NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Rabu, 26 Mac 2014

Tips Kraf Kertas - Cara Menjaga 'Rubber Stamps' (Cap Getah)

Bagi anda yang suka buat kad ucapan dan scrapbook, pasti mempunyai koleksi 'rubber stamps' yang cantik-cantik dan menarik kan? Seperti yang kita sedia maklum, 'rubber stamps' atau cap getah untuk paper-crafts ni a bit pricey. So, kena pandai-pandai jagalah supaya tahan lebih lama.

Apa yang saya biasa lakukan setiap kali sesudah menggunakan 'rubber stamp', saya akan lap permukaan getah tu dengan 'baby wipes'. Just dapatkan satu pek 'baby wipes' yang 'odourless' di pasaran dan guna untuk bersihkan sisa kesan dakwat pada 'rubber stamp' tersebut. Biarkan kering seketika dan kemudian bolehlah disimpan semula.


6 ulasan:

  1. Baru2 ni panda ad beli clear stamp dekat popular.. tapi xtau plak nk kene lekat dekat clear acrylic block tu.. kalau nak lekat kat bende lain mcm mne ea?? gune gam ke ap?? hahaha.. nampak sangat kan panda xtau pape pasal nii.. hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jgn guna gam. Cari cd casing ke atau apa2 permukaan plastik. Macam dlm gambar di atas, akak guna penutup ink pad je. Clear stamp tu, bila panda nak guna, keluarkan dari pek dan lekat pada permukaan plastik. Lepas guna, lap & bersihkan. Then, simpan balik dlm peknya tu.

      Padam
  2. owhh.. mcm tu.. hehhehe thanks ye kak farrah..

    BalasPadam
  3. Cop untuk kertas biasa dan kertas kraf lain ke?..

    BalasPadam
  4. cara membersih dan menjaga rubber stamp yang baik

    BalasPadam
  5. oooo begitu cara jaga tq kak farah atas tip ni

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...