Assalamualaikum. Hujung minggu lepas saya buat kuih tart nanas. Versi yang dohnya letak keju. Biar lemak berganda rasanya. Sudah lama teringin hendak makan tart nanas berkeju. Kebetulan beberapa hari sebelum itu ada singgah kedai jual bahan buat kuih dan kek. Saya beli sekali jem nanas satu pek kecil.
Tart nanas berkeju |
Maaf, gambar siap tiada. Saya rasa ada ambil. Tetapi, apabila tengok semula galeri telefon tiada pula. Apa yang penting, tart nanas ni memang sedap! Gabungan jem nanas dengan doh berkeju ngam sangat! Bagi yang suka keju, boleh lebihkan sedikit keju sesuai cita rasa. Masa bakar tart, semerbak baunya satu rumah.
Okey, jom tengok resepi!
Resepi Tart Nanas Keju Cheddar
Bahan A
- 240 gram mentega
- 60 gram gula aising
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan B (Ayak)
- 40 gram tepung jagung
- 50 gram tepung kastard
- 20 gram susu tepung
- 300 tepung gandum
Bahan C
Lain-lain
- Jem nanas secukupnya
- Sedikit telur kuning. Campur dengan sedikit air dan pewarna kuning untuk dijadikan sapuan atas kuih tart.
- Acuan kuih tart
Langkah-langkah Penyediaan:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. Masukkan telur diikuti dengan esen vanila.
- Setelah semuanya sebati, masukkan tepung dan parutan keju sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Jika tidak mahu guna mixer, boleh juga satukan semua bahan dan uli dengan menggunakan tangan.
- Ambil sedikit doh, letakkan ke dalam acuan tart dan picitkan ke atas dulang. Seterusnya, letakkan jem nanas dan gulung doh tadi.
- Susun doh kuih tart yang telah siap digulung di atas dulang pembakar. Ulang proses yang sama sehingga selesai.
- Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 20 - 25 minit. Biasanya saya akan letak sapuan kuning telur apabila kuih hampir masak. Keluarkan kuih, sapu kuning telur dan bakar lagi dalam 5 minit. Saya tidak suka sapuan kuning telur tu jadi kecoklatan dan gelap sangat.
Tips:
- Untuk memudahkan kerja, jem nanas boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk terlebih dahulu. Apabila hendak membuat kuih, keluarkan dan bentukkan jem menjadi bebola kecil. Senang nanti apabila kita hendak letakkan di atas permukaan kuih tart.
- Jika doh agak lembik dan sukar diterap, tambahkan sedikit tepung.
- Selain buat tart jenis gulung begini, resepi ini juga sesuai untuk buat tart bunga. Cuma kena pastikan dohnya tidak terlalu lembik hingga sukar diterap.
- Tidak guna tepung kastard pun tidak mengapa. Gantikan sukatan tepung kastard dengan tepung gandum.
perghhh rajin nya dia buat kuih tart hehe
BalasPadamTerpaksa rajin sebab tekak teringin, kak :D
PadamDalam 2,3 hari ni saya asyik terbayang kuih lidah buaya. tapi tak jumpa.. Kalah orang mengidam.. haha
BalasPadamBaca komen Fairus buat saya pun teringin makan kuih lidah buaya. :)
Padamsaya suka tart yang orang lain buat. hehe. gulung lagi sedap pada pendapat saya
BalasPadamHahah tart yang orang lain buat memang lain macam sedapnya :D
Padamtiba tiba teringat jem.nenas dlm.fridge he hew sedappp. Mkn tart gulong.
BalasPadamadoiii bila.nk rajin ni. Kalau buat mesti habis
Selamat mengetart, Cik Nur. Bahan-bahan dah ada tu :D
PadamAduh.. Lain macam gabungan nya.. Keju dan nanas..
BalasPadamSedap, Sha... tak cukup seketul. Kena makan berketul-ketul :D
Padamselamat hari raya...ehhh
BalasPadamSaya sukaaa sangat kue ini. Kalo dj sini sebutnya nastar. Kue wajib lah kan utk hari raya 😄. Tp belum pernah coba untuk buat sendiri
BalasPadam