'Chipboard Embellishments' untuk Kad Ucapan

Rabu, September 17, 2014

Ini entri sambungan kepada entri terdahulu saya Buat Kad Ucapan Lebih Mudah dengan Easy Cardmaking Paper. Since kita dah ada card base yang cantik bercorak, kita hanya perlukan hiasan/embellishment yang minima. Tak perlu sesak-sesak sangat.

OK, selain menggunakan reben, renda dan butang, kita boleh gunakan hiasan kraf yang diperbuat daripada chipboard. (Lihat gambar di bawah.)

Contoh 'Chipboard Embellishments'

'Chipboard embellishments' ni dijual di kedai-kedai barangan kraf dalam pek bertema - untuk birthday ada,... untuk friendship ada,.. tema bunga, family, Mother's Day dan macam-macam lagi. Jadi, bila nak hias kad, pilihlah satu hiasan yang sesuai, then tepek je :) Senang kan?


Nota Senyum: As usual, hiasan kraf di atas bukan sahaja digunakan untuk hias kad, sesuai juga guna untuk scrapbook.


Kepak Ayam BBQ Mudah


Untuk 'Treat For One', saya nak share resepi super simple Ayam BBQ Mudah. Hehehe,.. mana tak mudahnya, pakai sos BBQ yang ready made. OK, yang ini Hunt's Honey Hickory BBQ Sauce. A bit manis bagi saya tapi sedapppp!

So, apa yang perlu dilakukan,...lumur ayam yang hendak dipanggang dengan sos BBQ tadi. Then, masukkan dalam oven (Panaskan dahulu lebih kurang 15 minit pada suhu 210-230 darjah celcius - bergantung pada oven masing-masing ye). Panggang selama 10 minit. Kemudian, keluarkan dari oven. Terbalikkan ayam. Sapu satu lagi lapisan sos dan panggang selama sepuluh hingga lima belas minit. Sedia untuk dimakan!

Sos BBQ seperti ini ada macam-macam jenis dan perasa di pasaran. Julat harga antara RM8 - RM13 sebotol, bergantung pada jenama. Belilah sebotol buat stok. Time terasa nak makan tapi malas nak prepare meal yang proper,...boleh cuba kepak ayam BBQ ni :)


Dah ada yang ini juga,...

Selasa, September 16, 2014

Dah ada? Apa yang dah ada? Hehehe dengan gumbiranya, saya nak share yang saya pun dah ada widget Top Commentators! Cuba intai dekat side-bar, tuh!


Setelah sekian lama, akhirnya tercapai juga hasrat nak adakan 'Tetamu Ramah' bulanan. Bukan apa, niat di hati nak bagi acknowledgement pada kenalan-kenalan yang rajin datang singgah FAMF Tower dan tinggalkan jejak-jejak mereka. Really appreaciate that! Terima kasih banyak-banyak! 

Saya hanya buat untuk 10 'tukang komen tegar'. Jadi, jika nama kalian tidak berada di tangga carta  (Chewah, tangga carta you!), jangan kecil hati ye. Itu tidak bermakna saya tak hargai kalian. Setiap komen/ulasan/remarks amat bermakna+kerap buat saya 'tersenyum' pada skrin komputer :)

Hari ni tak larat nak blogwalking sangat. Kena confined diri untuk selesaikan kerja editing. Insya-Allah, ada rezeki saya datang 'tekan loceng' untuk bertandang.


Selamat Hari Malaysia!





Onde-Onde 'Mande'

Isnin, September 15, 2014

Onde-onde Mande

Ini ole-ole dari Padang. Dhila yang bawa. Thanks, dear! Untuk orang yang ada tabiat suka mengunyah, secara rasminya onde-onde ni jadi stok saya! Angah ngan ibu kurang makan snek macam ni. 

First time saya makan onde-onde ni. Ini jenis yang tak berinti. Lebih kurang seperti kuih bijan (Alah, yang bulat-bulat tu. Ada sesetengah tempat panggil 'buah redan'), cuma dalam bentuk dan saiz yang lebih besar. Itu yang bentuknya ala-ala pecah-meletup gitu. Rangup! Rasa macam roti bakar kering yang kita cicah ngan kopi tu pun ada:)

Oh, selamat memulakan minggu baru. Esok CUTI!