Salah satu cara mudah untuk menyediakan bertih jagung ialah dengan menggunakan air fryer. Bukan sahaja senang malah, saya anggap cara ini lebih jimat, lebih sihat. Kita boleh kawal bahan-bahan yang ingin kita guna sesuai selera dan pada masa yang sama, risiko popcorn hangit dapat dikurangkan.
Apa yang diperlukan untuk buat bertih jagung hanyalah biji jagung (corn kernel) dan air fryer. Untuk perisakan bertih jagung pula, bergantung kepada kalian. Saya akan ceritakan lebih lanjut di bawah.
Biji jagung ada dua jenis. Butterfly dan mushroom. Butterfly tu jenis popcorn yang biasa kita makan dari dulu-dulu manakala mushroom pula bertih jagung bulat yang pengeluar popcorn premium selalu guna untuk produk mereka. Ingat lagi saya pernah tulis mengenai Popcorn Eureka sebelum ini? Popcorn Eureka guna biji jagung mushroom.
Dari segi harga, mushroom lebih mahal berbanding butterfly. Jadi, jika hendak dapatkan biji jagung, pastikan betul-betul jenis apa yang ingin dibeli. Kadangkala di Lazada, keterangan produk tulis mushroom, harga pun harga mushroom tetapi apabila baca ulasan-ulasan yang ada - setelah jadi bertih jagung, yang terhasil rupa butterfly.
Saya jenis tak kisah bentuk apa. Jadi, saya pilih sahaja biji jagung yang paling murah. Kalau ikut range harga memang jenis butterfly tetapi ada juga terselit dua tiga biji mushroom.
Resepi Popcorn Air Fryer
Bahan-bahan yang diperlukan:
- beberapa sudu besar biji jagung
- bahan-bahan untuk perisakan popcorn yang telah siap seperti mentega, gula halus atau gula perang, garam laut, serbuk keju, coklat gelap ... serbuk matcha pun sedap. Terserah selera.
- Panaskan air fryer pada suhu tertinggi selama 3 - 5 minit jika anda memiliki air fryer Philips generasi pertama seperti saya.😅 Air fryer model lama memang kena panaskan terlebih dahulu. Yang model terkini sudah tidak perlu. Jadi, sila abaikan langkah ini dan pilih suhu tertinggi (200/220 darjah celcius bergantung kepada model produk masing-masing).
- Ratakan 2 - 3 sudu besar biji jagung ke permukaan raga air fryer. Tidak perlu guna sebarang minyak ya. Tutup raga dengan penutup. Kita tak mahu biji jagung yang 'pop' tersangkut pada lingkaran pemanas di bahagian atas air fryer.
- Setkan pemasa ke 7 - 8 minit dan bersedialah untuk dengar letusan biji jagung. Biji jagung akan mula meletus dengan rancak sekitar minit ke-5 atau 6.
- Setelah bunyi letupan berakhir, maknanya popcorn sudah sedia. Keluarkan dari air fryer dan masukkan ke dalam mangkuk.
- Salutan karamel. Panaskan beberapa sudu gula halus di dalam kuali pada suhu sederhana panas sehingga gula mencair. Masukkan satu sudu besar mentega dan kacau. Setelah larutan bertukar menjadi perang cair, masukkan popcorn dan gaul sehingga sekata.
- Mentega kacang dan madu/sirap mapel.Campurkan dua sudu besar mentega kacang dengan dua sudu besar madu atau sirap mapel dan 1/2 sudu teh esen vanila. Panaskan seketika campuran tadi di dalam ketuhar gelombang mikro supaya mencair. Kacau hingga sebati. Sementara masih panas, tuangkan campuran ke dalam mangkuk berisi popcorn dan gaul sekata.
- Coklat kelapaCampurkan dua sudu teh serbuk koko, 1 sudu teh gula halus dan 1/2 sudu teh serbuk kayu manis. Gaulkan popcorn dengan 2 sudu teh minyak (minyak zaitun, jagung atau minyak sayuran), kemudian taburkan dengan campuran serbuk yang dibuat tadi.
