Rabu, 22 Jun 2011

Tat Badam Rasberi

Semalam time boring duduk sorang-sorang kat rumah, aku kemas 'stok bakery' aku. Jumpa dengan serbuk badam. Ingat nak buat kek oren badam tapi tak rasa macam nak makan kek pulak. Dalam peti sejuk masih ada kelongsong kuih tat - lebihan buat cheese tarts. So, aku 'bertukang' sekajap kat dapur dan inilah hasilnya. Tadaaaaa!!!!

Tat Badam Rasberi di atas redai :)

Sedia untuk dimakan!
Oh, aku akan kongsikan resepinya nanti. Kena cari resepi buat kelongsong tu dulu, mana aku letak tah. Selamat Jamu Mata!

Update 9/8/2011

Ok, ini resepinya:

Kelongsong Tat


Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla


Bahan B

  • 1 biji telur


Bahan C

  • 420gm tepung
  • 1 sudu besar susu tepung



Cara - caranya:

  1. Putar A hingga lembut. Masukkan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati. 
  2. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu supaya tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 minit atau hingga keperang-perangan.



'Filling'
  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 100g serbuk badam
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • jem rasberi secukupnya


Cara - caranya:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas (kecuali jem rasberi) sehingga sebati.
  2. Sediakan kelongsong tat, masukkan jem rasberi ke dalam kelongsong. 
  3. Masukkan bahan-bahan yang digaul sebati tadi secukupnya hingga menutupi jem rasberi dan permukaan atas kelongsong tat.
  4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit.

Selamat Mencuba!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...