Layan Jiwang dengan Starbucks Parmesan and Dill Cashews

Isnin, April 20, 2020

Saya ni jenis suka mengunyah. Mulut tak boleh nak rehat hahahah. Kalau menonton televisyen, buat kerja di hadapan komputer atau sekadar duduk-duduk rehat di ruang tamu, mesti nak kena ada sesuatu untuk dimakan. 

Inilah tabiat tidak sihat saya yang sukar dikikis sejak dahulu. Asyik 'gatal gigi' sepanjang masa! Dahulu stok kerepek, kacang, maruku dan potato chips (macam-macam jenama dan perasa) memang sentiasa ada dekat rumah. Dah tua nilah baru rasa insaf sedikit, tak sampai hati nak aniaya tubuh sendiri lagi. Jadi, perlahan-lahan ubah kepada snek dan makanan 'kunyah-kunyah' yang lebih sihat, pilihan yang lebih berakal konon-kononnya. Tidaklah junk food semata!

Hari ini nak kongsi salah satu snek kunyah-kunyah kegemaran saya - Starbucks Parmesan and Dill Cashews. Sekali rasa terus jatuh cinta! Sedapnya! Gajus yang diperasakan dengan keju parmesan dan herba dill memang kombinasi terbaik! Cukup rasa lemak, masin berempah semua. Sebelum ini saya agak skeptikal dengan herba dill ni. Tak sangka saya suka rasanya. 

Starbucks Parmesan and Dill Cashews ini memang tak boleh bajet nak makan satu genggam kecil je. Lupakanlah andai punya hasrat konon-konon nak makan/snacking ikut portion. Tahu-tahu tanpa sedar boleh habis satu bungkus terus! 


Starbucks Parmesan and Dill Cashews.

Resepi Mudah - Piza Terung yang Sihat dan Sedap

Jumaat, April 10, 2020

*Resepi pizza terung berkeju ini boleh dimasak menggunakan air fryer, ketuhar gelombang mikro dan oven biasa. Masa memasak perlu dilaraskan mengikut kesesuaian.

Pernah dengar piza terung? Ya, kalian tak salah. Saya memang cerita tentang piza yang diperbuat daripada terung. Ini merupakan salah satu olahan piza untuk pilihan yang lebih sihat. Kita tidak guna doh piza seperti biasa sebaliknya isi terung yang akan jadi base untuk piza. Rendah kalori berbanding piza. Usah bimbang, rasanya tetap awesome.

Bagi yang sedang berdiet, kawal makan... tiba-tiba teringin nak makan piza, bolehlah cuba buat resepi ini to satisfy your craving. Failproof (confirm jadi punya) dan rasanya dijamin puas hati. Selain itu, emak-emak yang struggle nak ajar anak makan sayur, apa kata umpan mereka dengan piza terung ini. Selitlah potongan-potongan kecil brokoli atau lobak merah sekali.



Tengok ni piza terung saya. Terliur tak?

OK, jom kita tengok resepi. Bahan-bahan yang digunakan boleh diubah suai mengikut selera kalian. Lately, saya memang ambil kira berapa kalori makanan yang masuk tubuh. Jadi, bahan-bahan yang saya gunakan seboleh-bolehnya rendah kalori, rendah gula dan garam. Tetapi, andai kata ada bahan tertentu yang tiada dalam pantri kalian, tukar je ikut kesesuaian. Misalnya, saya guna keju keping Bega Super Slim. Kalian boleh sahaja guna keju jenama lain seperti Anchor atau Mother's Choice. Ingin guna keju parut pun tiada masalah. Kita yang buat kan....


Resepi Piza Terung (Saiz Hidangan - 2 orang)

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 2 biji terung bersaiz sederhana besar
  • 1 ketul tauhu dipotong dadu. Kalian boleh tukar dengan daging cincang, hirisan ayam atau hirisan sosej. 
  • 1 biji bawang besar dimayang
  • 1 biji tomato dipotong dadu
  • 3 - 4 keping keju Bega Super Slim
  • 2 - 3 tangkai cili api. Saya dan Bott, makan piza pun nak kena pedas!
  • Sedikit sos tomato/sos cili (Optional)
  • Sedikit taburan herba oregano dan parsley kering. (Tak guna pun tak apa)

Kuih Tepung Bunga untuk Minum Petang

Khamis, April 09, 2020

Tercari-cari idea hendak buat kuih apa untuk hidangan minum petang? Apa kata cuba buat kuih tepung bunga. Kuih ini kuih tradisional dari Pantai Timur. Ada banyak versi resepi kuih ini. Bahan utamanya ialah tepung pulut. Kemudian, kita boleh pilih sama ada ingin guna santan ataupun tidak. Jika guna santan, rasa kuihnya berlemaklah sedikit.

Dinamakan tepung bunga sebab rupa dan tekstur kuih semasa digoreng. Kita akan celup adunan yang telah digentel ke dalam telur barulah goreng di dalam minyak panas. Macam kita goreng bergedel lah. Apabila kena minyak panas, telur yang salut adunan tu akan mengembang macam bentuk bunga.  Dari situlah asal usul nama 'tepung bunga'.

Resepi di bawah versi yang menggunakan santan. Jika tidak mahu pakai santan, bancuh tepung guna air sahaja. 


Resepi Mudah - Kuih Tepung Bunga


Paddington Bear tapi Dog

Rabu, April 08, 2020

Tengah layan bosan scroll instgram, tiba-tiba lalulah makhluk comel ini menyapa pandangan mata. Alahai, apahal comel sangat ini! Teruja pula apabila lihat anjing ini dipakaikan persalinan seperti si Paddington Bear. Terus sengih-sengih saya seorang diri.




Dahulu saya tidaklah minat sangat Paddington Bear ni. Tak tengok pun kartunnya. Cuma zaman di kampus, kalau jumpa fail keras yang ada gambar Paddington Bear saya akan beli untuk simpan nota. Suka tengok karakter beruang ni dengan topi merah dan kot labuh berwarna biru. Sangatlah comel!