Entri ini sebenarnya lebih kepada untuk diri sendiri. Sudah banyak kali saya jumpa tips memilih tembikai. (Di seberang mereka panggil semangka 😊) Banyak kalilah lalu-lalang di timeline Facebook dan Instagram. Rasanya dah puas saya screen shot, konon-konon sebagai panduan bila nak membeli tembikai. Faham-faham sahajalah, tiada apa yang lebih mengecewakan (apabila membeli tembikai) dari dapat tembikai tawar! 😂
Masalahnya, apabila tiba masa nak memilih tembikai, mulalah saya kelam-kabut tak jumpa pula gambar yang diperlukan. Aishhh, mana nak jumpa, gambar-gambar di galeri foto telefon saya ada ribu-riban! Semua benda nak save, semua nak screen shot.
Selamat membuat pilihan terbaik! Moga berbaloi pembelian kita dapat tembikai yang manis super yummy! Kulit tembikai jangan dibuang ya. Boleh dibuat lauk. Saya selalu simpan sebahagian kulit tembikai untuk dimasukkan ke dalam kari atau lauk taucu.
Tk infonya
BalasPadamSama-sama :)
PadamHahahaha keadaan kita macam sama je! Bila nak pilih baru lah terhegeh nak cari balik tips ni
BalasPadamItulah, kalau jumpa tak ada apa jugak. Akak selalu menemui jalan hampa hahaha
PadamOh!Ya, ada jumpa tips tapi yang Puan Farragmh letak lagi terperinci.
BalasPadamMoga bermanfaat, NA. Tetapi tips yang ini tiada tentang nak bezakan antar yang berbiji dengan tidak.
PadamTq for sharing. Kami memang hantu tembikai. Lain kali boleh jadikan panduan untuk beli tembikai.
BalasPadamMoga dapat dimanfaatkan bersama-sama. :) :) :)
Padamtips ni untuk both tembikai merah dan kuning ke?
BalasPadamSaya rasa boleh diguna pakai untuk kedua-duanya.
PadamOhh begitu ye. Tak pandai betul nak memilih tembikai. Terima kasih share :)
BalasPadamSamalah kita, Fiza. Akak selalu confuse je bila tengok orang ketuk-ketuk tembikai. Dah ketuk-ketuk tu apa conlusionnya hahahah ada tips ni bolehlah guna lepas ni.
Padam