Sate Berkuah Keju Satay Hut Tanjung Karang

Khamis, November 01, 2018

Sate berkuah keju? Ya, kalian tak salah baca. Memang berkuah keju. Menarik kan? Ini antara pilihan hebat yang kalian dapat nikmati jika berkunjung ke Satay Hut, Tanjung Karang. Sebenarnya, saya tidak pernah pergi makan di kedai itu sendiri. Jauh. Saya pula bukan jenis yang suka jalan jauh merata semata-mata untuk cari makan. Lainlah kalau dah lalu kat kawasan tu. Tetapi, alhamdulillah.  Meskipun tidak sampai ke sana, saya sudah berpeluang merasa keenakan sate Satay Hut ini beberapa kali kerana Cekengah rajin pergi dengan kawan-kawan office.


Sate di Satay Hut memang sedap dan kena dengan selera saya. Perapannya berasa sampai ke isi daging. Cukup rasa. Tak bland. Kuah kacangnya pekat. Kalau rasa bosan makan sate saiz biasa (bagi saya portion secucuk agak besar juga, tak keding. Lihat gambar di atas.), kalian boleh order sate bersaiz jumbo. Memang jumbo dan besar sate-satenya! Yang ini saya tak pernah cuba. Tengok gambar sahaja. 

Penangan Zamani

Isnin, Oktober 29, 2018

Ada siapa-siapa yang follow Gegar Vaganza 5? Secara peribadi saya tak ikut sangat program ini sekarang. Cuma sesekali jika layan Youtube, tengok jugalah klip-klip yang ada. Lagipun, musim ini tak banyak artis yang saya minat. Ada Zamani seorang je.

Sebut tentang Zamani, apabila dapat tahu yang lagu tugasannya untuk minggu ke-5 ialah lagu 'Mengapa Perpisahan Yang Kau Pinta', saya jadi excited. Lagu nyanyian kumpulan Flybaits yang pernah dinyanyikan semula oleh kumpulan Spring ini memang antara lagu kegemaran saya. Dahulu, masa mula-mula belajar main gitar, bukan main ambitious lagi nak belajar main lagu ni, selain lagu 'Saat Terakhir', ST12.

So, malam tadi sambil menyudahkan tempahan kad, kejap-kejap intai Gegar Vaganza Live. Malangnya, apabila giliran Zamani tiba, dia tak boleh perform. Hilang suara. Seawal baris pertama dah kecundang. Kuciwa! Kuciwa! Tetapi, apa yang menarik, peminat-peminat Zamani, seluruh isi dewan, hos dan juga juri sama-sama bantu Zamani menyanyi lagu tu sampai habis. Sweet and touching jugaklah.

Penangan Zamani dan Mengapa Perpisahan yang Kau Pinta

Sebenarnya, dah beberapa hari saya tak masuk blog dan dah lama tak check statistics. Pagi tadi sajalah tengok statistik blog hidup segan mati pun segan saya ni. 😉

Tertunggak - Terima Kasih, Siqah

Assalamu'alaikum.
Apa khabar semua?
Selamat memulakan minggu baru.

Hari ini, satu lagi entri penghargaan yang tertunggak. Kali ini khusus untuk Siqah. Kenal kan? Jika belum kenal, silalah terjah segera ye. You won't regret. Personally, jika teringat Siqah, automatik saya akan terfikirkan 3 perkara:
 i. A booklover 
ii. Peminat tegar Duck Scarves 
iii. Great and stunning flat lays. 

Kunjungi blog Siqah dan kalian akan tahu apa yang saya maksudkan.

Siqah juga rajin anjurkan giveaway. Alhamdulillah, saya terpilih untuk jadi salah seorang pemenang GA yang dianjurkan oleh Siqah sekitar Julai yang lalu. Dah lama kan?

Seperti biasa, apabila saya nyatakan entri penghargaan tertunggak, maknanya hadiah dah lama sampai,..tetapi saya yang tak pandai curi masa untuk terbitkan entri terima kasih. Benda dah basi baru nak kongsi. Tak mengapalah. The thought that counts, right? Sekarang ni makin lama masa untuk berbloging makin terhad.

OK, ini yang saya terima daripada Siqah.


Kentang Bakar - Sedap Mudah Mengenyangkan

Jumaat, Oktober 26, 2018

Saya selalu pastikan ubi kentang sentiasa ada dalam stok barang dapur. Sekurang-kurangnya apabila saya hendak sediakan sesuatu yang mudah dan sedap, my favourite pick is baked potatoes. Tidak kisahlah sebagai side dish, something to eat during brunch or just a simple treat for one, kentang bakar akan jadi sesuatu yang lazat untuk dinikmati.

Resepi kentang bakar sangat mudah. Disediakan dengan menggunakan ramuan minima yang boleh didapati di dapur. Secara dasarnya, kita hanya perlukan:
  • Kentang
  • Garam
  • Serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak masak. Juga boleh digantikan dengan sedikit marjerin atau mentega.

Empat bahan di atas kira bahan asaslah. Selebihnya, kita enhance keenakan rasa kentang bakar dengan pelbagai bahan lain (mengikut cita rasa). Macam saya, kalau nak sesuatu yang mudah disediakan dan  mengenyangkan, saya memang akan buat kentang bakar kegemaran guna empat bahan tadi je. Kentang bakar versi empat bahan ini juga sesuai untuk yang menjaga pengambilan kalori dalam pemakanan.

Cuma apabila tunas rasa ingin dimanja-manja ... sudah alang-alang buat kentang bakar tu apalah salahnya buat sesuatu yang kaya dengan rasa, kan? Pilihan utama saya tentulah tambah parutan keju kemudian  gandingkan dengan taburan herba yang sesuai seperti parsley, oregano atau thyme. Guna rosemary pun sedap!