Ikan pekasam memang kegemaran saya. Tetapi, tidak boleh masuk menu selalu sebab Cekebon tak boleh makan. It's a NO-NO untuk dietnya. Faham-faham jelah, bila digoreng baunya menjajah satu rumah. Cekengah yang tengah diet pun boleh cancel dan tukar hari diet jadi cheat day ;)
Kebiasaannya, saya akan goreng ikan rangup-rangup dan goreng bawang bersama cili api (seperti di sini.). Resepi kali ini, kita upgrade sedikit biar sedap berganda. Bahan-bahan yang diperlukan: 2 ekor ikan pekasam, 2 labu bawang besar, beberapa ulas bawang putih, beberapa tangkai cili api (ikut citarasa), beberapa sudu besar kicap makan dan perahan jus limau nipis secukupnya. Oh, jangan lupa, sedikit minyak untuk goreng ikan.
Ikan Pekasam Tumis Kicap |
Cara Penyediaan: Hiris nipis bawang besar dan bawang putih. Potong cili api. Panaskan minyak. Goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan. Asingkan lebihan minyak. Tinggalkan sedikit, agak-agak cukup kita menumis. Tumis bawang besar, diikuti bawang putih dan masukkan cili api. Kemudian, masukkan kicap dan perahan jus limau nipis. Tuang tumisan ke atas ikan pekasam. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!
Assalamualaikum Farrah,
BalasPadamCitarasa kita sama.. I like ikan pekasam tapi kat N9 ni susah dapat.. Goreng dgn bwg merah + cili api perah air limau mkn dgn nasi panas, perggghhh!
W/salam, LZ. Memang best kan! Dapat lauk ni je dah cukup! :)
Padamnampak sedap tapi...saya tak makan ikan pekasam
BalasPadamOh, Munirah tak makan ikan pekasam? Tak tahan baunya ke rasanya?
PadamTertelan air liur baca entry niih ... Gulp
BalasPadamMeh datang sini. Akak suap meh... :)
Padamkak farrah dah offer nak suap tu hehehhe
Padamsedapnya...telan ai lio tengok gambo..
BalasPadamSaya makankan bagi pihak Kak Nohas ye :)
PadamKsk farrah..ikan pekasam tu rasanya macamana sebenarnya? Wana tak penah jumpa kat sini..
BalasPadamActually macam ikan masin cuma ada masam2 sikit sebab kita pekasamkan dengan beras/nasi dan garam tak silap akak :)
PadamOwh zalim zalim... bau dia dh menjajah sampai putra yang berjaya kakak weih...
BalasPadamSedaaaapppppnyaaaaaaa
Don't worry, akak boleh tolong makan bagio pihak CML :)
PadamSmelll awesome slps d goreng...
BalasPadamSblm goreng... dok jauh2 sket...
hahaha
Akak memang dok jauh sikit, takut beras tu meletop terpercik kat akak hahaha
Padamsedap tu ikan pekasam.. makan dengan nasi panas-panas memang boleh bertambah2..
BalasPadamWajib tambah. Tak cukup sepinggan.
PadamSedap ni makan ngan nsi panas2...
BalasPadammemang sedappppppp tak ingat ;)
PadamTapi mummy takleh makan banayk2 nak satu badan bengkak2..sob sob.. tapi kalo time degil nak makan.. sanggup je membengkakkan badan..hehhee :P
BalasPadamOh, Mummy allergic ye...tak pe...sekali-sekala demi ikan pekasam memang berbaloi hehehe
PadamDalam peti ais ada stok lagi ni.. ishhh nak balik goreng mcm ni la..yum yum yum!
BalasPadamSelamat menikmati ikan pekasam, Mummy!
PadamYa allah, lamanya kita xmkn ikan pekasam... rindunya! Resepi ni simple akk, nnt kita blik msia boleh try 😄
BalasPadamBertahan ye,...sikit je lagi nak balik Msia :)
Padamikan pekasam! aduss! sedapnya
BalasPadambikin lapo tau! kalau saya, saya suka hancur2 kan pasti goreng ranggup
memang sedap tak hingat!
Uishhh, buat camtu pun sedap kan. Akak dulu kawan sekampus yang ajar masak kasi hancur2 then letak cili padi :)
PadamYa Allah bestnya.. my favorite jugak tu kak Farrah... hihihihih
BalasPadamsep sikit!
Padamyeah.. sep!!hihhihih
PadamMahu tak cancel diet baunya menusuk ke tangkai perut... pujuk perut suruh makan nasi..
