NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Rabu, 22 Jun 2011

Tat Badam Rasberi

Semalam time boring duduk sorang-sorang kat rumah, aku kemas 'stok bakery' aku. Jumpa dengan serbuk badam. Ingat nak buat kek oren badam tapi tak rasa macam nak makan kek pulak. Dalam peti sejuk masih ada kelongsong kuih tat - lebihan buat cheese tarts. So, aku 'bertukang' sekajap kat dapur dan inilah hasilnya. Tadaaaaa!!!!

Tat Badam Rasberi di atas redai :)

Sedia untuk dimakan!
Oh, aku akan kongsikan resepinya nanti. Kena cari resepi buat kelongsong tu dulu, mana aku letak tah. Selamat Jamu Mata!

Update 9/8/2011

Ok, ini resepinya:

Kelongsong Tat


Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla


Bahan B

  • 1 biji telur


Bahan C

  • 420gm tepung
  • 1 sudu besar susu tepung



Cara - caranya:

  1. Putar A hingga lembut. Masukkan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati. 
  2. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu supaya tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 minit atau hingga keperang-perangan.



'Filling'
  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 100g serbuk badam
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • jem rasberi secukupnya


Cara - caranya:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas (kecuali jem rasberi) sehingga sebati.
  2. Sediakan kelongsong tat, masukkan jem rasberi ke dalam kelongsong. 
  3. Masukkan bahan-bahan yang digaul sebati tadi secukupnya hingga menutupi jem rasberi dan permukaan atas kelongsong tat.
  4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit.

Selamat Mencuba!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...