Ketupat Palas Gumbira

Jumaat, November 11, 2011


Ketupat palas memang favourite aku. Tak kisahlah ketupat palas yang kosong atau yang ada inti kacang, dua-dua aku suka. Memang kalau dapat makan ketupat palas, hati aku paling gummmmbiiraaa! Tak silap aku, kalau di Johor, mereka panggil ni lepat.

Nak belajar buat ketupat palas? Kat bawah ni ada resepinya.

Resepi Ketupat Palas

Bahan-bahannya:

  • 1 kg beras pulut
  • 1 kg santan
  • 1 sudu teh garam
  • Beberapa helai daun pandan
  • Daun palas secukupnya

Cara-caranya: 

  1. Basuh beras pulut sehingga bersih dan toskan.
  2. Masukkan santan dan garam ke dalam periuk. Masak atas api sederhana besar. Kacau sampai mendidih.
  3. Kemudian, masukkan pulut dan daun pandan (carik-carik sedikit dan simpulkan). Kacau sehingga sebati. Masak hingga pulut menjadi setengah masak. Sentiasa kacau supaya bahagian bawah pulut tidak berkerak.
  4. Setelah itu, bolehlah dibungkus menggunakan daun palas. Cara nak membungkus ketupat palas, sila rujuk video di youtube ini. How to Fold & Stuff Ketupat Daun Palas (Credit to myindo)
  5. Akhir sekali, bolehlah direbus ketupat-ketupat tu. Masukkan ke dalam periuk besar dan isi air sehingga parasnya menutupi semua ketupat. Rebuslah sehingga air kering dan ketupatnya masak.
  6. Sajikan dengan rendang, serunding atau kuah gula.

Selamat Mencuba! 

  

Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Isnin, November 07, 2011

Mari cuba resepi mudah ni. Untuk fillingnya, boleh tukar ikut citarasa. Gantikan dengan rasberry/kiwi/mango fillings atau bagi penggemar coklat, gunakan Nutella :)


Bahan-bahan:
  • 125g mentega - suhu bilik
  • 100g gula
  • 3 biji telur saiz A
  • 1 1/2 sudu teh esen vanila

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1/2 sudu teh garam
(3 bahan di atas diayak bersama)

  • 3/4 cawan susu
  • Blueberry filling/jam

Cara Penyediaan:
  1. Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Kemudian, masukkan telur satu persatu diikuti dengan esen vanila. Pastikan semua bahan telah sebati.
  2. Masukkan campuran tepung dengan susu berselang-seli. Campuran pertama -- tepung, diikuti dengan susu dan mestilah diakhiri dengan tepung.
  3. Masukkan ke dalam cup atau muffin tray kira-kira 1/2 penuh. Masukkan 1/2 ke 1 sudu teh filling/jam. Kemudian tutup filling dengan adunan sehingga 3/4 penuh. 
  4. Bakar pada suhu 190 darjah Celsius dalam 20 - 23 minit.

Tips dan Petua Melembutkan Daging Ketika Memasak

Ahad, November 06, 2011

Tips dan Petua Melembutkan Daging - Musim raya korban. Inilah musimnya banyak stok daging dekat rumah. Inilah masanya kita pening-pening lalat cari pelbagai resepi enak berasaskan daging untuk jamu seisi keluarga. 

Hendak sediakan hidangan daging yang lazat dan menyelerakan, daging mestilah lembut. Barulah dapat dinikmati sebaiknya.

Bagi yang ada pressure cooker, tentu tidak timbul nasalah. Masukkan sahaja ke dalam pressure cooker kalian, sekejap sahaja daging bertukar jadi lembut.

Tiada pressure cooker? Tiada masalah. Di bawah ini, saya kongsikan beberapa petua atau tips yang boleh dipraktikkan ketika memasak untuk mendapatkan hasil daging yang empuk.

Tips dapatkan daging yang empuk


Petua Lembutkan Daging

  1. 2 ke 3 batang sudu atau garpu keluli tahan karat (stainless steel) - Masukkan ke dalam periuk semasa merebus daging. Memandangkan sudu atau garpu besi merupakan konduktor haba yang baik, suhu air akan meningkat dan membuatkan daging lebih cepat dimasak, tidak memgambil masa yang terlalu lama untuk empuk.
  2. Daun nangka - Basuh dan bersihkan beberapa helai daun nangka. Masukkan ke dalam periuk rebusan daging.
  3. Tangkai labu bawang putih - Kebiasaannya, kita akan membeli bawang putih dalam bentuk labu dan bertangkai. Simpan tangkai labu bawang putih tersebut. Masukkan beberapa tangkai ke dalam masakan untuk menjadikan daging lebih lembut dan empuk.
  4. Air Kelapa - Rebus daging dengan 1 cawan air kelapa sehingga lembut.
  5. Tebu - Buang kulit tebu. Ambil dua ke tiga ruas tebu dan potong memanjang. Masukkan ke dalam periuk semasa merebus daging.
  6. Halia - Tumbuk sedikit halia dengan garam kasar. Perapkan daging selama 30 - 45 minit. Masak daging ikut resepi pilihan.

Lazimnya, saya aakan guna petua nombor 1, 2, 3 dan 6. Air kelapa dan tebu tidak pernah cuba setakat ini. Lagi satu, pastikan potong daging ikut cara yang betul ye, melawan ira daging. Tidaklah nanti daging kita kenyal dan sukar dikunyah. 

Selamat mencuba!