Gulai Lemak Kulit Tembikai | Satu olahan resepi menggunakan kulit tembikai. Beberapa hari lepas dapat buah tembikai. Bott potong tembikai, asingkan kulitnya dan simpan di dalam satu bekas. Sekali-sekala kami memang akan simpan kulit tembikai. Isi tembikai yang manis dan segar kita makan, kulitnya kita laukkan. Tidaklah membazir, kan?
Kebiasaannya, saya masukkan hirisan kulit tembikai ke dalam gulai lemak atau ikan masak taucu. Potongan atau hirisan kulit tembikai tu kita letak sebagai menggantikan timun. Sedap!
Ikut perancangan asal, memang hendak sediakan ikan taucu. Tetapi, hari sebelumnya dah makan ikan goreng rebus. Apabila tengok dalam peti sejuk ada tempe (bimbang pula kalau tidak dimasak segera, tempe akan rosak), terus tukar menu buat gulai lemak tempe.
Baca juga: Tips Memilih Tembikai
Beginilah rupa paras gulai lemai tempe kulit tembikai saya. 😀 Pada mulanya, saya mahu buat gulai lemak biasa. Tetapi, tiba-tiba teringin makan gulai pedas. Jadi, saya tumbuk je cili padi dan masukkan ke dalam gulai.
Resepi Gulai Lemak Tempe Kulit Tembikai
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 2 ketul tempe. Boleh digoreng terlebih dahulu atau dimasukkan terus ke dalam gulai. Saya gaul potongan tempe dengan sedikit serbuk kunyit dan goreng menggunakan air fryer supaya tempe tak nampak pucat. 😅
- 2 biji bawang merah.
- 1 - 2 ulas bawang putih. Tidak mahu guna bawang untuk resepi ini pun tidak mengapa.
- Sejemput kecil ikan bilis ditumbuk kasar. Boleh juga digantikan dengan udang kering atau kaki ayam.
- 1 kotak santan. Kali ini saya menggunakan Santan Kelapa Kurang Lemak S&P.
- Beberapa tangkai cili api.
- Kulit tembikai yang telah dikupas kulit luar dan dipotong memanjang.
- Serbuk kunyit secukupnya.
- Garam secukup rasa.
Santan Kelapa S&P Kurang Lemak |
Aneka resepi menggunakan kulit tembikai.
Bagi yang sebelum ini tidak pernah rasa lauk menggunakan kulit tembikai, kalian bolehlah cuba. Sebenarnya, banyak lagi menu lazat lain yang boleh disediakan menggunakan kulit tembikai.
Kegemaran saya ialah ikan masak taucu, kerabu kulit tembikai (lihat resepi di sini) dan sayur bayam masak lemak putih. Selain itu, ada yang biasa masukkan ke dalam sup juga misalnya sup sayur atau sup bebola ikan.
Kulit tembikai memang sedap dibuat sayur. Gulai lemak tempe kulit tembikai sungguh menggoda selera!
BalasPadamBuat kerabu kulit tembikai pun sedap.
Allahuakbar, baru tau ni. Terima kasih perkongsian.
BalasPadamKadang-kadang guna kulit ari tembikai untuk masak air.
BalasPadamBagus juga letak dalam masak lemak. Buat tebal sedikit kulit ari tembikai.
Akak x pernah plak tau kulit tembikai boleh dibuat lauk ni...menarik laaa..
BalasPadamMashaAllah soecialnya resepi hari ni, tak pernah tahu pun buah tembikai jadikan lauk. Logiknya memang timun besar kan hehe.. Menarik masak lemak, ikan acar pun bole tu..
BalasPadamMenarik ni. unik hidangan masak lemak tempe campur kulit tembikai. Rupanya kulit tembikai boleh dimakan juga jadikan lauk ye. Bagus tak membazir macam tu.
BalasPadamTak pernah lagi makan gulai kulit tembikai
BalasPadamxpernah lg masak kulit tembikai.. tp ni nmpk sedap betol!
BalasPadamkalo rs mcm timun mmg sedap laa.. haha..
biasanya tembikai sy frozen kan je.. pastu blend buat ice blended tembikai.. hihikk
Tak pernah makan. Tapi macam dpt agak rasa sedap dia tu macam mana.
BalasPadamTak pernah tahu pun ada orang buat kulit tembikai sebagai lauk.. Baru tau..
BalasPadamMenariknya resepi ni . Ccl belum pernah cuba . Tapi ada satu resepi yang arwah tok ccl ajarkan iaitu sayur manis kulit tembikai . Rasa sedap juga
BalasPadamfirst nampak lauk ni. thanks for sharing :)
BalasPadamOk seriously k ret first time tau kulit tembikai bole buat lauk hehehe...
BalasPadamsedap..pernah sekali masak tumis..
BalasPadamtq share resepi ni!
BalasPadamnanti saya nak ajak mak saya masak kulit tembikai. saya rasa dia mesti pernah makan. Idea menarik
BalasPadamnampak sedap
BalasPadamAgak2 rasa kulit tembikai tu macam timun buat masak tak? Tekstur yang kenyal2 sikit rangup2 haa gituu mcmm mana nak explain haha
BalasPadamTak pernah tahu pun kulit tembikai pun boleh dijadikan gulai! Biasa makan tembikai gitu aje hahaha. Macam sedap pulak makan tembikai time cuaca panas panas, eh tiber hehehe :D
BalasPadam