Terliur tak tengok ketulan ayam cajun air fryer saya?Belakangan ni kan ... rasa macam malas sangat nak masak! Saya bilamana penyakit malas tu datang bertandang, sampai ke tahap nak bakar roti pun tak larat! Jadi, otak ni akan laju berfikir untuk masak satu hidangan sahaja tetapi yang lengkap ada protein, karbohidrat dan serat. Malas-malas pun, misi saya untuk makan diet yang seimbang tidak boleh pandang remeh.
Makanya, menu pilihan saya untuk bersahur baru-baru ini - nasi lembik ayam cajun. Masak nasi lembik dalam periuk nasi. Satu pot beras, tiga ke empat pot air (bergantung kepada hendak lembik macam mana). Kemudian, ayam cajunnya saya sediakan menggunakan air fryer. Senang. Boleh tinggal begitu sahaja.
Nota: Semua ini saya sediakan sebelah malam ya. Bukannya masa nak bangun sahur tu. Ada yang sampai azan tak sahur sebab nasi lembik belum siap. 😂
Ayam Cajun Buncis dengan Nasi Lembik |
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 250g isi ayam dipotong menjadi ketulan kecil
- Rempah cajun secukupnya. Bab rempah hendak guna banyak mana bergantung kepada kalian. Tambahan pula lain jenama lain kekuatan rempahnya. Saya guna rempah cajun jenama Meriah, agak-agak sahaja asalkan rempah tu dapat salut ketulan ayam secukupnya.
- Beberapa tangkai kacang buncis dipotong menyerong
- Sedikit garam (jika perlu.)
Langkah-langkah penyediaan:
- Gaulkan ayam yang telah dipotong dengan rempah cajun sesuai selera. Perap seketika dalam 10 - 15 minit.
- Masak dalam air fryer pada suhu 180 darjah celcius sehingga ayam masak. Tempoh masak bergantung kepada air fryer masing-masing dan saiz ketulan ayam.
- Beberapa minit sebelum ayam betul-betul masak, masukkan potongan kacang buncis. Saya hanya masukkan kacang buncis pada proses akhir memasak kerana tidak mahu sayur tu jadi layu. Perasakan dengan garam jika perlu.
- Sedia untuk dihidangkan bersama nasi lembik.
rempah cajun tk pernah guna...rasa pedas2..best..
BalasPadamBetul tu, kak. Pedas-pedas tu yang jentik selera 😊
Padamwoww. nampak sedap tu kak :)
BalasPadamAlhamdulillah, yang penting mengenyangkan 😊
Padamalhamdulilah kak :)
PadamMakanan yang ringkas dan pastinya sedap dimakan begitu sahaja. 😃😃
BalasPadamMenu sahur kena ringkas (sebab makan masa mamai)... yang penting mengenyangkan! 😊
PadamSimple je. Tapi first time dengar ayam cajun hehehe
BalasPadamRempah cajun ni buat ayam bakar pun sedap 😊
PadamSaya seminggu kot bangun sahur tapi x makan.. sediakan je mknn utk anak² mcm x larat nk mkn.. sudahnya bersahur dgn kurma je sambil tgk anak² mkn.. hihi
BalasPadamHebatlah, Kakmim. Sahur kurma je. Kalau saya, menjelang tengah hari dah jadi ultraman yang dada nyala siren dah tu... 🤣
PadamWah.. Nampak sedap. Tapi buat masa ni tengah pantang ayam. Demi kulit. Asal makan ayam banyak je breakout. Huhu
BalasPadamBerpantang elok-elok ye. Jangan usik ayam dulu. You can do it! 💪🏼
PadamBoleh try nanti ni. Rempah tu dah ada. Jenama meriah juga tapi tak pernah guna.
BalasPadamTak pernah rasanya guna cajun. Masakan macam ni kena masak awal. atau bangun awal. Masak awal macam kak farrah pun okay juga tu. Menyelerakan makan waktu sahur :)
BalasPadamstakat ramadhan kali ni saya rasa baru 2/3 kali makan nasik.. memang tak lalu.. at least makan roti ke biskut xpe. hehe..
BalasPadamlamanya x mkn nasi lembikkkkkk
BalasPadamNasi lembik kalau masa masa bangun sahur memang sampai ke azanlah tak masak.. hehehe..
BalasPadam