Kedondong Cicah Cuka Cili Api
Rabu, Julai 31, 2019
Ini antara stok gatal gigi kegemaran saya. Saya memang suka makan buah kedondong - yang muda, yang masak dan yang dibuat jeruk semua ON. Jus kedondong je jarang minum. Selalu jika pergi beli-belah di Tesco dan ada pek kedondong yang reduced to clear, memang akan saya beli. Harganya dalam seringgit lebih sahaja satu pek. Dapatlah dalam 10 - 13 biji jika tidak silap.
Kalau harga biasa (dalam RM2.++), saya tak beli. Konon-kononnya, itu cara saya nak menahan diri daripada jadikan kedondong stok berterusan tak putus di dapur. Tak berhenti mengunyah pula nanti.
So, kalau ada pek reduced to clear, it's a sign - rezeki makan kedondong hehehe. Once sampai rumah, Bott akan sibuk urus barang-barang dapur dan kemas peti sejuk. Saya terus kupas kulit kedondong. Selepas tu, buat kuah cuka cili api. Beberapa sudu cuka makan, garam, gula secukup rasa dan hirisan cili api. Kacau sekata hingga gula dan garam larut. Sedia untuk jadi cecahan kedondong.