728 x 90

Ahad, 16 Mac 2014

Bait-bait Doa Dhuha dalam Lagu Sahrul Gunawan

Saya dengar lagu ni ketika sedang berbual dengan Cekebon saya depan TV. Kebetulan masa tu ending slot 'Kifarah' TV3. Syahdu je dendangan lagunya. 'Paused' borak dengan ibu, terus saya capai pen dan sticky notes. Sebahagian lirik lagu yang saya dengar saya catatkan pada lembaran sticky note.

"Kakak buat apa?"

"Catat lirik lagu ni. Kakak nak search kat internet lagu apa. Lirik dia pakai doa sunat dhuha kan, Bu?"

"Memang tajuk lagu ni Dhuha pun." (Dengan bersahaja ibu respon pada kata-kata saya).

"Aik? Macam mana ibu tau. Ni lagu Opick ke?" (Ibu peminat 'tegar' Opick, so make sense-lah kalau dia tahu lagu tu. Tapi tak dengar macam suara Opick pun...)

"Ni ha...nama penyanyi dia Sahrul Gunawan." (Ibu balas sambil tunjuk paparan 'credit title' di skrin TV.)

 
Buat muka kelat dan terus letak pen. Memang ada kalanya saya ni 'kurang bijak'. Kenapalah tak terfikir nak tengok 'credit title'?!

Lirik Lagu Dhuha - Sahrul Gunawan

Ku berdoa, dalam dhuha
Dua tangan menadah, ku meminta
Limpahan rahmat, limpahan rizki
Rizki halal dan baik, yang Kau ridhoi

Bila masih di langit, Engkau turunkan
Bila di dalam bumi, Engkau keluarkan
Bila masih jauh, Engkau dekatkan
Bila masih sulit, Engkau mudahkan
Tuhan

Ku tertunduk dan bersila
Dua mata terpejam, khusuk berdoa
Sajadah panjang, basah terbentang
Air mata menetes, mohon dikabulkan

Bila masih di langit, Engkau turunkan
Bila di dalam bumi, Engkau keluarkan
Bila masih jauh, Engkau dekatkan
Bila masih sulit, Engkau mudahkan
Tuhan

Bila masih di langit, Engkau turunkan
Bila di dalam bumi, Engkau keluarkan
Bila masih jauh, Engkau dekatkan
Bila masih sulit, Engkau mudahkan

Bila masih haram, engkau sucikan
Bila masih kotor, engkau bersihkan
Tuhan


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...