Rabu, Jun 22, 2011

Resepi Tart Badam Rasberi

Sebenarnya, saya tidak rancang pun untuk buat biskut. Biskut saya ini namanya Tart Badam Rasberi. Semalam, sewaktu kebosanan duduk seorang diri di rumah, saya masuk pantri untuk kemas bahan-bahan buat kuih dan biskut. Sudah agak lama tidak kemas stok tepung, gula, oat, serbuk koko dan macam-macam lagilah. Kena periksa juga mana tahu ada yang sudah sampai tarikh luputnya.  

Sedang kemas-kemas tepung, terjumpa serbuk badam. Pada mulanya, saya ingat hendak buat kek oren badam tetapi selera tu tidak rasa macam nak makan kek pula. Kebetulan di dalam peti sejuk masih ada kelongsong kuih tat - lebihan buat tart keju. Jadi, alang-alang bahan dah ada, bertukanglah sekejap di dapur olah resepi biskut ikut apa yang ada.


Tat Badam Rasberi di atas redai :)

Sedia untuk dimakan!


Oh, saya akan kongsikan resepinya nanti. Kena cari resepi buat kelongsong tu dulu, tidak ingat di mana aku letak. Selamat jamu mata dahulu!


Kemas kini 9/8/2011

Okey, ini resepinya:

Resepi Tart Badam Rasberi

Kelongsong Tart

Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B

  • 1 biji telur


Bahan C

  • 420gm tepung
  • 1 sudu besar susu tepung

Cara - caranya:

  1. Putar A hingga lembut. Masukkan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati. 
  2. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu supaya tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 minit atau hingga keperang-perangan.



Inti Rasberi

  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 100g serbuk badam
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • jem rasberi secukupnya


Cara - caranya:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas (kecuali jem rasberi) sehingga sebati.
  2. Sediakan kelongsong tat, masukkan jem rasberi ke dalam kelongsong. 
  3. Masukkan bahan-bahan yang digaul sebati tadi secukupnya hingga menutupi jem rasberi dan permukaan atas kelongsong tat.
  4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit.


Selamat mencuba!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERHATIAN: Setiap komen yang tersiar di From FAMF TOWER adalah tanggungjawab sepenuhnya penulis itu sendiri malah tidak mewakili pandangan pemilik blog. Pemilik blog tidak akan dipertanggungjawabkan andai berlaku sebarang permasalahan yang timbul berkait komen tersebut.

Pemilik blog juga berhak memadam tanpa menerbitkan sebarang komen yang dianggap tidak menyenangkan.