Kuih Kasturi Frozen

Selasa, Disember 19, 2017

Saya memang akan buat kuih kasturi apabila ada kesempatan. Kuih ini kuih kegemaran kami sekeluarga. Selalunya saya buat banyak-banyak dan simpan sebagai stok di dalam freezer. Jadi kuih frozen lah kiranya. Mudah kalau tiba-tiba teringin nak kuih untuk minum petang, tinggal nak digoreng je. 

Selain itu, sekarang ini Cekebon pergi hospital untuk dialisis pada sebelah pagi. Ini antara makanan yang saya bekalkan buat dimakan selepas selesai dialisis. Nak top up balik protein yang turut sama hilang dalam larutan dialisis semasa proses rawatan.



Resepi Kuih Kasturi

Untuk inti

Bahan yang Diperlukan: (Gandakan adunan jika perlu)
  • 1 cawan kacang hijau (Basuh, toskan dan kemudian rendam selama 1 - 2 jam sebelum direbus)
  • 1/2 ke 3/4 cawan gula (Ikut cita rasa. Nak kurang manis, kurangkan sukatan gula ye. Memandangkan di rumah ini saya memang jaga kuantiti gula dalam masakan dan minuman, saya hanya letak 2 ke 3 sudu besar sahaja. Just nak bagi rasa manis-manis manja dan tone down kan rasa kacang hijau.)
  • 1/4 - 1/2 cawan kelapa parut. Kelapa parut pun  bergantung kepada selera. Jika tidak mahu letak pun tidak mengapa.
  • Garam secukup rasa


Cara Penyediaan:
  1. Rebus kacang hijau hingga empuk dan mengembang.
  2. Apabila air mula kering, perlahankan api dan kacau selalu supaya bahagian bawah tidak hangus.
  3. Masukkan gula (jangan masuk banyak gula sekaligus). Nanti jadi terlalu manis pula. Setelah dapat rasa manis yang dikehendaki, masukkan garam dan kacau lagi hingga semuanya sebati. Tunggu sehingga adunan inti kembali kering, kemudian matikan api. Sejukkan inti. 
  4. Setelah inti sejuk dan boleh dikepalkan, masukkan kelapa parut. Gaul hingga sebati. Kemudian bentukkan bulat-bulat.


Untuk kulit/salutan luar.

Bahan yang Diperlukan: (Gandakan adunan jika perlu)
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • 1/4 sudu besar garam
  • 1/2 sudu besar margerin
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Air secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaan:
  1. Campurkan semua bahan-bahan di atas (kecuali minyak) dan gaul sebati dengan air sedikit demi sedikit hingga membentuk adunan yang boleh menyalut kuih yang telah dibentukkan tadi. (Jangan terlalu cair)
  2. Goreng sehingga kekuningan.
  3. Sedia untuk dimakan!

Untuk buat kuih kasturi frozen, saya tidak goreng kuih sehingga masak sepenuhnya. Cuma goreng sekejap sahaja. Agak-agak sehingga tepung salutan bertukar warna dan kita dapat bentuk kuih yang tetap, yang tidak fragile.

Kali ini, untuk tepung salutan, saya ubah sedikit versi asal. Pada saat-saat akhir nak menggoreng baru perasan tepung beras habis. Jadi, bancuhan kulit luar, saya gunakan tepung gandum sepenuhnya.

Sebelum digoreng di dalam kuali, kacang hijau yang telah direbus dan dibentuk menjadi bulat, saya  salutkan sekata dengan tepung jagung. Salutan nipis je tetapi biar cover keseluruhan kuih. Kemudian, kuih yang sudah bersalut tepung jagung dicelup ke dalam bater adunan lantas digoreng. Tujuannya, (i) nak dapatkan tekstur yang rangup sedikit untuk kulit luar dan (ii) supaya tepung adunan tu melekat cantik pada kuih, tidak ada bahagian yang tertanggal/terdedah ketika digoreng. 


Beginilah rupa kejadiannya. Tidak perlu goreng sehingga betul-betul masak. Asalkan tepung tu dah set dan tidak soggy sudah memadai. Setelah sejuk, susun dalam plastik/ziploc bag. Simpan di dalam freezer.


17 ulasan

  1. Akak pulak, masak sekali kelapa parut tu. Air rebusan dah hampir kering, baru akak masukkan kelapa tu.

    Batter dia pulak, akak sekarang memang gunakan tepung gandum tapi akak masukkan sikit gula pasir. Ini untuk buat frozen la. Kalau guna tepung beras, nanti kulit tu agak keras. Kalau guna tepung gandum dan gula, ia jadi rangup masa panas.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, kelapa parut tu masuk sekali ye. Thanks, kak bagi tips berguna nih. Nanti next batch nak cubalah :)

      Padam
  2. oooo. ni dipanggil kuih kasturi pula ....
    kitorang sekadar panggil kuih kacang hijau saja...
    balik2 saya check bahan bahan tu, manalah kasturi nya ni ...
    sedap ni makan sewaktu panas2 ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu masa kecil saya panggil kuih kacang lenyek je, Mrs Pip heheeh ada tempat panggil kuih kasturi, ada yang panggil kuih kacang je :)

      Padam
  3. TQ SUDI KE BLOG AKAK... DTG TERJAH BLOG FARRAH JUGA... MERIAHNYA BLOG FARRAH...BEST..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks,sis sudi balas kunjungan. Ala blog sis pun apa kurangnya :) Insya Allah ada kesempatan saya terjah lagi ye.

      Padam
  4. sedap sedap... tp skang ni Msred pantang takleh makan kacang... sob sob..

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh kena pantang ye. takpe Msred...pantang dulu ye....bertahan...bertahan..

      Padam
  5. sy suka kalu buat kuih ni ada yg terhanget sket tu... sedap... 😆

    BalasPadam
  6. Rajinnya buat frozen. Senang nak makan je ambil goreng kan. Terbaik lahh ^^

    BalasPadam
  7. tak pernah buat.tp saya memang suka kuih tradisional gini.semalam buat lepat.boleh try resepi ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun suka lepat tapi malas buat lepat. Lepat ubi ada Sal? Hantar sini sikit...

      Padam
  8. tak suke kuih ni?
    sebab dia kacang hijau..
    hahahah

    BalasPadam

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.