Babydoll Gel Sanitizer daripada Blogger Ako Retna

Khamis, Februari 03, 2022

Assalamualaikum.

Jumaat lepas, ketika saya sedang leka buat kerja di hadapan komputer, kedengaran bunyi hon yang sangat familiar. Hon motosikal adik Poslaju. 

Kelam-kabut saya dibuatnya. Mana nak cari tudung, mana nak ambil air mineral. Dalam pada tu, sempat juga berfikir-fikir barang apa? Saya tidak menjangkakan sebarang penghantaran pada hari tersebut. 

Sampai sahaja di pintu gelangsar, saya terkejut sebab selain adik Poslaju, ada adik Ninja datang menghulurkan satu bungkusan pada saya. Kebetulan pula dua-dua datang pada masa yang sama. 😂 Tak cukup tanah saya berlari balik ke dapur ambil satu lagi air mineral untuk beri pada mereka.

Selesai kalut-kalut, saya masuk dalam rumah sambung kerja. Bertanggapan yang bungkusan-bungkusan tu barang saya beli secara online (dan saya lupa hendak periksa notifikasi tentang penghantaran), saya letakkan di atas meja. Biar Bott yang buka nanti.


Beli Tudung Fazura

Dua tiga hari ini kami berdua banyak urusan di luar. Jadi, semalam baru ada masa hendak duduk dan buka parcel. Sambil pegang bungkusan yang tertera label Fazura, Bott tanya saya beli tudung Fazura untuk siapa? Tudung Fazura? Aik, salah hantarkah? Periksa nama, nama penerima memang nama saya... 

Bungkusan yang diterima 😊

9 Makanan Membantu Mengurangkan Nafsu Makan

Isnin, Januari 31, 2022

Awal-awal tahun ni, saya masih gigih dan berkobar-kobar lagi jaga pemakanan, pantau aktiviti fizikal. Maklumlah hujung tahun lepas banyak lupa diri (baca: lupa kawal makan, lupa exercise) Esok lusa tidak tahu lagi. Harap-harap saya dapat terus konsisten.

Sekarang, masalah utama saya ialah selera makan yang tidak terkawal. Mulut tu asyik hendak mengunyah sahaja. Kadangkala bukan lapar pun, tapi mulut terlebih sunyi. 🤣

Jadi, mulalah episod saya menyusun balik pola makan. Gali balik tips dan ilmu pemakanan yang boleh dipraktikkan semula. 

Di bawah ini, saya ingin kongsi bersama-sama kalian beberapa makanan yang boleh dimasukkan ke dalam diet harian kerana makanan-makanan ini dapat mengekang selera selanjutnya membantu mengurangkan nafsu makan. Tidaklah terlajak makan nanti.


Natural Appetite Suppressants

Kerabu Kulit Tembikai yang Rangup dan Mudah Disediakan

Sabtu, Januari 29, 2022

Minggu  lepas, Bott beli tembikai. Kulitnya awal-awal kami asingkan, tidak dibuang sebab teringin hendak buat kerabu kulit tembikai. Bahan-bahan untuk menyediakan kerabu kulit tembikai ini tak banyak pun. Nak buat pun mudah. Alhamdulillah, puas kami berdua makan. 


Jom intai resepi di bawah.


Hidangan Kerabu Kulit Tembikai


Resepi Kerabu Kulit Tembikai

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Kulit tembikai - dikupas kulit luarnya dan dihiris memanjang. 
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 5-6 biji cili padi dihiris
  • sebiji tomato dipotong dadu
  • beberapa helai daun limau diracik halus
  • sedikit perahan jus limau kasturi (*)
  • sedikit air asam jawa (*)
  • sedikit belacan (*)
  • sos ikan (*)
  • garam (hanya jika perlu)

Bahan-bahan bertanda (*) tiada sukatan khusus. Saya main agak-agak sahaja sesuai selera. Jika ingin rasa masam lebih, lebihkanlah penggunaan air asam jawa dan jus limau kasturi. Jika suka rasa belacan yang ketara, banyakkan kandungan belacan.

Selain itu, bahan lain yang boleh dimasukkan ke dalam kerabu kita ialah udang kering dan kacang tanah yang disudah disangai. Tetapi, untuk sajian kali ini saya memang tidak letak.


Langkah-langkah penyediaan:

  1. Satukan hirisan kulit tembikai, bawang, cili padi dan tomato di dalam sebuah mangkuk.
  2. Masukkan perahan jus limau kasturi, air asam jawa, belacan, sos ikan dan racikan daun limau. Gaul sehingga semua bahan jadi sekata. Tambah garam hanya jika perlu kerana kita sudah guna belacan dan sos ikan.
  3. Sedia untuk dihidangkan.




Tips untuk kerabu tembikai yang rangup dan menyelerakan.

  1. Untuk kulit tembikai rangup krup krap krup krap apabila dimakan, rendamkan kulit tembikai dengan ais dan setengah sudu kapur makan buat beberapa ketika. Andai rasa renyah hendak guna air kapur, boleh sahaja langkau proses ini. Kulit tembikai tetap rangup tetapi tak bertahan lamalah. Akan soggy sedikit.
  2. Masukkan ke dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dinikmati. Kerabu kulit tembikai ini lebih sedap dihidangkan dingin.

Selamat mencuba dan mengolah resepi kerabu kulit tembikai. Selain dibuat kerabu, kulit tembikai boleh juga dimasukkan ke dalam gulai lemak (pautannya saya kongsi di atas) atau lauk taucu. 

Pilih Kopi dan Lihat Gambaran Personaliti Anda

Jumaat, Januari 28, 2022

Assalamualaikum. Mudah-mudahan kalian semua baik-baik sahaja hari ini. Jom main pilih-pilih! Kalian jenis kopi yang mana?

Kredit Imej - Instagram Something's Brewing