnya tu wlaupun simple!
BalasPadamterliur aihh kak farah
BalasPadamhye frrah. dah lama farrah tak bersiaran. busy ke? hehe
BalasPadamalahai. dapppp nya kak. terliur nadya. hehe
BalasPadammasuk blog akak nmpk makanan hehe dap dap
BalasPadamsekali pandang nampak macam kuah keuy teow kungfu
BalasPadamSiapa pula bott?
BalasPadam