Resepi Ikan Pekasam Tumis Kicap
Isnin, Mac 28, 2016
Ikan pekasam memang kegemaran saya. Tetapi, tidak boleh masuk menu selalu sebab Cekebon tak boleh makan. It's a NO-NO untuk dietnya. Faham-faham jelah, bila digoreng baunya menjajah satu rumah. Cekengah yang tengah diet pun boleh cancel dan tukar hari diet jadi cheat day ;)
Kebiasaannya, saya akan goreng ikan rangup-rangup dan goreng bawang bersama cili api (seperti di sini.). Resepi kali ini, kita upgrade sedikit biar sedap berganda. Bahan-bahan yang diperlukan: 2 ekor ikan pekasam, 2 labu bawang besar, beberapa ulas bawang putih, beberapa tangkai cili api (ikut citarasa), beberapa sudu besar kicap makan dan perahan jus limau nipis secukupnya. Oh, jangan lupa, sedikit minyak untuk goreng ikan.