728 x 90

Selasa, 9 Jun 2015

Pekasam Kegemaran Ku

Saya memang suka sangat makan ikan pekasam. Tetapi dekat area rumah saya ni susah nak cari. Kalau ada pun harga yang penjual letak terlalulah mahal beyond munasabah! Boleh putus selera dibuatnya. 

Jadi, kalau saya ada urusan di Taman Ehsan atau Kepong, saya memang akan pergi cari ikan pekasam. Dekat pasar basah Taman Ehsan, ada gerai-gerai makan. Tauke ikan pekasam ni letak produknya kat sana.

Pekasam Hulu Perak
Satu pek ni cuma RM6. Dulu RM5. Tetapi tetap berbaloi sebab ikannya besar-besar dan beras banyak. Borong empat pek terus! Cukup untuk stok sampai hujung tahun. Selalunya kalau ikan pekasam, saya goreng sampai garing dan makan dengan bawang dan cili api. Best! Awas, jangan makan banyak-banyak! Masin. Sekadar untuk jentik lidah je...buat tambah selera :)

Pekasam Goreng Cili Api

Psst! Ada sesetengah orang tak makan pekasam. Tak tahan dengan baunya. Hihihi memang kalau goreng pekasam, tak boleh sorok! Bau semerbak satu rumah!


63 ulasan:

  1. SEDAPNYAA GORENG GARING2 MAKAN PEHH KECUR AIR LIUR :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kecur, dik! Santap ngan nasi panas! :)

      Padam
  2. Pergh!! sedap nie makan ngn nasi panas2.. Tambah2 nak puasa nie.. Wat menu sahur nie mmg membangkit selera..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, Shahida. Sesuai sangat untuk sahur dan buka puasa. Double triple seleranya :)

      Padam
    2. bestnye, ada no orang jual pekasam tu tak untuk dihubungi, saya sdg cri ikan pekasam perak

      Padam
    3. Itulah masalahnya, eza. Happy bawak balik berbungkus2. Check packaging tulis yg macam dalam gambar di atas tu je. Contact number langsung tak ada. Nanti lain kali akak ke sana, akak ambil no contact dr tuan kedai yg jualkan.

      Padam
    4. dekat area kedah pun ok juga..sebab khaty orang kedah..hehehehe

      Padam
  3. sedap tu pekasam.. kena plak makan ngan nasi panas2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. terasa-rasa atas lidah ni, eyda :)

      Padam
  4. tetiba teringat pekasam daging.. bulan posa nih nak cari buat stok laa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pekasammm dagingggggggg? Meleleh terus air liur nih. Kat tempat saya langsung tak ada!

      Padam
    2. tak pernah beli walaupun ramai yang kata sedap..pekasam ikan tetap dihati..

      Padam
  5. eh..saya pun suka tau..lagi nak puasa ni kan..pembangkit selera sahur

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sesuai sangatttt utk dibuat stok sahur kan :)

      Padam
  6. Mak Cik Mimie suka masal lemak..uuummmpph!! sedap..tapi Cik Mimie tak makan sangat sebab bau dia semerbak, menusuk2 hidung ni ha...hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikan masin biasa tu makan tak? Bau pekasam tu yang asyikkkk!

      Padam
    2. Ikan masin biasa makan..lagi2 ikan kembung perah ngan asam limau..asyikkkk! :) hehehe

      Padam
    3. Fuhhhh! Memanh asyikkkkkkk!

      Padam
  7. sedap...balik kg baru2 ni.... makan malam, nasi goreng ngan ikan pekasam.. mau 4 kali saya tambah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi goreng lawan dgn ikan pekasam? Terbaikkkk!

      Padam
    2. wah..sedap tak terhingga tue

      Padam
  8. masin ka...kt kg saya jenis masam2 kit...xla masin sgt...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang masam2, tapi kandungan garamnya tu tetap ada :)

      Padam
  9. letak bawang banyak nak cover bau.. biasanya bau dapat kawal sikit klu bawang lebih.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus gak bagi yang tak tahan bau. Akak ok je. Ikan masin, pekasam,..suka buat style cenggini.

      Padam
  10. rasanya macam x pernah lg makan pekasam. rasanyala. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa lepas ni boleh cuba try makan ikan pekasam.

