Tempus Fugit

Khamis, September 20, 2018

Assalamu'alaikum. 
Seperti biasa, timbul tenggelam timbul tenggelam dan  buat kesekian kalinya saya timbul kembali di blog ni. Rindu betul akan tower sunyi sepi saya ni. Hendak buat macam mana, banyak benar urusan di luar yang perlu dilunaskan. 

Entri terakhir saya 12 September. Rasanya macam tak adalah lama sangat saya tinggalkan blog. Entri draf pun makin lama makin bertambah. Tak dan nak publish. Tahu-tahu dah 20 September! Baki 10 hari je lagi untuk bulan ini.  Alahai, tempus fugit


Tempus fugit ini merupakan istilah latin yang bermaksud masa berlalu begitu pantas. Dah lama tak guna. Dahulu semasa belajar, tahulah sedikit sebanyak istilah latin dan singkatan  (abbreviation) yang diambil dari bahasa latin. Sekarang 'wes tuek' [ baca: sudah tua ;) ], dah tak ingat sangat dah. Otak dah berkarat. Tetapi, dalam karat-karat tu, tempus fugit memang tak saya tak lupa. Personally, saya macam fascinate dengan phrase yang satu ini. Setiap kali tak menyempat siapkan assignment, bukan main lagi guna alasan tempus fugit. Hahaha! Bukan laku pun!

Resepi Air Fryer - Cucur Keledek

Rabu, September 12, 2018

Resepi cucur keledek air fryer di akhir entri.

Saya ini memang penggemar cucur @ cekodok @ godok. Tak kisahlah, apa jenis cucur semua memang ON aje. Dahulu semasa kecil, memang gemar sangat makan cucur bawang. Pengasuh saya, Mak Tina akan buatkan cucur bawang untuk makan depan TV petang-petang sambil tengok kartun.

Masa sekolah menengah pula, tinggal saya seorang je di rumah dengan ibu dan baba. Adik-adik lain duduk dekat asrama. Tiap-tiap pagi Cekebon akan buatkan pelbagai versi godok untuk saya bersarapan dan bawa bekal ke sekolah. Antaranya, godok bawang, godok ikan bilis, godok isi ketam, godok fish cake dan macam-macam lagi.

Dalam banyak-banyak cekodok Cekebon, cucur keledek antara yang paling saya suka. Lemak manis gitu. Apabila tergigit potongan keledek tu, nikmatnya!

Lihat juga: Resepi Bebola Keledek Viral


Kebetulan ada satu keledek kecil di dapur. Lebihan keledek yang Cekengah beli untuk diet dia. Bila tinggal satu ketul kecil tu, nak dibakar pun alang-alang. Jadi, saya dadukan kecil-kecil, masukkan ke dalam adunan cucur.

Disebabkan dah nak makan tepung (faham-fahamlah kalorinya berapa banyak), rasa insaf tu adalah terlintas di hati. Makanya, kita buat cekodok keledek guna air fryer. Tak perlu minyak. Tak perlu deep fry. Cuma, jika nak buat cekodok air fryer, tak bolehlah pakai bater cair biasa. Tepung adunan perlu dijadikan doh terlebih dahulu macam style buat cucur kembung manis yang viral tu.

Cucur Keledek Air Fryer 

Buat Kad dengan Coffee Clear Stamps

Selasa, September 11, 2018

Untuk projek kraf (buat kad atau scrapbook layout), saya selalu beli clear stamps ikut tema. Misalnya birthday, bunga-bungaan dan travel. Senang nanti nak buat design kalau dah ada set yang bertema begini.

Di bawah ini antara koleksi clear stamps saya dengan tema kopi. Faham-faham sahajalah, saya dengan kopi memang tak boleh pisah. Buat kad dan scrapbook pun nak heret elemen kopi juga! 

Memang suka sangat dengan ketiga-tiga set ni. Comel-comel! Geram!


Alang-alang dah ada depan mata,...dah belek-belek, terus decide nak buat kad. Saya suka dengan stamps yang kecil-kecil tu (atas sebelah kiri). Tetapi, jika nak pilih satu sahaja dan djadikan hiasan utama kad macam kecil sangat pula.

Jadi, saya guna beberapa stamps sekaligus dan hasilkan latar belakang untuk kad. Di bawah ini salah satu daripada hasilnya. Saya guna teknik tone-on-tone. Maknanya saya stamp guna dakwat yang sama shades atau tona dengan warna kad.

Tips Dapur - Cara Simpan Kelapa Parut

Sebelum ini saya pernah tulis entri mengenai cara menyimpan halia supaya tahan lebih lama dan tidak kecut/rosak. Kali ini, tips dapur yang ingin saya kongsi ialah cara saya simpan kelapa parut untuk masakan.

Kebiasaannya, sebelum ini saya guna santan kotak yang telah ditrim lemaknya. Tetapi, sekarang ini saya cuba kurangkan penggunaan produk yang diproses dalam diet harian. Tidaklah secara total. Apa yang termampu. Bila terdesak dan tak sempat, guna santan kotak juga.

Berbanding santan yang telah diperah, saya lebih suka beli kelapa parut. Seronok sekali sekala perah santan masa nak masak. Satu bentuk terapi gitu! Jadi, apa yang akan saya lakukan, setiap kali ke kedai runcit, saya akan beli dalam 2 ke 3 biji kelapa, siap diparut.

Jika ada dalam perancangan nak buat kuih seperti onde-onde atau kaswi, saya akan minta pekedai tu asing siap-siap kelapa parut yang putih. Jika tidak, campur je sekali dengan kelapa parut yang ada cebisan-cebisan kecil tempurung.

Balik rumah, asingkan kepada beberapa bahagian. Saya buat dua portion berbeza. Yang besar untuk hidangan memerlukan banyak santan seperti nasi lemak, gulai dan kari. Manakala yang kecil untuk dibuat lempeng atau cucur. Masukkan ke dalam plastik. Leperkan kandungannya supaya lebih mudah disusun dalam peti dingin beku.