Senang hendak dibuat.
BalasPadamMemang senang, NA 😊
Padamterbayang gurih dan manis popcorn bikin sendiri kak...aku catat resepnya..ingin mempraktikkan sembari bisa kumakan sambil nonton film ^^
BalasPadamSilakan ... silakan. Nanti setelah dicoba resepnya, jangan lupa berbagi hasilnya sama saya 😊
PadamSeronok kalau ada air fryer ni macam macam menu boleh buat. So far tak pernah buat popcorn sendiri. Lama juga tak makan popcorn. baru tahu ada jenis isi jagung juga. Terima kasih untuk penerangan tu. nanti takdelah silap membeli kalau first time nak buat. Saya suka yang disaluti karamel banyak macam garret popcorn.
BalasPadamOoohhh Garrett popcorn tu kan janganlah sekali-kali kasi lalu depan akak. Memang akan tumpas punya. Setiap butir mewah salutannya. Akak suka yang campur dengan nuts sekali. Yummehhh!
PadamKannn..kadang tu sayang nak habiskan. Kena makan sebiji dua sehari. Punyalah jimat makan tak nak habiskan cepat. Yang ada nuts sedap! Lupa dah nama nama menu dia sejak tak dapat merentas nak membeli.
PadamBagusnya idea ini. Terima kasih Farrah sudi kongsi tips!
BalasPadamSekarang dah mudah, boleh buat pop corn di rumah, dulu² nak makan pop corn kena beli..
BalasPadamBetul. Masa saya kecil dahulu, susah nak jumpa poporn. Kalau dapat beli popcorn memang rasa tak jejak dunia 😁
PadamKUdapan ni sedap sangat . Tak pernah buat sendiri . Selalu nak makan beli yang dah siap
BalasPadamAkak dalam fasa insaf... so buat sendiri. Kalau tak nampak kudap-kudap manis yummy begini asyik rasa nak beli hahaah
PadamNampak mudah! Saya selalu beli je popcorn sebab sejenis malas betul hahaha.
BalasPadamTapi macam seronok je bila buat popcorn sendiri ni, boleh eksperiman sendiri. Nak rasa macam mana macam mana, boleh tentukan sendiri.
Bukan sebab malas... convenient dah lalu-lalang depan mata. Kita kena beli hahahah
PadamTapi, bereksperimen dengan popcorn buatan sendiri seronok gak tau. Rasa macam berjaya bila jumpa flavour sedap yang kita suka 😂
Menarik juga untuk dicuba guna air fryer..
BalasPadamMemang menarik. Saya suka sebab tak perlu guna minyak langsung utk letupkan popcorn tu.
Padamsedap ni layan smbil tngok movie. hehe
BalasPadamBaru hari ni saya tahu biji jagung ada 2 jenis. Ingatkan sama sahaja. Kena la ada perasa sikit popcorn air fryer ni, kalau tak rasa macam makan kertas. Huhu
BalasPadamSedapnyaaa
BalasPadamwalaupon sy diet tp nk mkn popcorn kosong camtu rsnya xsggup.. haha..
BalasPadampaling suka caramel!
boleh cuba nanti :)
BalasPadamtq kak farrah ^_^
Menarik...boleh la cuba buat nanti ni..Dania memang suka popcorn
BalasPadamdah bertukar wajah blog Farrah. Cantik template ni
BalasPadamNak buat lah popcorn. Tapi tak ada air fyer. guna kuali je lah hehe
BalasPadamMudahnya buat pop corn, perasa pula bole tambah dan kurang. Baru tahu ada jenis bertih jagung.. Perasan juga pop corn modern ni bulat hehe..
BalasPadamwahh boleh try ni sebab macam senang je nak buat...nak cuba perisa karamel
BalasPadamEkin ada air fryer yang Haier tu, ada ke teringin nak buat tapi xberani buat takut terlekat jagung telekat dekat besi atas tu huhuhu,
BalasPadam