      Padam
    2. amy..sekali cuba mahu berkali2

      Padam
  11. baca je pun dah terasa-rasa kat tekak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tu dah kena cari tu, Farah :)

      Padam
  12. Nasib baik laa dh mkn bru bc entry ni...kalau x...gerenti merembesss...hahahaahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah apa salahnya merembes, Sis D. Leh makan lagi :)

      Padam
  13. aida baru aje order dgn adik.
    dia balik umah mertua di perak.
    mak mertua dia yg buat sendiri.
    aida order 10 pek skali utk stok ramadhan...

    agreed! bau nyer semerbak mewangi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, memang betul2 buat stok tu, Aida. Tapi puas hati kan...kalau tak susah nak cari :)

      Padam
  14. Balasan
    1. Tu dia! Akak makankan bagi pihak Scha ye :)

      Padam
  15. alamakk
    ayu xmakan pon ikan ni
    sllu goreng utk asben je
    dulu abah sllu buat sndiri je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestnya buat sendiri. Nape ayu tak makan? Tak tahan bau eh?

      Padam
  16. saya kurang suka sebab tak suka makanan masin sangat...huhu.tapi kalau suruh tolong goreng suka gak amik-amik bau semerbak tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhh kira ambil bau dah kenyanglah ni :)

      Padam
  17. ikan pekasam makan semasa berbuka puasa pun sedap nih...susah nk cari yg pandai buat. Pernah beli rasa masin yak amat..sepatutnya rasa masam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, sis! Patutnya rasa masam yang ketara kan.

      Padam
  18. dulu sis JM pun sukan mkn ikan pekasam ni tapi sejak akhir2 nya ni bila makan rasa gatal2 badan huhuh...alergic

    BalasPadam
    Balasan
    1. Allergic? Tak pe, lepas ni saya makankan bagi pihak Sis JM ye.

      Padam
    2. mungkin sis JM beli dekat pembuat yang tak berapa pandai tue..pandai2 ja khaty

      Padam
  19. afif anak saya cukup suka makan pekasam
    ni kami dah lama tak makan
    sebab orang yang selalu jual tu, dah tak jual
    nak beli sebarang takut tak sedap

    memang sungguh sedap ke? kalau betul, nak minta belikan boleh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tolong belikan tu tak de hal, YY. Bisa aja! Tapi kena tunggu dlm lepas raya sebab gerai makan yg jual mende ni, tutup bulan puasa. Tauke pekasam ni pulak tak de contact number pada packaging dia.

      Padam
    2. yeke? okay takde masalah
      cuma saya ni mudah lupa...hehe
      kalau dah ada nanti, akak bagitau aje ye
      saya memang nak ikan pekasam ni =)

      Padam
  20. bab ni kak, kita tak boleh geng.. kite tak suke.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita tak geng bab pekasam je kan,.. :)

      Padam
  21. ada tak no org jual tu utk dihubungi, sy pun nak juge, terliur!

    BalasPadam
  22. Tak reti makan... Skrg dah banyak SS kena pantang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye ke? SS jaga diri elok2 tau! Senyum selalu. Ceria selalu! Cikgu Ceketed akan sentiasa doakan kesejahteraan dan kesihatan SS ye.

      Padam
    2. Macih... Nak curik2 makan pon dah takot skrg... he he he...

      Padam
    3. dulu CT x reti gak.. tapi sejak tinggal kat rumah sorang cikgu ni org perak..
      tetiba eeeh sedap gak menda alah ni..

      Padam
  23. Saya pun suka sangat pekasam ni.
    Kalau pergi umah mak njang kat parit buntar,perak selalu dpt bekalan ni. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada orang jual pekasam eh kat parit buntar ? nnt mai umah mak njang helo2..
      iols ngan parit buntar 2 jengkal je.. okay tipu =P

      Padam
  24. aduuuuus !! pekasam ngan bawang n cili padi !! walaupun x makan cili padi tapi still ngancam ni..
    nasi panas2 peeeeergh ! penyeksaan jiwa apekah ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. farra sedang menyeksa jiwa anda sekalian..ngee

      Padam
  25. ekin xmkn kalau abg n MIL mkn la... kak ekin xleh nk be byk ada masalah hp rosak tertiba...

    BalasPadam
  26. ikan pekasam buat la macam mana pun..i likeeeee

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...