Assalamualaikum. Hari ini kita cerita tentang kek cawan kopi (coffee cupcakes). Sudah lama tidak bersiaran, tidak menjenguk blog, saya kongsi resepi dahulu. Mana tahu ada yang teringin menikmati kek cawan dengan sentuhan rasa kopi. Bolehlah cuba.
Ini kisah selepas baru pulih viral fever bulan lepas. Dah baik sakit, mulalah tekak tu meragam hendak makan itu ini. Kebetulan, bahan-bahan untuk buat kek ada, serba cukup. Jadi, saya buatlah kek cawan kopi.
Lama benar tidak menikmati kek cawan kopi ini. Jika diikutkan, bukan sahaja kek cawan kopi, kek cawan lain pun dah lama saya tidak makan. Dahulu masa muda-muda, rajin food hunting cari kek cawan dan mufin yang sedap-sedap. Masa tu kek cawan memang tengah in. Sana-sini orang berlumba-lumba jual kek cawan dengan pelbagai hiasan dan perasa menarik.
Kek Cawan Kopi | Coffee Cupcakes |
Resepi Kek Cawan Kopi
Bahan-bahan yang diperlukan:
Untuk kek
- 175 g mentega tanpa garam (dibiarkan lembut pada suhu bilik)
- 175 g gula perang
- 3 biji telur gred A (dipukul sehingga kembang)
- 175 g tepung naik sendiri
- 2 sudu teh serbuk kopi segera. Kali ini saya guna Moccana. Larutkan serbuk kopi dengan 1 sudu besar air panas. Ketepikan dan biarkan sejuk.
- 75 g kacang walnut (dicincang kasar)
Untuk Coffee Frosting
- 200 g mentega tanpa garam (dibiarkan lembut pada suhu bilik)
- 200 g gula ising
- 2 sudu teh serbuk kopi segera yang dilarutkan dengan 1 sudu besar air panas. Biarkan sejuk.
- 50 - 60 g kacang walnut untuk hias permukaan kek cawan
Langkah-langkah penyediaan:
Untuk kek
- Panaskan ketuhar pembakar terlebih dahulu. Suhu antara 170 - 180 darjah celcius.
- Pukul mentega dengan gula perang sehingga adunan menjadi lembut dan sebati. Kemudian, masukkan telur yang telah dipukul diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi sekitar 30 saat menggunakan kelajuan sederhana.
- Seterusnya, masukkan larutan kopi dan pukul lagi sehingga semuanya sebati.
- Masukkan cincangan kacang walnut ke dalam adunan kek. Kaup balik adunan supaya kacang tergaul rata.
- Masukkan adunan kek ke dalam acuan kek cawan atau dulang pembakar mufin. Bakar selama 20 - 25 minit atau sehingga kek masak.
- Setelah kek masak, biarkan kek benar-benar sejuk di atas redai sebelum diletakkan frosting.
- Paipkan frosting ke atas permukaan kek cawan. Hias dengan kacang walnut sebagai sentuhan akhir.
Untuk Coffee Frosting
- Pukul mentega sehingga menjadi lembut.
- Secara berperingkat, masukkan gula icing dan pukul menggunakan kelajuan perlahan sehingga gula icing dan mentega jadi sebati. Setelah itu, tingkatkan kelajuan dan pukul lagi sekitar 3 hingga 4 minit sehingga adunan mula bertukar menjadi lembut dan gebu.
- Masukkan larutan kopi dan terus pukul selama lebih kurang lima minit. Tekstur frosting yang telah siap akan kelihatan ringan dan gebu.
Dh sihat ke farrah? Mmg peminat tegar kopi lah ni... detail sgt resepinya tu rugi kalau peminat kopi x cuba
BalasPadamselalu teringin buat sendiri kek cawan...cawan ada, bahan lain tapi rajin tu yg tak ada.
BalasPadamsy tggu peluang je ni...bla laa dpt rasa hehehe
BalasPadamComey dah tu tangan terketar ketar pun. Kalau perisa kopi ni, bau dia pun dah cukup menggiurkan.
BalasPadamNampak sedap, baca resepi pun dah terasa2 sedapnya
BalasPadamMestilah sedap ni sebab perisa kopi..
BalasPadamAlhamdulillah, terima kasih kongsi resipi
BalasPadamAduh.. Apa sahaja yang ada kopi, automatik jadi menyelerakan..
BalasPadamwow... siap ada frosting bagai... Daebak!
BalasPadamsedapnyaa akak! mcm makan di hotel. siap dengan walnut
BalasPadamkan...
Padamdeko mengancam walaupun homemade.
terbaik, farrah.
rajinnya farrah. salute la :)
BalasPadamaida bab baking ni memang fail! ha ha ha...
tapi suka makan. beli aje, farrah. aduhai :)