Kerabu Taugeh Kacang Botol

Selasa, Ogos 03, 2021

Kerabu taugeh kacang botol ini sebenarnya dah lama saya buat. Terperuk dalam draf. Hari ini kemas-kemas apa yang patut baru perasan ada beberapa entri resepi yang belum saya terbitkan lagi. Bagi penggemar kerabu atau urap, kalian akan suka hidangan ini. Dapat lauk kerabu sebegini, makan ratah begitu sahaja pun sedap! Kerangupan kacang botol dan taugeh segar memang akan buat suapan kita berulang.

Untuk kerabu ini, saya tidak menggunakan kerisik atau kelapa parut sangai. Sebaliknya, ramuan asas yang digunakan ialah ramuan untuk buat Sambal Matah Bali.


Lihat juga: Kerabu Jambu Batu


Resepi Kerabu Taugeh Kacang Botol

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 3-5 biji bawang merah atau 1 labu bawang besar dihiris halus. Jika suka guna banyak bawang, boleh lebihkan sesuai selera.
  • 5 ulas bawang putih dihiris halus.
  • + 2.5 cm belacan. 
  • 2 batang serai dihiris halus.
  • 5-7 helai daun limau, dibuang urat di tengah dan dihiris halus.
  • Cili api segenggam kecil, dihiris halus.
  • Segenggam taugeh
  • Beberapa batang kacang botol, dihiris.
  • 3-4 sudu besar minyak kelapa. Jika tiada, boleh sahaja digantikan dengan minyak canola, minyak bunga matahari atau minyak masak biasa.
  • Garam secukup rasa jika perlu.

Buat Karipap Air Fryer

Isnin, Ogos 02, 2021

Minggu lepas, saya buat karipap air fryer. Tiba-tiba teringin hendak makan karipap. Dah teringin tu kenalah usaha untuk buat, kan? Alhamdulillah, bahan-bahan asas semua ada. 

Projek buat karipap pun bermula. Tetapi, jangan salah faham ya. Bukan semua proses pembuatannya menggunakan air fryer. Inti karipap saya buat seperti biasa dalam kuali. Cuma bab goreng karipap tu sahaja guna air fryer

Untuk inti karipap, saya buat main agak-agak sahaja. Kentangnya saya rebus dan lenyek terlebih dahulu sebelum dimasak dengan rempah kari dan bahan-bahan lain. Dahulu, di kawasan perumahan kami, ada orang jual karipap inti lenyek ni. Saya dan adik-beradik memang suka sangat beli dan makan panas-panas.

Kulit karipap pula saya guna resepi di bawah. Tetapi, saya buat setengah adunan sahaja. Dapatlah dalam 24 - 26 biji.

Resepi Kulit Karipap

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 500g tepung gandum
  • 2 sudu makan mentega
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 cawan air dingin

Langkah penyediaan:

  1. Mula-mula, satukan tepung gandum dan garam. Gaul sekata.
  2. Panaskan minyak masak. Setelah panas, masukkan mentega supaya turut cair bersama minyak masak.
  3. Tuangkan minyak dan mentaga cair ke dalam tepung dan gaul dengan garpu sehingga tekstur menjadi seperti serbuk roti. 
  4. Sesudah itu, masukkan air dingin (air sejuk dari peti sejuk) sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Saya akan biarkan doh rehat dalam lebih kurang satu jam. Sementara itu saya siapkan intinya. 😊

Proses mengelim karipap

Sarapan Telur Hancur Cendawan Shitake Kering

Jumaat, Julai 30, 2021

Assalamualaikum. Salam Penghulu Hari.

Hidangan sarapan saya kelmarin. Telur hancur dengan sedikit kailan dan hirisan cendawan shitake. Cendawan shitake yang saya gunakan ini cendawan shitake kering yang saya beli ketika jualan 7.7 di Lazada awal bulan dahulu.

Telur Hancur Cendawan Shitake

Saya ada baucar Lazada yang hendak tamat tempoh. Stok cendawan kering di pantri tinggal dua tiga tongkol sahaja. Kebetulan, ada penurunan harga dan peroduk ini tergolong dalam item yang akan dapat cashback. Jadi, saya pun belilah satu pek.

Rehat Minda - Berapa Wajah

Khamis, Julai 29, 2021

Assalamualaikum. 

Bagaimanakah hari kalian setakat ini? Sedang sibukkah? Andai ada masa terluang, marilah rehat-rehatkan minda dengan saya sebentar.

Perhatikan gambar di bawah. Sekali pandang memang kita akan nampak sepohon pokok yang hanya tinggal ranting-ranting tanpa dedaun. Tetapi, andai diteliti akan terpapar imej beberapa wajah yang terbentuk melalui jalinan ranting-ranting tersebut. 

Cuba lihat betul-betul.