BalasPadamkonon jeeee pujuk kan ? padahal perot joget dulu suruh isi.. laalala..
PadamHihih memang hancur diet kalau ikan pekasam ni buat appearance kat umah :)
Padamhahahahaha.. perut joget menari lagu dondang sayang teacher CT..
PadamMahu tak hancurnya kak Farrah..
Padampengemar ikan pekasam tak yah nak diet heheh
Padammemang.. bukan kata pekasam je.. ikan masin pun layan weh kalo dgn nasi panas.. x tolak haaaih..
Padamselalnya femes belah2 kedah kan ikan ni... kalau sepupu balik kedah slalu jugak dia beli... tapi kalau yg kena ikan yg rasa tanah mmg saya tolak tepi walaupon terliur..
BalasPadamOhh akak setakat ni belum pernah dapat ikan yang rasa tanah tu,..kalau dak, akak pun tak lalu.
Padamnak2 ikan yg diambil dari bendang... hihih
Padamp/s: betol x tcher CT.. techer org kedah kan????
yana pon makan ikan sungai memang tak gemor kalau hak rasa tanah memang tak makan laa
Padamdeng !! salahlaaaaaaaah IY oooi salah !!!
Padamkak Farrah kenal pelara??? Konsep buatnya sama kan.. bau pun satu rumah kot.. hihihi
BalasPadamhaaa tau..tau. tapi pelara tu memang guna satu jenis ikan yang spesifik kan,..
Padamaa'ahh... biasanya ikan yg tak banyak tulanglah...
Padamsbb dia nak suruh cubit sket2 ja.. masin !! nanti HBP shoot naik..
PadamAgaknya SS makan tak??
BalasPadamp/s: cari pasal dgn SS.. hihihih
Suka tau carik pasal ngan SS!
PadamHahahahaha.. sudah semestinya.. mesti kena tanya SS ni.. manalah tau favorite SS bolehlah masuk geng skali..hihihih
PadamYana pernah dengar tapi takpernah makan
BalasPadamSatu hari nak kena cuba :)
PadaminsyaAllah
Padamini namanya penyeksaaan !! fulstop !!
BalasPadamsabaq noh kak siti
Padampenyeksaan untuk perut kan tcher CT??hihihihihihih
PadamTak seksa mana aih, CT! CT gi makan sana-sini lagi seksa jiwa akak tengok!
Padamkan hahahha ... sama la pi makan steamboat aiskrim lagi
PadamYana !! celah mana akak mana steamboat aiskrim ? ni first time akak dngr..
Padamisk.. ikan pekasam.. garing2.. nasik panas.. kicap !! pergh..
BalasPadambtw CT suka yg luar2 tu je.. yg kruk krap kruk krap.. yg isi2 dalam slalu tak makan..
amboi komen kak siti.. siap krup krap! hahaha
Padamisi tu yg bestnya teacher ehhhh.. makan dgn nasi mpanas.. :D yuummyyy
Padamweh yang garing luar tu sedap.. yang beras tu ehehhe..
Padamikan tu da lembik2 x minat..
Letak kicap manis-manis sikit rasa dia, baru ngam dengan masam, pedas! fuhhh!
BalasPadamYesss, gabungan rasanya tu wallahhhhhh!
PadamMenarik nie.. Nanti nak try lah.. selalu goreng gitu je..
BalasPadamKena cuba. Cara ni lebih besttttt!
Padamtengok komen komen kat entry ni mak aiii. sedap sangat ke?
BalasPadamof coss lah sedap cik yana.. rasanya skrg kat pasar2 tani pon ad jual ikan pekasam ni.. try dehhhhh..
PadamPegi try, Cik Yana. Belum cukup kenal hidup tu kalau tak rasa lagi ikan pekasam ekekekek ;)
Padamkomen kak farrah hahahah fuh fuh ,... dengar pekasam pon dah tak rasa nak makan hehhe
PadamKebetulan stok pekasam ada lagi ^-^
BalasPadamSelamat menikmati ikan pekasam, Zumal. Jangan bagi tok makan banyak sangat tau,..
PadamWahhh....nampak betul2 menyelerakan ni Farrah....
BalasPadamTak pernah makan ikan pekasam, nanti boleh try! Hehe
BalasPadamstok ikan pekasam memang wajib ada dlm fridge aida.
BalasPadamtapi x pernah letak kicap :)
idea baru ni.
ni kalau abe makan ni bertambah2 nasi ni
BalasPadam